Basescu si Tariceanu dau mana cu mana, la Iasi

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 07:15
2221 citiri
Basescu si Tariceanu dau mana cu mana, la Iasi

In manualele de istorie de dinainte de revolutie, Unirea Principatelor era o poveste sensibila, despre cum isi iau romanii destinul in maini si-si fauresc calea. Dascalii gaseau constructii ingenioase pentru a le transmite copiilor un concept greu de priceput in clasa a patra: national. Le explicau ce inseamna "doi frati intr-o tulpina", de ce trebuia sorbit Milcovul.

Astazi, daca face cineva un sondaj pe strada, descopera ca substantivul propriu nu se refera la raul ce despartea Tara Romaneasca de Moldova, ci reprezinta o marca de coniac. Si nici Hora Unirii nu e de mare ajutor: Milcovul trebuia sorbit!

Epoca lui Cuza e plina de contradictii. Reforme menite a pulveriza feudalismul, dar si adancirea putreziciunii boieresti. O perioada peste care trebuia sa cladeasca mai departe Carol I. Dar indiferent cate s-au scris, 24 Ianuarie ramane un eveniment care a pornit constructia lui 1 Decembrie 1918 si a inserat in mintile a zeci de generatii de romani un simbol: Hai sa dam mana cu mana!

Exista multe asemanari intre societatea romaneasca de astazi si cea de acum 149 de ani. Politica e agitata, oamenii sa paruiesc, economia se chinuie si incearca sa lege reforma de reforma. Dar exista o mare deosebire. Odata obiectivul unirii romanilor atins, se cheama ca el nu mai exista, deci nu mai trebuie facut nici un efort.

Prin urmare, daca acum 149 de ani oamenii erau traversati de acelasi ideal, in prezent, ei sunt mai dezbinati ca oricand. Iar o noua unire, de aceasta data pentru a crea un stat puternic, la care nu mai atenteaza marile puteri, dar in stare sa aduca oamenilor un trai decent, indestulat, ar fi o noua poveste frumoasa, si la fel de greu de atins ca si atunci.

Iar daca in zona politica de maxima audienta exista o ruptura mai greu de sorbit decat Molcovul, pentru ca orgoliile te impiedica sa vezi mai departe de lungul nasului, de ce sa nu constatam acelasi fenomen si intre cetatenii de rand?

In mintile lor se insinueaza din ce in ce mai puternic faptul ca descentralizarea n-ar trebui sa se opreasca la transferarea deciziei cat mai aproape de cetatean, si ar trebui urmata de autonomia cat mai pronuntata a fostelor privincii, mergand pana la independenta lor.

Iar acum, unirea in cuget e departe, deoarece daca in 1859, moldovenii erau fratii din tulpina, acum sunt considerati o specie daunatoare, care atenteaza la bolul alimentar al celorlalti.

Ardelenii nu-i suporta pe moldoveni deoarece au impresii. Le-a spus cineva ca sunt mai harnici, desi nu au nici un merit imperiul a insemnat pentru ei, pe langa lipsa libertatilor, si o alta abordare a muncii.

Prin urmare, deoarece ardelenii sunt destepti in cap, e musai ca moldovenii, mai moi si mai duiosi, campioni ai melancoliei, sa fie lenesi. Iar un ardelean care nu-si justifica existenta spunand despre sine ca e superior n-are nici un rost pe lume.

In ceea ce-i priveste pe banateni, ei se iubesc foarte tare. Doar sunt in vest, aproape de Koln! Cum sa planga de dragoste pentru o specie care nu se lauda toata ziua, pentru ca nu are cu ce, decat cu vecinatatea rusilor? Pai noi nu radem tarie toata ziua, noi muncim!

Oltenii sunt iuti. Asadar, neamul modovenilor, care se misca incomparabil mai cu sfiala, si nu striga, e musai sa fie idiot. Si-n plus, cum sa aprecieze oltenii un popor care nu vrea sa fie sef? Sau vrea cumva, dar nu spune? Inseamna ca ne batem, frate, sa vedem care-i mai tare!

Nici bucurestenii nu se omoara dupa moldoveni. Sigur, aici intervine sentimentul apartenentei la Capitala, superioara provinciei. Prea multi, domne, prea multi, ne-au invadat. De ce n-or fi ramas la ei in saracie?

Am fost informati ca astazi, la Iasi, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sarbatoresc impreuna Unirea Principatelor. Impreuna e un fel de-a spune. Fiecare are cugetul si simtirea lui.

Cetatenii de rand care suntem noi mai avem, insa, resurse, sa sorbim Milcovul. Poate, prin forta exemplului, ii vom prinde pe cei ce ne conduc intr-un moment de slabiciune si le vom spune ca suntem romani cu totii. Pentru ca daca atunci, national insemna alaturarea geografica a doua provincii-surori, acum vorbim despre altceva. Despre oameni.

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Paul Gherman este unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de petrecere, care pe vremuri făcea senzație în Iași, dar și în alte orașe importante ale țării. Era recunoscut drept unul...
#unirea, #Iasi, #24 ianuarie, #Tariceanu, #Basescu , #stiri Nationala Romaniei