Baronii locali vor sa faca din judete "stat in stat"

Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 14:16
1723 citiri
Baronii locali vor sa faca din judete "stat in stat"
Liviu Dragnea

Institutul de Politici Publice avertizeaza ca presedintii de Consilii Judetene planuiesc instaurarea puterii supreme in regiunile pe care le conduc, prin modificarile propuse de Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR).

IPP sustine ca, daca modificarile propuse de UNCJR ar fi adoptate, presedintii de Consilii Judetene (CJ) ar deveni "conducatori supremi", iar judetul ar fi un fel de "stat in stat", scrie Ziua.

Una dintre cele mai surprinzatoare propuneri este aceea de transformare a functiei de presedinte de CJ in autoritate publica, desi Constitutia nu recunoaste in prezent o asemenea noua autoritate.

Potrivit IPP, presedintii de CJ vor si puterea legislativa in domeniul administratiei si desfiinteaza posibilitatea aparitiei in viitor a unor structuri care ar putea fi consultate in procesul decizional.

In schimb, se doreste ca sedintele consiliului local sa fie conduse de primar, lucru considerat de IPP un "exemplu flagrant de incalcare a separatiei dintre atributiile deliberative si cele exclusive la nivel local", dar si reducerea numarului de consilieri locali si judeteni, ceea ce ar insemna, potrivit specialistilor ca notiunea de reprezentare devine relativa.

Mai mult, potrivit proiectului UNCJR, mai marele judetului ar trebui sa ii ia locul prefectului in functia de Presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ceea ce ar insemna ca va avea in subordine toate institutiile care fac parte din comitet: Inspectoratul de Politie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeria etc.

In plus, presedintii de CJ vor sa fie sefi si peste cultura, sanatatea publica, protectia consumatorului, pensiile, Registrul Comertului, agricultura si protectia mediului, chiar daca asta inseamna ca ar trebui sa desfiinteze majoritatea portofoliilor ministeriale existente.

Acuzatiile sunt negate de reprezentantii UNCJ. Astfel, Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman si totodata presedinte al UNCJ din Romania a declarat ca atitudinea IPP este tipic comunista. El a sustinut ca Romania este singura tara din UE care nu are un sistem descentralizat si le-a recomandat reprezentantilor IPP sa citeasca bine Constitutia inainte de a mai face astfel de acuzatii.

"Taxa pe boală" rămâne în vigoare. Coaliția, acuzată de nepăsare față de mame și de bolnavii de cancer
"Taxa pe boală" rămâne în vigoare. Coaliția, acuzată de nepăsare față de mame și de bolnavii de cancer
Senatorii PSD şi PNL au votat în comisiile de specialitate menţinerea „taxei pe boală”, introdusă de Guvernul Ciolacu, prin ordonanţă de urgenţă, la sfârşitul anului trecut, anunţă...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Consilii Judetene, #Institutul Politici Publice, #legislatie, #baroni locali , #stiri Nationala Romaniei