Concluziile vizitei FMI si CE in Romania: Vezi declaratiile, minut cu minut

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 10:00
3424 citiri
Concluziile vizitei FMI si CE in Romania: Vezi declaratiile, minut cu minut
Foto: Antena 3

Misiunile Fondului Monetar International si Comisiei Europene prezinta, miercuri, concluziile vizitei in Romania, incepand cu ora 10:00, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, ar trebui sa primim transele a treia si a patra din imprumutul extern, in valoare de 3,3 miliarde de euro, la jumatatea lunii februarie.

O mare parte din acesti bani vor putea fi utilizati pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor.

Marti, Franks a declarat ca FMI si CE s-au inteles cu Ministerul Finantelor asupra legii pensiilor si cea a responsabilitatii fiscale, urmand ca acestea sa fie adoptate cat de curand.

De asemenea, va fi nevoie de reducerea deficitelor mari a celor mai importante companii de stat.

Ziare.com va prezinta declaratiile FMI si CE, minut cu minut, incepand cu ora 10.00

10:00 "Suntem bucurosi sa anuntam ca discutiile cu Guvernul Romaniei au fost un succes. Am ajuns la un acord si vom prezenta concluziile bordului director in luna februarie. Le vom cere sa permita ca o jumatate din acesti bani sa fie folositi pentru acoperirea deficitului bugetar, iar jumatate sa ajunga la Banca Nationala a Romaniei, pentru acoperirea balantei de plati. Ultimul cuvand il va avea bordul nostru, dar suntem convinsi ca va accepta", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

10:05 "Obiectivele noaste au fost sa analizam daca conditiile atasate asistentei balantei de plati au fost indeplinite, in perspectiva de a elibera a doua transa, in valoare de 1 miliard de euro. Sunt ferm convinsa ca programul multilateral combinat cu agenda politica a Guvernului a avut un impact pozitiv asupra Romaniei. Tensiunile financiare s-au diminuat si Guvernul reuseste sa finanteze deficitul la costuri mai mici si perspectivele sunt mult mai bune", a declarat Fabienne Ilzkovitz, sefa misiunii Comisiei Europene.

10:10 Fabienne Ilzkovitz a adaugat ca majoritatea tintelor stabilite in program au fost atinse pana acum, dar este foarte importanta continuarea reformelor.

"In privinta obiectivelor fiscale, ultimele date arata ca tinta de deficit de 7,3% a fost atinsa. Este o realizare foarte buna, data fiind situatia dificila de la sfarsitul anului trecut. O alta realizare importanta este adoptarea bugetului pe 2010. Este important ca masurile pe care le-am conventi sa fie implementate si sa continuam consolidarea bugetara. Este necesara pentru ca am vazut impactul pozitiv in materie de incredere a pietei si credibilitate a Romaniei", a explicat ea.

10:15 "Bugetul a fost aprobat si consideram ca este in linie cu asteptarile noastre. Realizarea unui deficit de sub 5,9% din PIB in 2010 este masura cheie, care a ajutat deblocarea si finalizarea reviziilor facute de FMI si CE", a adaugat Franks.

Potrivit spuselor sale, 2009 a fost un an dificil economic pentru intreaga lume. "Speram ca evolutia din ultimul trimestru din 2009 a fost doar putin negativa, deci este o imbunatatire fata de estimari. Cresterea ar putea sa-si revina in primul trimestru din 2010. Va fi un an slab. Estimarea noastra ca crsterea va fi de 1,3%. Dar, pe parcursul anului, sustinerea cresterii se va imbunatati, iar in 2011 asteptam rate mai mari de crestere economica", a spus seful misiunii FMI.

"In ultima perioada, primele de risc pentru Romania, care existau la nivel inalt in noiembrie si decembrie au mai scazut, reflectand rezolvarea problemelor politicile. Acum vedem spreadurile la primele de risc revenind la nivelul de dinainte de criza politica. Am inceput sa vedem un interes in crestere din partea investitorilor straini de a se intoarce in Romania. Va dura ceva timp, dar sunt semnale pozitive", a adaugat el.

10:17 Jeffrey Franks a spus ca sunt riscuri importante in economia globala, iar acest lucru va pune un zid in fata revenirii economice a Romaniei. Revenind la problema politicii monetare si inflatiei, el a recunoscut ca BNR a ratat foarte aproape tinta de inflatie, dar ca a scazut fata de 2008 si se asteapta ca inflatia sa se mentina pe trendul descendent.

"Pentru 2009, tinta de deficit fiscal a fost indeplinita. Este o realizarea foarte importanta in procesul de consolidare a finantelor din Romania. Au exista ingrijorari ca poate cheltuielie sunt prea mari pentru a indeplini tinta, insa Guvernul a reusit sa reduca unele cheltuieli. Este foarte important ca acestea sa fie tinute sub control, pentru a face loc pentru investitii publice", a declarat Franks.

10:20 "Este extrem de important sa se mearga mai departe cu legislatia in domeniul pensiilor. Sistemul de pensii din Romania este dezechilibrat si va fi si mai dezechilibrat daca nu se fac modificarile necesare. Speram ca ce facem noi acum va asigura echilibrul contribuabililor", a continuat seful delegatiei FMI la Bucuresti.

10:22 In ceea ce priveste sectorul bancar, Franks a apreciat ca anul 2010 va fi unul foarte dificil, dar creditarea si-ar putea reveni. "A fost un an dificil pentru sectorul financiar. Asa cum stiti, sectorul financiar global a avut probleme neintalnite in ultimii 60 de ani. Sistem bancar din Romania a a suportat foarte bine aceste presiuni. Totusi, creditele neperformante sunt in crestere."

10:25 Jeffrey Franks a anuntat ca FMI si Guvernul Boc au convenit ca legea responsabilitatii fiscale sa fie adoptata pana la sfarsitul lunii martie. "In cazul legii responsabilitatii fiscale am avut o echipa tehnica si anul trecut si am lucrat pentru dezvoltarea componentelor acestei legi pe baza experientei internationale. Lucram cu ministrul Finantelor pentru a o adapta la situatia din Romania."

10:30 Potrivit lui Franks, sedinta bordului va avea loc la mijlocul lunii februarie, poate chiar in data de 15, iar in cazul FMI, banii sunt eliberati in 48 de ore dupa aprobare.

In cazul CE, rezultatele misiunii vor fi discutate, iar, daca totul merge conform asteptarilor ar trebui ca banii sa vina in luna martie.

10:34 Referitor la companiile de stat, unele sunt foarte eficiente si profitabile. "Altele costa contribuabilii romani foarte multi bani, ani dupa ani. Unele dintre ele au arierate care genereaza probleme intregii economii, furnizorii acestor companii nu sunt platiti si se creaza un lant de slabiciuni. Trebuie sa rezolvam aceste probleme. In ultimele luni am identificat zece dintre ele, unde credem ca sunt cele mai mari probleme si unde se poate imbunatati cel mai repede situatia. De acum inainte, trebuie sa identificam un obiectiv pentru a echilibra bilantul acestor companii. Va fi o tinta in programul nostru, care nu va influenta eliberarea transelor, dar va conta la evaluarea finala", a spus Franks.

El a adaugat ca, in unele companii de acest gen, salariile au fost negociate inainte de a fi realizat un buget, majorandu-se, astfel, factura.

"Acum, ca avem aceste reforme aprobate, vom stabili obiective cantitative asupra bilantului acestor companii, pentru a le eficientiza pe termen lung. Va dura foarte mult si poate va fi nevoie de alte eforturi legislative, dar facem pasi treptat", a spus seful misiunii FMI.

10:36 O echipa specializata pe adminstrarea taxelor de la FMI a facut o analiza a sistemului din Romania, iar, bazat pe succesele din alte tari, s-au facut recomandari. "Nu sunt despre a majora sau diminua taxele, ci de a imbunatati sistemul de colectare, de a face sistemul de plata mai eficient. Reformele vor fi implementate foarte curand, in cadrul programului", a spus Franks.

10:40O echipa specializata pe adminstrarea taxelor de la FMI a facut o analiza a sistemului din Romania, iar, bazat pe succesele din alte tari, s-au facut recomandari. "Nu sunt despre a majora sau diminua taxele, ci de a imbunatati sistemul de colectare, de a face sistemul de plata mai eficient. Reformele vor fi implementate foarte curand, in cadrul programului.

Referitor la legea salarizarii, seful misiunii FMI a declarat ca exista o restrictie in privinta facturii salariilor ca procent din PIB, care isi propune reducerea acestui procent, in timp.

"Am vazut o crestere a numarului salariatilor si a salariilor. Este mult prea mare pentru a fi sustinuta de economie. Trebuie sa reducem de la 9% din PIB la 7% din PIB. Nu este o reducere, ci o revenire la un sistem public mult mai echilibrat din punct de vedere al salariilor si angajatilor. Sunt doua metode de scadere: sa reduci salariile sau numarul de salariati. Guvernul vrea sa faca o combinare din acesti doi factori. Cu siguranta, va fi o reducere a numarului de angajati. Mixul exact l-am lasat la voia Guvernului, nu va fi impus de comunitatea internationala, dar obiectivul este ceva asupra carora am ajuns de acord", a declarat Franks.

10:42 Seful delegatiei FMI a precizat ca este constient de faptul ca Romania este una dintre cele mai sarace tari ale UE si sunt anumite nevoi sociale carora trebuie sa se adreseze. El a explicat, insa, ca nevoile sectorului public trebuie sa fie echilibrate.

"Am subliniat de multe ori ca in buget, in procesul de consilidare a bugetului, prioritatea este indreptata spre nevoile saracilor. Din acest motiv consideram ca cheltuielile sectorului public trebuie sa se reduca. Cu cat cheltuim mai mult cu sistemul bugetar, cu atat vom avea mai putini bani pentru saraci", a spus Franks.

"Eu am o familie mare. Daca nu am bani suficienti pentru un Mercedes mare, imi iau o Dacie. Nu ne putem permite un sector public de tipul Mercedes , ci de tipul Dacia. Poate in 30 de ani vom putea sa ne permitem o serie de imbunatatiri ale sectorului public", a adaugat el.

10:45 In viziunea FMI, Romania nu are nevoie de cresterea cererii interne. Franks a explicat ca "revenirea va fi facuta de exporturi si nu de cererea interna. Trebuie sa ne ajustam consumul la venitul din Romania. In ultimii ani, din cauza fluxurilor de capital, multi romani au cheltuit mai mult decat aveau. Trebuie sa avem un proces de inversare. Trebuie sa ajungem la un nivel al deficitului de cont care sa fie sustenabil pe termen lung".

10:47 Cu privire la sistemul de pensii, Franks a spus ca cheltuielile sunt mai ridicate decat veniturile, iar acest decalaj se va accentua. "Trebuie sa vorbim de ajustari si pe partea de venituri", a spus el.

In privinta impozitelor pentru IMM-urilor, Franks a declarat ca, in momentul in care se fac reduceri la nivel fiscal, Guvernul trebuie sa faca modificari si pentru a acoperi reducerile.

De asemenea, FMI a facut recomandari privind administrarea fiscala. "Ideea este sa imbunatatim capacitatea tehnologica, pentru a face fata. Pot aparea lipse de concordanta in ceea ce priveste declararea veniturilor. Trebuie sa dezvoltam o comisie care va lucra cu cei mai mari contribuabili la stat. Trebuie sa vedem ce facem cu cei care nu-si platesc taxele. Sunt foarte optimist ca aceste recomandari vor fi adoptate la nivel guvernamental", a spus Franks.

10:53 In legatura cu mediul de afaceri, Fabienne Ilzkovitz a declarat ca au fost o serie de masuri legate de simplificarea sa.

"Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru mediul de afaceri este stabilizarea economiei. Un sistem bancar sanatos va sustine cresterea afacerilor", a adaugat Franks.

Referitor la tinta pentru reducerea deficitului bugetar sub 3%, limita acceptata in Uniunea Europeana, reprezentantii FMI si CE au declarat ca este foarte probabil ca Romania sa nu fie obligata sa faca acest lucru in 2011, ci in 2012, dar decizia nu este luata si se va discuta la nivel european.

10:55 In programul FMI exista si un interval pentru inflatie si un punct central pana la care aceasta ar trebui sa scada. Franks a declarat ca este ingrijorat de tendinta de crestere a preturilor.

"Trebuie sa luam in considerare nivelul anual si tendinta. Ce este ingrijorator nu este media de 5,6%, ci tendinta de crestere din ultimele luni. Trebuie sa fim foarte atenti la inflatie si sa revenim la tendinta de scadere. (...) Indicele preturilor de consum armonizat este foarte folositor la comparatiile dintre tari. In timp, ma astept ca acest cos de consum sa se apropie de cel al celorlalte state, iar diferenta se va reduce", este de parere seful delegatiei.

10:57 Franks a precizat ca somajul va continua sa creasca si dupa ce va reveni cresterea economica. "Am vazut ca somajul a crescut. Din pacate, cum cresterea isi revine vom vedea ca somajul va creste. Cea mai buna metoda de a ataca problema somajului este de a proteja persoanele vulnerabile si sa incerci sa ajungi cat mai repede la o crestere economica. Poti sa aprobi o serie de subventii. Este o solutie temporara. Un mediu pozitiv va duce la crearea de noi locuri de munca."

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#concluzii misiune FMI, #Jeffrey Franks FMI, #imprumut FMI , #stiri Nationala Romaniei