Depozitele de deseuri radioactive ne vor costa 5 miliarde de euro

Luni, 16 Martie 2009, ora 17:19
2255 citiri
Depozitele de deseuri radioactive ne vor costa 5 miliarde de euro
Foto: Descopera

Doua depozite de deseuri radioactive ce vor fi construite in Romania, dintre care unul in apropiere de CNE Cernavoda, ar putea costa pana la 5 miliarde de euro, potrivit estimarilor preliminare ale Agentiei Nationale de Deseuri Radioactive (ANDRAD).

"Realizarea celor doua depozite implica importante resurse umane, financiare si de timp. Din punct de vedere financiar, pentru constructia Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Active (DFDSMA) sunt estimate costuri intre 150 si 220 milioane euro.

Pentru depozitul geologic, estimari preliminare facute la nivelul anului 2005 in baza experientei internationale pentru depozite similare arata ca, in functie de roca gazda care va fi selectata, costul depozitului se va situa intre 2,88 - 4,4 miliarde de euro, dar data fiind distanta mare in timp pana la constructia acestuia, estimarile vor suferi mai multe actualizari, prin urmare vorbim de o estimare cu un grad destul de mare de incertitudine", a declarat presedintele ANDRAD, Gheorghe Ionita.

Ambele depozite definitive vor avea ca sursa de finantare Fondul de management al deseurilor radioactive, infiintat in anul 2007 prin O.G. 11/2003 republicata si detaliat in H.G. 1080/2007, fond in care CNE Cernavoda depune o contributie in valoare de 1,4 euro/MWh produs, respectand astfel principiul "poluatorul plateste".

Pentru a suplimenta sursele de finantare si pentru a beneficia de expertiza internationala, la finele anului 2008, ANDRAD a contractat si are in prezent in derulare doua proiecte PHARE ce vizeaza depozitul DFDSMA, in valoare de peste trei miloane de euro.

Primul dintre depozite, cel definitiv de suprafata pentru deseurile slab si mediu active, este planificat sa intre in operare in anul 2014, iar depozitul geologic de mare adancime pentru deseurile inalt active (constituite in cea mai mare parte din combustibilul nuclear uzat) urmeaza a fi realizat pana in anul 2055.

Pana in acest moment, ANDRAD a primit autorizatie partiala de amplasare pentru depozitul final de deseuri slab si mediu active, pentru care se investigheaza in prezent un amplasament in localitatea Saligny, in apropierea CNE Cernavoda.

DFDSMA va gazdui deseurile slab si mediu active cu timp de viata scurt, generate prin operarea si dezafectarea a patru unitati CANDU, avand o capacitate finala de depozitare de 50.000 metri cubi deseuri.

Celalalt depozit, planificat pentru o perioada mai indelungata de timp, depozitul geologic, va fi construit la o adancime cuprinsa intre 500 si 800 m, in functie de roca gazda ce va fi selectata si va gazdui mai ales combustibilul nuclear uzat, insa nu este cunoscut inca studiul de amplasament al acestuia.

In functie de caracteristicile lor radiologice, deseurile radioactive sunt depozitate definitiv in diferite depozite.

In Romania, in prezent exista un depozit de deseuri institutionale, la Baita-Bihor, care functioneaza din 1985.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#depozit deseuri radioactive, #depozit geologic, #CNE Cernavoda , #stiri Nationala Romaniei