E.M.I.L., peste un deceniu de punk in Romania Interviu

Joi, 23 Mai 2013, ora 07:29
7283 citiri
E.M.I.L., peste un deceniu de punk in Romania Interviu
Foto: Facebook/E.M.I.L.

In conditiile in care muzica punk cunoscuse deja o evolutie ampla in State Unite inca din anii '70, aparitia acestui gen si in peisajul muzical romanesc era mai mult decat predictibila la sfarsitul anilor '90, la un deceniu dupa Revolutie.

Astfel, inspirati de trupele celui de-al doilea val de punk - second wave sau new wave -, cum ar fi Green Day sau Sublime, in anul 2000, cinci tineri nonconformisti infiintau trupa E.M.I.L., a carei muzica avea sa reprezinte o noutate pentru scena romaneasca, ce nu se lepadase inca in totalitate de temele melancolice ale rebelilor de odinioara.

Acum, la mai bine de un deceniu in care au acaparat constant un public rebel, baietii de la E.M.I.L. trag linie si vorbesc pentru Ziare.com despre ceea ce au insemnat pentru ei cei 13 ani de muzica punk in Romania.

Daca mai exista inca rebeli in Romania care nu au auzit de E.M.I.L., propun sa le prezentam, in cateva cuvinte, istoria trupei, incepand de la alegerea numelui si terminand cu modul in care s-a inchegat componenta acesteia

Suntem o trupa de punk-rock formata in anul 2000, cu aceiasi cinci membri din prima zi pana in prezent. Initialele E.M.I.L. vin de la prescurtarea expresiei "Emo Men In Love". In 2003 am scos primul disc, "Cocktail Verde", in 2005 al doilea, "Rom, fum si vanilie", in 2009 al treilea album original E.M.I.L, "Stiu, ti se pare absurd...".

In anul 2010, am aniversat 10 ani de activitate si am facut un film documentar de tip "behind the music" (in spatele muzicii - n. red.), de peste doua ore, care se numeste "10 ani de abuzuri, excese si imoralitati".

In prezent lucram la un al 4-lea disc E.M.I.L. si cantam prin toata tara, oriunde suntem chemati. Acestea s-au intamplat in cei 13 ani de activitate, and "still counting" (numaratoarea continua - n. red.). Ce e foarte important de asemenea e faptul ca am cantat in deschidere la trupa californiana pionier punk rock second wave - NOFX, cand a venit in 2008 in Romania.

Cu asa o poveste complexa si frumoasa in spate, voi va simtiti aceiasi "copii nebuni" ai punk rock-ului romanesc sau s-a maturizat si muzica voastra odata cu voi? Voi cum v-ati schimbat in anii ce au trecut?

Ne-am schimbat mult, asa cum oricine in 13 ani se schimba. De exemplu, in anul 2000 aveam la protocol doua beri de caciula, acum, in 2013, la protocol avem obligatoriu rom Havana, Pepsi rece la un litru, gheata la frapiera si limes...

De asemenea, in 2000 ajungeam la micul dejun de la hotel direct treziti din pat, acum ajungem la micul dejun direct de la after party-ul (petrecerea de dupa - n. red.) concertului din seara trecuta. Deci lucrurile se schimba, iar treaba asta cu rock'n roll-ul este una murdara si grea, dar trebuie sa o faca cineva...

Dar publicul? Cum este publicul vostru de acum in comparatie cu cel de la inceputurile formatiei? Cum sunt fanii care au crescut cu muzica voastra? Cui va adresati in prezent? Poate ne faceti un mic portret robot al ascultatorului vostru

Publicul nostru ramane intr-una in intervalul 15-20 de ani! Cei care cresc si depasesc acest prag se duc la facultate, la joburi, unii pleaca din tara si viata lor merge mai departe cu anii de adolescenta undeva in spate. In urma lor vin altii de aceeasi varsta, care urmeaza un nou ciclu identic. In toti anii astia, noi am observat cum s-au schimbat aproape cinci generatii diferite de oameni in fata scenei. Iar chestia asta ne place foarte tare, pentru ca inseamna ca muzica noasta este "timeless" (atemporala - n. red.).

Povestiti-ne despre interactiunile mai neobisnuite pe care le-ati avut cu publicul de-a lungul vremii. Ati fost intampinati cu propuneri bizare de la fani sau cu solicitari de autografe pe "suporturi" mai putin obisnuite? Ati primit cadouri fanteziste?

Chiar acum cateva zile, la Iasi, doi baieti au venit backstage (in spatele scenei - n. red.) sa le semnam chitara electrica, respectiv chitara bas. Ne-au povestit ca tocmai formeaza o trupa si doresc autografele noastre pe instrumentele lor "for good karma" (pentru o karma buna - n. red.).

Alte "fantezisme"... Prin 2006, o fata din Craiova a luat linguritele de argint din vitrina batraneasca a familiei, le-a topit si a facut un pandantiv cu logo-ul trupei E.M.I.L., pe care l-a pus pe un lant la gat... Un alt gest nebun a fost facut de un prieten de-al trupei, care si-a tatuat mare pe antebrat o caseta cu "E.M.I.L. - Cocktail Verde, side B".

Atunci cand ia fiinta o piesa E.M.I.L., in ce proportii va raportati la urmatoarele elemente: mesaj transmis, sound si ritmuri, profunzimea versurilor?

Nu avem o reteta dupa care facem melodii. Muzica (compozitia), sigur, este prima, apoi instrumentalul piesei. Urmeaza versurile care tin de inspiratia momentului sau de lucrurile la care ne relationam in clipa aceea. In rest... 1, 2, 3, 4, si incepem sa o repetam.

Care este melodia cu care credeti ca fanii asociaza cel mai adesea trupa? Dar piesa pentru care vi se cer cele mai multe bisuri in concerte?

"Supradoza de Vise" este piesa emblema, sa zicem. Are un text la care se relationeaza oricine, oriunde mergem sa cantam. Butch (Hades Records si membru onorific E.M.I.L.) a facut acel text care ne-a schimbat viata tuturor. Bis-uri, dintr-un motiv necunoscut, ni se cer pentru doua piese batrane ca si trupa noastra: "Copacii infloriti" si "Ursu". Pe cea din urma, insa, nu o mai cantam de vreo sapte ani, desi se cere la bis.

Care e melodia pe care preferati sa nu o cantati? Aveti asa ceva? Daca da, de ce?

Sunt cateva piese care se potrivesc perfect pe albumele din care fac parte, dar nu se potrivesc foarte bine cu show-ul nostru live. Si avand un catalog cu peste 30 cantece originale E.M.I.L. este normal ca pe un setlist (lista prestabilita - n. red.) live de 75 de minute sa nu intre decat 15-16...

Melodiile care v-au consacrat sunt in limba romana. De ce, spre deosebire de alte trupe de muzica alternativa de la noi din tara, nu compuneti versuri in engleza sau, de pilda, in franceza? Ati incerca sa faceti o piesa intr-o limba mai exotica?

Avem o regula impusa inca de la inceputul E.M.I.L., in anul 2000, sa cantam exclusiv in romana. Traim si cantam in tara asta si vrem ca fiecare cuvant pe care il spunem la microfon, oricat de banal ar fi, sa fie inteles perfect de toata lumea.

In plus, avem o problema cu accentul romanesc pe care il au multi artisti romani care canta in engleza sau franceza si asta ne intareste si mai tare convingerea ca nu e o idee buna cantatul in alta limba.

Unde puteti fi auziti in perioada urmatoare?

La terasele din Vama Veche, in cluburile underground din tara, intr-un turneu national cu un brand de bere si poate si putin la radio.

Cum crede fiecare dintre voi ca va fi E.M.I.L. peste inca 13 ani? Dar mult mai incolo? Pana la ce varsta va vedeti cantand acest gen de muzica?

"Night clubs and one night stands / Play a show then I'm off again / This is my life Living on the highway / it's all I've ever done All I've ever known / Just wanna play one more show / Make some music with my friends" Tim Armstrong, Hellcat records 2009.

(Cluburi de noapte si aventuri de o noapte / Inca un spectacol si gata / Asta am facut mereu si doar asta stiu sa fac / Vreau doar sa mai fac spectacol inca o data / Sa mai cant ceva cu prietenii meu - n. red., traducere aproximativa).

Ce meserii aveti la baza? Traiti din muzica?

Muzica o facem asa cum ar trebui sa o faca orice artist, si anume din pasiune si placere. Meseriile noastre de baza sunt: Sorin (voce) - Relationship Manager Employee Benefits / Insurance (manager pentru beneficiile angajatilor, in domeniul asigurarilor - n. red.); Stoi (chitara) - arhitect; Gabi (chitara) - event manager (manager de evenimente - n. red.); Piti (tobe) - design vestimentar si croitorie; Barbu (bas) - Real Estate Tycoon (afacerist in domeniul imobiliar - n. red.).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#interviu trupa EMIL, #muzica punk EMIL, #muzica punck Romania , #trupa