O rusine mare cat Arena Nationala

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 19:00
5976 citiri
O rusine mare cat Arena Nationala

National Arena trebuia sa fie cel mai mare, mai modern si mai frumos stadion din Romania, un edificiu care putea sa gazduiasca cele mai importante evenimente sportive si de care orice microbist ar fi fost mandru. A devenit insa o monstruziozitate extrem de scumpa si inutila. Un simbol al irosirii, daca nu chiar al furtului, banului public.

Daca sunteti pasionati de sport, ati vazut sau macar ati citit ce s-a intamplat duminica seara. In caz contrar, iata povestea pe scurt: in timpul meciului dintre Steaua si FC Voluntari, din Liga 1, Bucurestiul a fost lovit de ploaie, iar capacitatea scurgerilor a fost depasita, apa de acoperis revarsandu-se, la propriu, in mai multe sectoare ale tribunelor.

Poate pentru unii nu este un inconvenient atat de mare, insa atunci cand platesti o suma de bani pentru a asista la un meci pe cel mai modern stadion din tara si pleci acasa ud pana la piele lucrurile se schimba. Mai ales daca arena in cauza nu este una a vreunui club, ci una construita cu banii nostri. Banii bucurestenilor si banii romanilor, Guvernul alocand si el fonduri de la bugetul de stat pentru finalizarea lucrarilor.

Acoperisul Arenei Nationale are povestea sa proprie. Initial nu a fost inclus in proiect si, ca lucrare suplimentara, a costat aproximativ 20 de milioane de euro. O suma relativ mica daca o comparam cu cele peste 230 de milioane de euro cat a costat in total stadionul, insa una foarte mare daca ne gandim ca arena "Ilie Oana" din Ploiesti a fost ridicata cu numai 16 milioane de euro. Prin urmare, cu banii dati pe acoperis se putea construi un stadion nou-nout si mai ramaneau cateva milioane de euro in conturile Primariei!

In ciuda costului enorm, solutia alea a fost una nepotrivita, iar revoltator este ca au existat avertismente in acest sens inca de la discutarea proiectului. Cu toate acestea, s-a mers mai departe pe aceasta solutie.

Va mai amintiti poate cum, imediat dupa inaugurare, se spunea ca acoperisul nu poate fi tras iarna, pentru ca ar fi meteo sensibil. Ei bine, intre timp s-a renuntat la aceasta absurditate, insa a aparut alta: atunci cand ploua sunt sanse mari ca spectatorii sa fie plouati, desi se afla intr-un stadion acoperit integral!

Parca mai revoltatoare decat aceste erori de proiectare sunt explicatiile oficiale. Atat firma care administreaza stadionul, cat si Primaria Bucuresti, proprietarul, sustin ca, de fapt, nu s-a intamplat nimic, doar ca sistemul de preluare a apelor pluviale de pe acoperis a fost depasit. Sa ne intelegem, duminica seara in Bucuresti n-a fost vreo rupere de nori nemaivazuta, ba chiar, conform celor de la ANM, a fost o ploaie moderata, meteorologii inregistrand intre 10 si 23 de litri de precipitatii pe metrul patrat. Asta in timp ce ploile insemnate cantitativ sunt cele care depasesc 25-30 de litri pe metrul patrat.

In aceste conditii, intrebarea fireasca nu poate ramane nerostita: cum Dumnezeu a fost proiectat sistemul de preluare a apelor pluviale daca este depasit in cazul unei ploi moderate? Cum a putut Primaria Capitalei, in calitate de beneficiar, sa accepte un proiect cu o asemenea deficienta? Si ma refer la proiect pentru ca nimeni nu a acuzat pana acum constructorul ca nu a livrat ceea ce s-a angajat sa faca. Prin urmare, logica ne spune ca nemtii au construit ce au proiectat. Dar nimeni din Primarie nu s-a gandit ca in Bucuresti ploua? Si ca ocazional ploua chiar torential? Nu s-a gandit nimeni sa verifice un lucru atat de important in cazul unui stadion ce poate fi acoperit integral? Ei bine, raspunsul este nu, iar acoperisul mai scump decat un stadion modern este la fel de util ca pista pentru biciclete de pe Calea Victoriei sau ca bulevardul Uranus din aceeasi Capitala a Romaniei.

Iar acoperisul este doar cea mai recenta din problemele observate la aceasta constructie usturator de scumpa. Problemele cu gazonul, care trebuie schimbat de doua-trei ori pe an si iluminat cu o instalatie speciala de aproape un milion de euro sunt de notorietate.

Si tot de notorietate este ca Arena Nationala este o adevarata "gaura neagra" pentru bugetul Primariei Bucurestiului, care pompeaza an de an milioane de euro pentru a acoperi pierderile, caz in care amortizarea celor 234 de milioane de euro chletuite pentru constructia sa nu este altceva decat o gluma proasta.

Cum de la inaugurarea sa, din 2011, si pana in prezent meciurile la care National Arena a fost plin se pot numara pe degete, utilitatea sa este mai mult decat discutabila si poate ca nu ar fi rau ca cei care au semnat pentru ridicarea lui sa fie luati la intrebari de autoritatile competente si sa raspunda, inclusiv penal daca este cazul, pentru deciziile lor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#National Arena acoperis, #National Arena acoperis ploaie, #National Arena cost proiectare , #stiri National Arena