Bancherii centrali au actionat concertat ca sa sustina monedele nationale

Luni, 23 Februarie 2009, ora 23:18
1246 citiri
Bancherii centrali au actionat concertat ca sa sustina monedele nationale

Bancherii centrali din Romania, Cehia, Ungaria si Polonia au realizat, luni, o actiune concertata pentru sustinerea monedelor nationale.

Expertii subliniaza ca este nevoie ca declaratiile sa fie sprijinite de fapte concrete, pentru a disipa ingrijorarile, dupa deprecierile din ultimul timp, transmite NewsIn.

La Praga, guvernatorul bancii centrale cehe, Zdenek Tuma, a spus ca deprecierea brutala a coroanei si a altor monende din regiune a fost exagerata si ca bancile centrale din regiune au cazut de acord sa-si coordoneze comentariile pe acest subiect.

Tuma a precizat, intr-un interviu acordat Reuters, ca bancile centrale din Polonia si Ungaria ii impartasesc opinia ca fluctuatiile monedelor din regiune nu au nici o legatura cu fundamentele economice si ca pietele trebuie sa tina seama de situatia fiecarei tari.

Comentariile sala au fost, de altfel, publicate la ora la care bancilor centrale din Romania si Ungaria au programat conferinte de presa. BNR anunta ca in conferinta "vor fi prezentate evolutiile pe pietele valutare din Europa Centrala si de Est".

La Bucuresti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca nivelul actual al cursului este sustenabil, ca BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb si ca nu exclude revenirea pe apreciere a leului.

La Budapesta, banca centrala a Ungariei a mentinut luni dobanda cheie la 9,5%, miscare care marcheaza, probabil, o pauza sau chiar o schimbare de tendinta in ciclul de rexalare a politicii monetare din tarile Europei Centrale si de Est, dupa ce dobanzile mai mici au creat presiuni de depreciere asupra monedelor, al caror curs fusese deja afectat de deteriorarea perspectivelor economice.

Economistii saluta actiunea concertata a bancherilor centrali, dar subliniaza ca este nevoie de actiuni suplimentare pentru a se obtine efecte.

Nevoie de sprijin de la CE si BCE

Totusi, un sprijin din partea autoritatilor europene acordat bancilor centrale din regiune ar ajuta si mai mult, subliniaza unii analisti.

"Nu credem ca aceasta rezolva complet problemele, dar esteun pas important pentru a restabili normalitatea, mai ales daca Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana sustin aceste eforturi", a comentat Bartosz Pawlowski, analist la TD Securities.

Unele monede din zona - precum zlotul, coroana ceheasca si forintul - s-au apreciat puternic luni, recuperand pierderile anterioare, dupa ce bancherii centrali din regiune au spus ca deprecierile sunt exagerate. Moneda poloneza a castigat teren de la 4,74 la 4,565 unitati/euro, pentru a ceda apoi putin din castig, la 4,62 unitati/euro.

Forintul a urmat tendinta, fiind cotat la un moment dat cu 292,75 unitati/euro, fata de 302,8 forinti/euro in debutul sedintei, iar coroana ceha a castigat teren de la 28,825 la sub 28 unitati/euro, pentru a inchide ziua la 28,3 coroane/euro.

Leul a avut o evolutie mai degraba decorelata de regiune, incheind ziua in apropiere de nivelul de dimineata, de 4,28 lei/euro, dupa o sedinta volatila.

Deprecierea monedelor nationale din ultima perioada a majorat costurile imprumuturilor pentru familiile si companiile din Ungaria, Romania si Polonia, ce au cautat in trecut credite mai ieftine in valuta, dar i-a ajutat pe exportatori, puternic loviti de deteriorarea cererii pentru bunuri in zona euro, afectata de recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#sustinere monede nationale, #depreciere curs schimb, #Romania Ungaria Cehia , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Bancherii centrali au actionat concertat ca sa sustina monedele nationale , numai declarativ, deocamdata!!