AFP: Romania i-a luat-o inainte lui Michelle Obama, cu taxa pe fast-food

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 12:30
2619 citiri
AFP: Romania i-a luat-o inainte lui Michelle Obama, cu taxa pe fast-food
foto: variety.com

Mica Romanie este cu un pas inaintea Primei Doamne a Statelor Unite, Michelle Obama, care a lansat, saptamana aceasta, o campanie nationala impotriva obezitatii, subiect aflat deja pe agenda Ministerului roman al Sanatatii, ce doreste introducerea unei taxe pe junk-food, transmite agentia de presa France-Presse.

Agentia franceza de presa (AFP) anunta ca Romania spera sa introduca, din luna martie, o taxa pe mancarurile nesanatoase, de tipul fast-food, in ciuda nemultumirilor starnite in industria de resort, cu scopul de a-i ajuta pe cetateni sa manance mai sanatos, dar si pentru a strange bani la bugetul stramtorat al Sanatatii.

Daca noua taxa va intra in vigoare, iar "ceea ce spune Ministerul Sanataii este de crezare, atunci (aceasta) va fi cea mai cuprinzatoare taxa unica de felul ei", spune cercetatorul Dushy Clarke, de la Universitatea Oxford, specialist in domeniul taxelor cu impact direct asupra sanatatii populatiei.

AFP: Taxa pe fast-food genereaza nemultumiri in Romania

Clarke sustine ca taxe de genul acesta exista si in alte parti ale lumii, ele vizand in mod deosebit ciocolata, mancaruri si bauturi bogate in zahar si unele grasimi saturate, cum se intampla in Danemarca.

Taiwanul se pregateste sa introduca o taxa similara, ce ar putea intra in vigoare in 2011, iar Franta a avut o tentativa asemanatoare in 2008, la care a renuntat ulterior.

Un europarlamentar roman cere taxa pe fast-food la nivel european

De asemenea, taxe pe mancarea de tip fast-food si bauturi carbogazoase sunt in vigoare in majoritatea statelor americane, insa acestea sunt prea mici pentru a influenta consumul.

Ultima initiativa de genul acesta din Statele Unite, promovata de Michelle Obama, are rolul de a atrage atrage atentia asupra riscurilor la care se supun consumatorii si incearca sa le ofere acestora alternative mai sanatoase de hrana.

Pizza, shaorma si apa minerala scapa de taxa pe fast food

Prima Doamna a Statelor Unite a anuntat recent ca vor fi cheltuiti 10 miliarde de dolari, in urmatorii 10 ani, pentru a le oferi elevilor mancare santatoasa, la cantinele scolare, iar etichetele produselor alimentare vor contine informatii mai detaliate decat in prezent.

Mai mult, magazinele ce vand mancare sanatoasa vor primi o scutire de taxe, daca aleg sa se mute in zone lipsite de astfel de surse de hrana, masura ce va costa bugetul de stat circa 400 de milioane de dolari.

Michelle Obama, ingrijorata de gabaritul fiicelor sale

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#taxa fast food Romania, #taxa junk food, #campanie mancare sanatoasa SUA , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Daca interdictiile noastre au depasit pana si paranoia americanilor inseamna ca am luat-o razna de tot.