Editorial: Avutia nationala e cam toanta

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 08:34
2835 citiri
Editorial: Avutia nationala e cam toanta

Pana la deciziile de miercuri din Comisia de munca - majorarea punctului de pensie cu 100 de lei si reducerea cu zece procente a contributiilor la asigurarile sociale - aveam o nelamurire: parlamentarii sunt tampiti numai inainte de alegeri, sau si in timpul liber, cand isi exerseaza limitele pe seama tuturor romanilor?

Avem cu totii raspunsul, dar mai ales un sentiment de deja-vu. Tineti minte majorarea salariilor dascalilor cu 50 la suta in urma unui amendament al aceluiasi PSD? Premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, statea in Piata Universitatii cu buzunarele intoarse pe dos, laolalta cu copiii strazii, in timp ce alesii natiunii aflate in curs de dezvoltare explicau ca de fier sa fii, dar nu poti sa nu simpatizezi cu soarta dascalimii.

Initiatorul aducerii punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut, deputatul Ioan Cindrea, a avut astazi un discurs asemanator: "stiu ca este un efort bugetar deosebit, dar fiind social-democrat, nu pot sa nu ma gandesc la soarta acestor oameni".

Intrebat apoi cum isi imagineaza ca pensile se pot mari in conditiile reducerii contributiilor la asigurarile sociale si a inexistentei de masuri pentru stimularea infiintarii de locuri de munca, autorul lacrimii nationale a dat un raspuns halucinant: pensionarii carora le va creste venitul cu o suta de lei vor face cumparaturi si vor ajuta la mentinerea actualelor locuri de munca. Ce sa mai comentezi in fata unui individ care crede ca daca toate pensiile ajung la un miliard se stimuleaza cresterea economica?

In fine. Draguta este insa sursa de finantare indicata de babuini: reducerea bugetului Presedintiei, al Serviciilor de Informatii si al proiectului Elenei Udrea privind infiintarea unui teren de golf.

Nu ca edificarea bugetului institutiei controcene n-ar putea comporta niste discutii asupra moralitatii - majorarea alocarii pentru prime, sporuri si stimulente l-ar putea face pe Emil Boc sa-si inghita pusca si cureaua lata - dar nu despre asta e vorba. Tinta l-a tradat pe domnul Cindrea, asa ca la mijloc nu este vorba despre atasamantul fata de cauza varstnicilor. Ci despre o mostra de politicianism.

Din joaca de-a muschiul, insa, am ajuns in situatia in care suntem acum, favorizata de criza, fireste, dar garnisita cu tampenie pura, indolenta si rea-credinta. Dintr-o nebagare de seama - sa vedem daca in plen, dispozitia sufleteasca degraba induiosabila se mentine - deficitul poate creste cu 1,3 procente peste cel asumat in fata FMI (a spus-o Mihai Seitan, ministrul Muncii).

Si in timp ce cheltuielile bugetare nu pot fi temperate, nefericitii care se chinuie sa nu-si inchida afacerile, ca sa poata alimenta pomenile, dau oameni afara, le reduc salariile si se gandesc din nou la piata neagra.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#buget bani, #buget 2010, #bani Guvern ministere , #stiri Nationala Romaniei