Dezvaluiri uimitoare despre problemele National Arena: Zeci de milioane de euro pe lucrari fara autorizatie!

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 10:55
4698 citiri
Dezvaluiri uimitoare despre problemele National Arena: Zeci de milioane de euro pe lucrari fara autorizatie!
Foto: Captura Youtube

National Arena, cel mai scump stadion al Romaniei, nu poate fi utilizat de mai bine de doua luni deoarece nu a primit avizul de functionare din partea ISU. Primarul interimar al Bucurestiului, Razvan Sava, a facut vineri o serie de dezvaluiri care arata cat de mari sunt probleme arenei care a costat peste 230 de milioane de euro.

Potrivit edilului, problemele National Arena au inceput in momentul in care s-a decis modificarea proiectului pentru a avea un acoperis mobil. Daca pentru proiectul initial exista avizul ISU, dupa modificare acesta n-a mai fost obtinut.

Razvan Sava continua seria dezvaluirilor si sustine ca lucrarile pentru acoperisul mobil au costat, in realitate, 200 de milioane de lei, adica peste 40 de milioane de euro! Si cu toate ca nu a fost primit avizul de functionare, Primaria condusa de Sorin Oprescu a semnat receptia lucrarii!

National Arena ramane inchis: Marea problema a celui mai scump stadion din Romania

Iata mesajul integral al primarului interimar:

Stim cu totii ca in acest moment nu putem folosi stadionul Arena Nationala. Vreau sa lamuresc public de ce s-a ajuns in aceasta situatie si cum cel mai scump stadion din Romania nu poate primi aviz ISU.

Contractul initial semnat pentru realizarea modernizarii stadionului prevedea un acoperis fix, din tabla. Pentru acest proiect au fost obtinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au inceput lucrarile de modernizare, iar pe parcurs a aparut ideea schimbarii formei de acoperis. S-a ajuns astfel ca acoperisul sa fie facut mobil. In acel moment, trebuia schimbat proiectul si obtinut avizul ISU pe noua forma de acoperis. Acest lucru nu s-a intamplat. Acoperisul a fost facut fara autorizatie.

Contractul a fost marit pentru realizarea acestui acoperis, iar intre timp au fost semnate doua acte aditionale in valoare totala de 200 milioane de RON. Primul act aditional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate inainte de desfasurarea finalei Cupei UEFA.

La finalul lucrarilor de construire, desi se stia ca stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului ca materialul din care este construit acoperisul nu este omologat in Romania, fosta administratie a decis totusi sa semneze receptia lucrarilor. Astfel, in lipsa reprezentantilor ISU, a fost semnat procesul verbal de receptie si a fost facuta si plata catre constructor.

In acest moment, suntem in situatia in care nu putem primi avizul ISU pentru desfasurarea de activitati sportive si culturale. Materialul din care este facut acoperisul nu este omologat in Romania si, momentan, nu putem sti daca se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.

Avem un caz tipic de gestiune proasta a banului public si de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sambetei. Fosta administratie a construit un stadion fara sa tina cont de normele in vigoare la data respectiva. Fac precizarea ca daca se respectau normele in vigoare la acea data, acest acoperis nu trebuia construit in forma in care este acum. Nu stim daca acest material va fi sau nu omologat.

Incercam sa gasim o solutie pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura solutie care pare rezonabila este ca toate activitatile sa se desfasoare cu acoperisul strans. Vom vedea daca se va putea obtine aviz in aceste conditii. Daca nu vom obtine avizul nici in aceste conditii, va trebui sa demontam acoperisul retractabil. Acest lucru inseamna ca trebuie sa cheltuim bani publici pentru a repara o prostie facuta de fosta administratie.

Din punctul meu de vedere s-a produs un prejudiciu. Voi demara un audit tehnico-financiar care sa aduca lumina in acest dosar.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#National Arena acoperis, #national arena inchis, #National Arena Oprescu bani , #stiri National Arena