Almunia: Romania trebuie sa adopte urgent masuri de reducere a deficitului

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 15:15
1049 citiri
Almunia: Romania trebuie sa adopte urgent masuri de reducere a deficitului

Previziunile din recomandarea facuta guvernului roman in luna iunie s-au inrautatit. Economia nationala se confrunta cu mai multe probleme din cauza crizei mondiale, motiv pentru care CE recomanda Bucurestiului sa reduca urgent deficitul bugetar.

Intrebat cum priveste sansele ca Romania sa nu inregistreze un deficit bugetar de 3,4% din produsul intern brut pentru 2008, asa cum arata previziunile de toamna lansate luni de Comisia Europeana, comisarul de resort Joaquin Almunia a atras atentia ca executivul european a recomandat inca din luna iunie guvernului de la Bucuresti sa reduca deficitul bugetar, informeaza NewsIn.

Intrebat care sunt sansele ca deficitul bugetar sa fie redus cu mai putin de o luna inainte de alegerile parlamentare, Almunia a raspuns ca nu este implicat in campania electorala, dar a subliniat ca a fost puternic implicat in a face recomandari adresate guvernului roman in privinta politicilor publice, "date fiind ingrijorarile (Comisiei - n.r.) in legatura cu riscurile privind finantele publice de anul acesta".

"Din pacate, potrivit previziunilor actuale, aceste riscuri au inceput sa se materializeze si vor duce la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, daca nu sunt adoptate urgent masuri pentru a preveni acest lucru", a precizat comisarul european.

Almunia a atras atentia ca "in acelasi timp, economia romaneasca are si alte probleme - a fost afectata de o volatilitate puternica a ratei de schimb in ultimele saptamani si intampina unele dificultati privind finantarea datoriei externe. Autoritatile romane au platit un pret scump pentru a cumpara aceste credite externe", a spus Almunia facand referire la cresterea datoriei externe datorita ratei de schimb leu-euro.

"Sunt multe motive de ingrijorare si sper ca inainte si dupa alegeri, autoritatile romane vor adopta masurile adecvate semnalate in recomandarea noastra (din luna iunie -n.r.)", a conchis comisarul european.

In recomandarea din luna iunie, Comisia Europeana cerea Guvernului Romaniei sa accelereze reformele structurale, sa adopte urgent o planificare credibila pe termen mediu si un buget multianual si sa reduca deficitul bugetar.

Potrivit prognozei de toamna prezentate luni de comisarul Almunia, executivul european si-a revizuit estimarea privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut (PIB).

De asemenea, estimarea de deficit bugetar pentru 2009 creste de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozeaza un deficit public de 3,8% din PIB.

In 2007, Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,6% din PIB, dupa acelasi standard ESA95.

"Relaxarea fiscala continua, iar deficitul bugetar este asteptat sa se adanceasca de la 2,6% din PIB in 2007 la aproape 3,5% din PIB in 2008. Mai multe rectificari bugetare au fost realizate, in urma carora surplusul de venituri din taxe au fost utilizate in cea mai mare parte pentru majorarea cheltuielilor curente, in special salarii mai mari in sectorul public, subventii si transferuri sociale", se mentioneaza in raportul CE.

La politici publice similare, Comisia estimeaza ca Romania va avea un deficit public ciclic ajustat de 5% din PIB in 2008, 5,2% in 2009 si 4,7% din PIB in 2010.

Proiectiile iau in calcul si efectul negativ asupra bugetului al introducerii pilonului II de pensii, cu un cost bugetar estimat la 0,2% din PIB.

Insa Bruxelles-ul vede riscuri mari ca deficitele bugetare ale Romaniei sa fie chiar mai mari, pe fondul unei politici fiscale relaxate, "in contextul in care vulnerabilitatile macroeconomice ar cere o politica fiscala mai restrictiva".

Astfel, Comisia vede trei riscuri majore, primul fiind legat de cresterea salariilor din sectorul public in 2008, care ar putea fi mai mare decat cera estimata, mai ales daca majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va fi aplicata. Aceasta ar putea atrage cereri similare si din restul sectorului public.

Al doilea risc este legat de venituri, care ar putea fi considerabil mai scazute, mai ales daca are loc o incetinire semnificativa a cresterii economice, iar al treilea tine de presiunile pentru cresterea cheltuielilor publice, pe fondul alegerilor din 2008 si 2009.

"Toate acestea ar putea duce la o continuare a traditiei lamentabile in planificarea si executia bugetara", mai arata Comisia.

Proiectul de buget aprobat saptamana trecuta de Guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB, calculat dupa standarde romanesti, insa se bazeaza pe o estimare de venituri considerata complet nerealista de analisti, de circa 38,5% din PIB, in conditiile in care, in 2007, statul a avut incasari echivalente cu doar 31,6% din PIB.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit bugetar, #PIB Romania, #Joaquin Almunia, #majorare salarii , #stiri Nationala Romaniei