Creditele exotice, mai scumpe cu pana la suta la suta

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 15:43
1916 citiri
Creditele exotice, mai scumpe cu pana la suta la suta

Romanii care au credite in valuta au parte de zile grele in aceasta perioada, din cauza prabusirii monedei nationale. Fie ca este vorba de euro, dolar, yen sau franc elvetian, ratele la imprumuturile la banci au explodat in ultimul an si jumatate.

Insa, desi moneda europeana a atins in aceste zile recorduri dupa recorduri in ce priveste devalorizarea fata de leu, daca este sa facem un clasament al celor mai "napastuiti", pe primul loc ies cei care au optat pentru imprumuturile in yeni japonezi, urmate de cele in franci elvetieni.

Si asta chiar daca la acestea dobanzile practic nu s-au modificat atat de mult, asa cum s-a intamplat la imprumurile in euro. Asa-numitele credite exotice aveau dobanzi mai mici, bancile nefiind nevoite sa realizeze rezerve minime obligatorii la BNR in aceste valute iar dobanzile de referinta ale monedelor amintite fiind scazute.

Asa ca, in scurt timp, creditele ipotecare in yeni japonezi si franci elvetieni au devenit foarte cautate. Daca ne raportam la minimele inregistrate in luna iulie 2007, cele mai mari scumpiri la ratele creditelor in valuta le-au suportat persoanele care au ales yenii japonezi.

Iata ca inceputul anului 2009 a adus o depreciere masiva a monedei nationale, iar romanii cu credite in valuta au de platit rate de pana de doua ori mai mari, iar devalorizarea monedei nationale pare mai greu de stopat ca niciodata.

Cele mai scumpe au devenit acum creditele in yeni. La imprumuturile in modena japoneza rata aproape ca s-a dublat, majorandu-se cu aproape 95% in ultimul an si jumatate, de la un minim de 1,8553 lei (pentru 100 yeni japonezi) in 19 iulie 2007 pana la 3,6108 lei pentru 100 yeni in prezent.

In schimb, la creditele in franci elvetieni ratele s-au scumpit cu aproximativ 55%, de la un minim de 1,8741 pentru un franc elvetian in 24 iulie 2007.

Insa cele mai multe credite sunt in euro si dolari americani. Dolarul american a crescut fata de leu cu circa 44%, minimul de 2,2417 lei fiind atins in iulie 2008, in timp ce ratele la creditele in euro au un plus de "doar" 37% in ultimul an si jumatate, nivelul minim fiind atins la inceputul lunii iulie 2007.

Vlad Voiculescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#credite franci elvetieni, #scumpire credite euro, #majorare rate credite , #stiri Nationala Romaniei