Mandru ca sunt roman: Nadia Comaneci, "Zeita de la Montreal"

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:06
13893 citiri
Mandru ca sunt roman: Nadia Comaneci, "Zeita de la Montreal"

Nadia Comaneci si-a castigat locul in istoria gimnasticii si a sportului mondial in 1976, atunci cand, la Jocurile Olimpice de la Montreal, a devenit prima sportiva din lume notata cu 10.

Nascuta pe 12 noiembrie 1961 in Onesti, Nadia, botezata astfel in onoarea unei eroine de film - Nadejda (Speranta) - s-a apucat de gimnastica din pura intamplare, dupa cum singura a marturisit cateva zeci de ani mai tarziu.

"Nu am stiut ca vreau sa fiu gimnasta. Pur si simplu, am fost introdusa intr-o sala, care mi-a placut pentru ca arata ca un spatiu de joaca ultramodern, cu multi prieteni si cu tot felul de lucruri de care ma puteam agata. Dar mi-a placut mereu competitia si, probabil, daca nu as fi facut gimnastica, m-as fi apucat de alt sport."

Extrem de talentata, micuta Comaneci a avut parte de primul concurs national pe cand avea numai 9 ani, reusind sa impresioneze si, astfel, intrand pe "mana" tehnicienilor Bela si Marta Karolyi.

Avand parte de o pregatire draconica, insa fara cusur din punct de vedere competitional, Nadia inregistreaza primul succes major in 1975, atunci cand a reusit sa castige nu mai putin de trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene de gimnastica aristica, intrecere gazduita de orasul norvegian Skien.

Un an mai tarziu, mogaldeata de numai 14 ani pleca din Romania comunista pentru a cuceri lumea pe "scena" Jocurilor Olimpice de vara de la Montreal, editia 1976.

Evolutiile exceptionale ale romancei i-au obligat pe arbitri sa ii acorde nota maxima, zece, pentru sapte dintre exercitii. Era pentru prima oara in istoria gimnasticii cand o sportiva reusea evolutii perfecte, de notorietate fiind faptul ca afisajele din Canada au aratat nota 1.00, ele nefiind setate pentru 10.

La Montreal, Nadia a obtinut trei medalii de aur, in probele de barna, paralele si individual compus, plus un argint cu echipa Romaniei.

"Zeita" care a uimit planeta in Canada a avut apoi parte de doi ani mai putin reusiti, mare parte a esecului de atunci fiind cauzat de atentia extraordinara de care beneficia si ii facea aproape imposibile antrenamentele in conditii optime. A mai castigat totusi medalii de aur la Europenele din 1977 si la Mondialele din 1978.

Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, au reprezentat ultima intrecere majora a Nadiei. A castigat doua medalii de aur, la barna si sol, a luat argintul cu echipa si a ratat titlul olimpic la individual compus in fata vedetei rusilor, Elena Davidova, romanca primind nota pentru evolutie abia dupa exercitiul adversarei sale.

Nadia Comaneci a fugit din Romania comunista in sfarsitul lui noiembrie 1989, solicitand azil politic in SUA. Stabilita peste Ocean si maritata cu un fost gimnast american, Bart Conner, fosta multipla campioana s-a implicat activ in mai multe organizatii ce au ca scop promovarea sportului si ajutorarea copiilor cu probleme.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Boris Becker vine la București pentru a se întâlni cu trei legende din România
Boris Becker vine la București pentru a se întâlni cu trei legende din România
Tenismenul german Boris Becker va participa la Bucureşti la premiera de gală a documentarului despre Ilie Năstase: "Nasty". Becker apare în film, unde vorbeşte la superlativ despre sportivul...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#Nadia Comaneci, #zeita Montreal, #biografie Nadia Comaneci, #Viata Nadia Comaneci, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #gimnastica