Adi Barar (Cargo), despre manele: Un om de rand n-o sa asculte la betie Wagner Interviu

Joi, 30 Mai 2013, ora 08:40
10628 citiri
Adi Barar (Cargo), despre manele: Un om de rand n-o sa asculte la betie Wagner Interviu
Foto: Media Pro Music

Adi Barar, fondatorul si chitaristul trupei Cargo, are in spate o cariera de zeci de ani si crede ca, spre deosebire de muzica rock, cea popcorn este trecatoare. Cat despre manele, nu are nimic impotriva lor, afirmand chiar ca la petrecere nu poti asculta Brahms sau Wagner.

Fiecare artist are nemultumirea sa, insa cei din aceasta breasla se plang de faptul ca radiourile nu difuzeaza suficienta muzica rock.

"Am impresia ca radiourile se cam feresc de vocile mai ferme", a declarat Adi Barar in cadrul unui interviu acordat Ziare.com?.

Am vorbit cu artistul si despre manele, un gen controversat, foarte criticat mai ales de cei care asculta rock.

"Nu cred ca as putea vreodata sa fac o schimbare asa radicala, adica in loc de rock sa ascult astfel de piese. Este valabil si invers, nu stiu daca un manelist ar putea asculta rock", a marturisit el.

In ciuda exploziei de formatii care interpreteaza muzica gen popcorn, cea rock se pastreaza pe pozitii. Sa fie fanii rockului mai greu de corupt?

Fanii rockului sunt mai fideli acestui gen de muzica si mai documentati. Muzica popcorn este, dupa cum ii spune si numele, trecatoare. Rockul nu este doar muzica, ci un mod de a trai, o stare de spirit.

Toata lumea isi lanseaza videoclipul la televizor. Voi ati ales radio, ceea ce este neobisnuit. De ce ati optat pentru aceasta varianta?

In acest tumult de lansari, am incercat sa facem ceva deosebit, adica sa lansam noul clip Cargo la radio, din respect si in semn de multumire pentru fanii nostri fideli, prezenti la concertul respectiv.

Ce alte pasiuni aveti pe langa muzica?

Pentru noi, muzica este nu numai o pasiune, ci si o meserie, pentru ca din asta traim. In plus, fiecare dintre noi mai are si alte hobby-uri, precum motociclismul sau ciclismul.

Cum se relaxeaza un rocker?

Ca orice alta persoana, nu suntem deosebiti prin modul de relaxare, ci doar conceptia noastra despre muzica si viata este putin diferita. In timpul liber, fie mai mesterim putin in garaj la motociclete, fie mergem la pescuit sau pictam. De exemplu, Tavi este pasionat de artele frumoase, iar eu mai desenez cateodata.

De curand ati lansat "Nu ma lasa sa-mi fie dor" si ati facut un apel catre radiouri sa o difuzeze. S-a intamplat acest lucru?

Timpul nu ne permite sa ascultam radioul prea mult, insa din ce stim de la prieteni, apropiati si cunostinte, se aude piesa noastra la radio.

Cat la suta dintre melodiile difuzate la radiouri sunt rock?

Din pacate, doar cateva posturi de adio difuzeaza muzica rock, sunt preferate hiturile popcorn. Am impresia ca radiourile se cam feresc de vocile mai ferme.

Care este cea mai mare nemultumire a unui artist rock?

Nu pot vorbi in numele tuturor rockerilor, insa cred ca o nemultumire colectiva ar fi cea ca radiourile nu difuzeaza mai mult rock, pentru ca multi oameni agreeaza acest gen muzical, lucru pe care il confirma de fiecare data cand vin la concertele noastre in numar mare.

Credeti ca un rocker poate asculta manele? Sau invers?

Maneaua este, dupa parerea mea, un gen muzical care se asculta la petreceri, un om de rand n-o sa asculte la betie Wagner sau Brahms, insa nu cred ca ar trebui mediatizata asa de tare incat sa ajunga o muzica mainstream, care sa defineasca poporul roman.

Nu am nimic impotriva manelelor, dar nu cred ca as putea vreodata sa fac o schimbare asa radicala, adica in loc de rock sa ascult astfel de piese. Este valabil si invers, nu stiu daca un manelist ar putea asculta rock, desi recent am vazut pe Net ceva care m-a surprins placut: Adi de la Valcea, care canta destul de frumos la chitara, canta blues.

V-ati vedea renuntand la aceasta cariera pentru un job in care sa fiti nevoiti sa purtati zilnic costum?

Nu cred, pentru ca nu ne caracterizeaza. Probabil ca, daca am fi putut face asta, o faceam inca din tinerete.

Pentru cine canta Cargo? Cum ati descrie un fan Cargo?

Datorita faptului ca suntem de aproape 30 de ani pe piata, avem mai multe generatii de fani deja. Un fan Cargo poate sa fie un copil sau un adolescent, dar si un adult care vine cu cei mici la un concert de-al nostru.

V-ati gandit sa faceti vreo colaborare in continuare? Aveti pe cineva in vizor?

Am facut multe colaborari de-a lungul timpului, inca din vremea comunismului: cu Filarmonica din Arad, cu RACLA, cu cantareti de opera sau de muzica populara. Ne consideram niste deschizatori de drumuri in privinta colaborarilor muzicale.

Nu ne-am facut planuri pentru colaborari viitoare, daca ne vin idei bune scriind piesele in studio, atunci sigur le vom pune in aplicare, de obicei lucrurile spontane sunt geniale, nu cele planuite.

Unde sunteti cel mai bine primiti in tara? Aveti concerte si in afara?

Suntem primiti bine peste tot unde cantam, pentru ca vin sa ne asculte oameni care ne iubesc si intre noi exista o chimie si o comunicare foarte buna, atat muzical, cat si din punctul de vedere al textului.

Nu prea avem concerte in strainatate, pentru ca versurile au un aport foarte important in comunicare, iar noi cantam exclusiv in romana, deci este destul de greu sa comunicam cu cei din strainatate. Am cantat insa si in afara, mai ales la inceputurile trupei.

Cred ca am fost prima trupa rock care a avut spectacole in strainatate, am fost prin Iugoslavia si Franta. Cred insa ca o trupa care gandeste si viseaza romaneste ar trebui sa cante tot in aceasta limba.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cargo manele, #Adi Barar Cargo interviu, #Adi Barar muzica pop corn, #Adi Barar rock Romania , #trupa