Cine il va inlocui pe Razvan Lucescu la nationala? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 20:38
3911 citiri
Cine il va inlocui pe Razvan Lucescu la nationala? - Sondaj Ziare.com

Apropierea meciului decisiv cu Bosnia-Hertegovina din preliminariile Euro 2012 a reactivat discutiile pe marginea inlocuirii selectionerului Razvan Lucescu in cazul unei infrangeri.

Un insucces in partida programata pe 26 martie ar scoate definitiv Romania din cursa pentru un loc la Europeanul din Ucraina si Polonia, prima consecinta a acestui fapt fiind, fara indoiala, indepartarea lui Razvan Lucescu din fruntea staffului tehnic.

Demiterea unui selectioner a fost rareori o problema, insa numirea unui inlocuitor a ridicat mereu intrebari referitoare la numele si potentialul celor vizati.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a nominalizat deja cativa posibili inlocuitori, toti antrenori tineri, insa lista poate fi extinsa cu alti tehnicieni romani.

Cine este insa cel mai potrivit sa-i ia locul lui Razvan Lucescu in cazul ratarii calificarii la Euro 2012?

DAN PETRESCU

"Bursucul" este unul din cei mai apreciati tehnicieni romani ai momentului, dupa performantele realizate la Unirea Urziceni si Kuban Krasnodar.

Fostul jucator al echipei Chelsea Londra a reusit sa castige un titlu cu Unirea Urziceni, in 2009, o formatie aparuta din neant pe prima scena a fotbalului romanesc. Petrescu a confirmat cu ialomitenii si in cupele europene, adunand un total de opt puncte in grupele Ligii Campionilor, record absolut in Liga I. Unirea a obtinut doua victorii, cu Glasgow Rangers si mult mai titrata FC Sevilla.

Succesul l-a adus in atentia marilor echipe din Romania, Steaua si CFR dorind sa-l ia pentru a pasi pe urmele "Uimirii" Urziceni. "Bursucul" a plecat in cele din urma in liga secunda din Rusia, la Kuban krasnodar, formatie pe care a promovat-o la pas in prima divizie.

Fost component al "Generatiei de Aur", Dan Petrescu a adunat 95 de selectii pentru nationala Romaniei, inscriind 12 goluri.

COSMIN OLAROIU

Antrenorul in varsta de numai 41 de ani a ramas in memoria microbistilor datorita performantelor remarcabile din perioada in care a pregatit Steaua Bucuresti.

Cu Olaroiu pe banca, Steaua s-a calificat in semifinalele Cupei UEFA, iar apoi a patruns, in premiera, in grupele Ligii Campionilor, dupa ce a cucerit titlul si Cupa Romaniei.

In 2007 a parasit Romania pentru a semna cu gruparea saudita Al-Hilal, alaturi de care a castigat Cupa Printului si campionatul intern. Dupa doi ani la Riad, Cosmin Olaroiu a plecat in Qatar, la Al Sadd, echipa pe care a pregatit-o pana in decembrie 2010, de atunci fiind liber de contract.

DORINEL MUNTEANU

Dupa o jumatate de sezon de vis la Otelul Galati, echipa fara pretentii, dar care in 2010 a uimit in Liga I, clasandu-se pe primul loc la finalul turului, Dorinel Munteanu este vazut ca un posibil pretendent la postul de antrenor al nationalei Romaniei.

"Neamtul" a mai antrenat pana acum formatiile CFR Cluj, FC Arges, FC Vaslui, Universitatea Cluj si Steaua. Cu echipa din Gruia s-a calificat in finala Cupei UEFA Intertoto si a incheiat sezonul 2005-2006 al Ligii I pe locul cinci.

Este greu de crezut ca Dorinel Munteanu va renunta la postul sau de la Otelul, care poate cuceri titlul in 2011, dar fostul international se afla in vederile lui Mircea Sandu.

IOAN OVIDIU SABAU

Ioan Ovidiu Sabau, un alt tanar tehnician amintit de presedintele Federatiei Romane de Fotbal, a debutat ca antrenor in 2003, la Universitatea Cluj.

"Motul" a mai trecut de atunci pe la patru echipe din Liga I, Gaz Metan Medias, Gloria Bistrita, FC Timisoara si nou promovata FCM Targu Mures.

In mandatul de patru ani de la Gloria Bistrita, Ioan Ovidiu Sabau a descoperit doi jucatori de mare perspectiva, Gabi Muresan si Laszlo Sepsi. In sezonul 2006-2007 i-a dus pe ardeleni pe locul 6 in Liga I.

In 2009 a avut un an excelent la carma echipei FC Timisoara, clasandu-se la finalul sezonului pe locul secund, in urma Unirii Urziceni. A uimit toata Europa cand a eliminat detinatoarea Cupei UEFA Sahtior Donetk in turul trei preliminar al Ligii Campionilor.

VICTOR PITURCA

"Satana" a mai pregatit de doua ori nationala Romaniei (1998-1999, 2004-2009), ultima oara parasind cu cantec banca primei reprezentative, dupa ce a ratat calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2010.

In ciuda rezultatelor dezastruoase din 2008 si 2009, Victor Piturca ramane singurul antrenor care i-a calificat pe "tricolori" la un turneu final in ultimii 10 ani. Fostul jucator al Stelei a adus Romaniei un loc la Euro 2008, competitie pe care am parasit-o cu doua puncte obtinute intr-o grupa cu Franta, Italia si Olanda.

Fostul antrenor al Craiovei, aflat in mijlocul unui scandal monstru cu patronul Adrian Mititelu, a recunoscut recent ca ar fi tentat de o revenire pe banca primei reprezentative.

GICA HAGI

Chiar daca n-a rupt gura targului ca antrenor, Gica Hagi va ramane mereu o optiune pentru banca nationalei Romaniei, fiind cel mai marcant component al "Generatiei de Aur".

"Regele" a mai pegatit nationala in 2001, ratand calificarea la Campionatul Mondial din 2002, dupa care a pregatit doar formatii de club, Bursaspor, Galatasaray Istanbul, FC Timisoara si Steaua Bucuresti.

In 2010 a revenit pentru un al doilea mandat la Galatasaray, intr-o perioada nu foarte buna a clubului "Cim-Bom", fiind criticat inca de la inceput pentru parcursul instabil din campionatul Turciei.

Presa de la Bosfor sustine ca Hagi are zilele numarate pe banca echipei la care a scris istorie ca fotbalist si nu ar fi o surpriza ca el sa se desparta de Galatasaray pana la ora jocului Bosnia - Romania, devenind astfel un pretendent la banca tehnica a "tricolorilor".

Dupa trei meciuri disputate in preliminariile Euro 2012, Romania a acumulat numai doua puncte (1-1 cu Albania, 0-0 cu Belarus, 0-2 cu Franta).

Programul complet al României la turneul final EURO 2024
Programul complet al României la turneul final EURO 2024
Naționala Ucrainei completează grupa României la turneul final al Campionatului European de fotbal, programat în Germania. Ucraina va fi chiar prima adversară a tricolorilor la EURO 2024,...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#nationala Romaniei, #antrenor nationala Romaniei, #sondaj nationala Romaniei, #sondaj ziare com , #stiri Nationala Romaniei