Comisarul Viviane Reding nu a primit inca raspunsul autoritatilor romane

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 16:14
1101 citiri
Comisarul Viviane Reding nu a primit inca raspunsul autoritatilor romane

Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, nu a primit inca raspunsul solicitat autoritatilor romane in privinta restructurarii ANRCTI (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei).

Data-limita pe care o stabilise pentru a primi lamuriri este vineri, 25 septembrie.

Viviane Reding i-a trimis saptamana trecuta o scrisoare "foarte urgenta" ministrului roman al comunicatiilor, Karoly Borbely, in care cerea explicatii pentru decizia de a restructura Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Comisarul european ameninta ca va actiona Romania in justitie, daca Bucurestiul nu raspunde pana la 26 septembrie.

"Solicit autoritatilor romane sa aplice in totalitate principiile UE de a garanta independenta organismelor de reglementare si sa ne informeze fara intarziere cu privire la motivele care au dus la aceste masuri. Termenul-limita pentru un raspuns al Guvernului roman este 26 septembrie.

Comisia va urmari foarte atent aceasta chestiune si nu voi ezita nicio secunda sa propun masuri legale, daca independenta ANRCTI nu este respectata in totalitate ", a precizat Reding, comisarul european pentru societatea informationala si media, citat de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Ea a solicitat informatii si cu privire la demiterea sefului ANRCTI, amintind ca "pentru a asigura independenta autoritatii de reglementare, mandatul sefului ei nu poate fi intrerupt decat din motive foarte clare si bine justificate".

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a fost reorganizata joia trecuta de Guvern, prin urmare fostul presedinte, Dan Georgescu, nu si-a putut relua functia pe care a recastigat-o in instanta dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a suspendat revocarea sa din functie.

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a semnat pe 19 august o decizie privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Potrivit unor surse guvernamentale, demiterea lui Georgescu ar fi intervenit in urma unui audit intern care constatase ca institutia incalcase mai multe prevederi legale, insa fostul sef al ANRCTI spune ca motivele prezentate in decizie sunt nefondate. Prin urmare, el s-a adresat justitiei.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat la 17 septembrie revocarea din functie a lui Dan Georgescu, semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Decizia instantei poate fi atacata cu recurs.

Georgescu s-a prezentat a doua zi la sediul institutiei pentru a-si relua activitatea, insa acest lucru a fost imposibil, intrucat institutia fusese desfiintata si reorganizata.

Premierul Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca restructurarea institutiei a fost facuta printr-o Ordonanta de Urgenta, institutiei fiindu-i adaugate alte activitati din domeniul informaticii.

Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, masura a fost luata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".

Dan Georgescu a declarat joi ca este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotarat desfiintarea institutiei. El a spus ca nu intelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.

Gigantul Amazon refuză să plătească o amendă uriașă primită în Franța, pentru sistemul prin care își monitoriza angajații
Gigantul Amazon refuză să plătească o amendă uriașă primită în Franța, pentru sistemul prin care își monitoriza angajații
Gigantul comerţului electronic Amazon.com a anunţat vineri că a contestat decizia autorităţii franceze de reglementare CNIL de a amenda compania cu 32 de milioane de euro pentru crearea unui...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#ANRCTI, #viviane reding, #comisar european, #raspuns, #autoritati , #stiri Nationala Romaniei