Zdob si Zdub, despre majorat, plagiat si Moldova in UE - Interviu

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 12:18
6059 citiri
Zdob si Zdub, despre majorat, plagiat si Moldova in UE - Interviu
Foto: Media Pro Music

Formatia Zdob si Zdub a sarbatorit de curand majoratul. In tot acest timp, baietii au stat departe de scandaluri si de ochii presei mondene si si-au vazut de treaba. De curand, trupa a lansat un nou single, "Moldovenii s-au nascut".

Membrii trupei, care admit ca se inspira din jazz, blues, flamenco sau beat, se bucura ca pana acum nimeni nu a incercat sa ii plagieze, dupa cum a marturisit solistul Roman Iagupov pentru Ziare.com.

Este rock-ul nemuritor?

Rockul adevarat nu va muri niciodata, cel putin in sufletele noastre!

Noul single "Moldovenii s-au nascut" incepe cu "La o margine de lume/Unde Dumnezeu a vrut/ Intr-o zi cu voie buna/ Moldovenii s-au nascut". Considerati ca Moldova este o margine de lume?

Orice loc de pe Pamant poate fi considerat marginea lumii, Terra este rotunda!

Ati participat de mai multe ori la Eurovision. Care credeti ca este reteta pentru castigarea acestui concurs?

Reteta e simpla: o piesa buna, un show bine gandit si increderea in succes.

Vreti ca Moldova sa intre in UE?

Nu stiu ce inseamna sa fii membru al Uniunii Europene.

Ce s-ar schimba pentru Zbob si Zdub daca R. Moldova ar intra in UE

Credeti ca s-ar imbunatati viata voastra, ca artisti, daca asta s-ar intampla?

Mi-as dori ca in Republica Moldova sa se stabilizeze, in sfarsit, situatia politica, sa inceteze acest haos, sa fie respectate legile, pe strazi sa fie curat, preturile sa nu creasca de la o zi la alta.

Atunci nu ar mai exista aceasta eterna polemica privind limba vorbita, toti ar intelege ca trebuie sa preiei tu initiativa, sa iesi din casa si sa faci curat in curte, ca trebuie sa cumperi rosii crescute in tara si nu importate de la 1.000 de kilometri, insa cuiva aceasta situatie ii este convenabila. Nu e neaparat nevoie sa faci parte din UE, Romania, Rusia etc., conteaza atitudinea fiecarui cetatean, actiunile sale sau nivelul de implicare.

Veniti in Romania de mult timp. Dupa intrarea noastra in UE, s-a schimbat ceva pentru voi?

Dupa aderarea Romaniei la UE, situatia in Republica Moldova nu s-a schimbat in niciun fel, poate doar au fost reparate cateva drumuri. Deja demult am inteles ca, in cazul nostru, totul depinde de noi.

Ne straduim sa cantam muzica buna, sa fim inovatori, sa bucuram publicul... Totul e simplu, viata noastra de artisti depinde doar de noi: daca suntem buni, publicul se bucura sa ne auda, daca nu, atunci nicio Uniune Europeana nu are cum sa ne ajute.

La noi este o invazie de muzica in stilul pop corn. Pe voi v-a afectat cu ceva acest val? V-ati gandit vreodata sa va schimbati stilul?

Noi in permanenta aducem schimbari in stilul nostru de interpretare, experimentam, cautam noi surse de inspiratie.

Cel mai important e mesajul pe care vrei sa-l transmiti publicului. Muzica pop, de asemenea, poate aborda teme importante. Sa luam piesele lui Michael Jackson despre prietenie, pace, natura...

Se intampla des ca artistii sa aiba cu totul si cu totul alte meserii la baza. Voi ce meserii aveti?

Noi iubim muzica si asta ne ocupa tot timpul!

Ati sarbatorit majoratul. Cum v-ati schimbat in cei 18 ani de cariera?

Am devenit mult mai axati pe procesul de creatie, piesele au devenit mai profunde, obiectivele mult mai concrete si avem mult mai putin timp liber, deja toti avem familii ce necesita atentia si implicarea noastra.

Ati urcat pe scena cu multi artisti sau ati cantat in deschiderea unor trupe cu adevarat grandioase. Cine v-a impresionat cel mai mult?

Rage Against the Machine, forta protestului, minunat! Henry Rollins, super! Biohazard, de asemenea, ne-au impresionat mult. Si, bineinteles, Goran Bregovic, Emir Kusturica, cu ei chiar suntem in relatii foarte bune. Linkin Park, vara trecuta am cantat in deschidere la ei, au avut un show bun. De asemenea, de multe ori am evoluat alaturi de tarafuri ca Fanfara Ciocarlia, Taraf of Haidouks, Mahala Rai Banda...Am mai cantat alaturi de Shantel, o experienta cu adevarat interesanta.

Toti cei mentionati sunt foarte buni si sa lucrezi cu ei sau poate doar sa-i privesti e o experienta ce valoreaza enorm.

Va puteti descrie in trei cuvinte?

Energie pozitiva, determinare si... drumuri.

In ce tari ati fost invitati sa cantati si romanii nu stiu? Unde ati fost cel mai bine primiti?

Am cantat in numeroase tari: Germania, Austria, Elvetia, Danemarca, Turcia, Spania si multe altele. Cred ca cel mai mult ne-a impresionat modul in care am fost primiti in Belgia, la festivalul Balkan Traffic, si in Ungaria, unde am sustinut un concert in legendarul club A 38. Au fost doua evenimente de exceptie.

Dati-ne un exemplu de subiect pe care nu l-ati aborda niciodata in versurile cantecelor voastre.

Nu pot spune nimic cu certitudine in acest sens, vom vedea.

V-a plagiat cineva pana acum? Ce trupe va inspira?

Din cate stiu eu, imi pare ca nimeni nu ne-a plagiat inca. Ne inspira trupele de jazz, blues, flamenco sau beat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Zdob si Zdub plagiat, #Zdob si Zdub Eurovision, #Zdob si Zdub 18 ani, #Zdob si Zdub interviu, #Zdob si Zdub influente , #trupa