Ambasadorul Frantei: Parisul sustine Romania in relatia cu Republica Moldova

Marti, 14 Iulie 2009, ora 14:17
1098 citiri
Ambasadorul Frantei: Parisul sustine Romania in relatia cu Republica Moldova

Romania nu este o tara europeana ca oricare alta, este o tara prietena a Frantei, care ii acorda sustinerea de fiecare data cand ii este ceruta, inclusiv cand este vorba de relatiile cu R. Moldova si acuzatiile nedrepte lansate, a declarat ambasadorul Henri Paul cu ocazia Zilei Nationale a Frantei.

"14 iulie reprezinta pentru noi o ocazie de a ne regasi numerosii prieteni romani si de a sarbatori impreuna cu ei Ziua Nationala. (...)

Este ocazia de a celebra parteneriatul strategic care uneste cele doua tari ale noastre si care a fost lansat aici in februarie 2008 de presedintele Republicii, Nicolas Sarkozy.

In conceptia sa, asa cum a reconfirmat cu ocazia primirii dumneavoastra la Paris, domnule presedinte, la data de 18 mai, Romania nu este o tara europeana ca oricare alta. Este o tara prietena a Frantei cu care aceasta doreste sa aiba relatii privilegiate si foarte stranse", a declarat ambasadorul Henri Paul in cadrul discursului rostit cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Frantei, la care a participat si presedintele Traian Basescu.

Sprijin francez in relatiile cu Republica Moldova

In opinia ambasadorului, relatiile deosebite dintre cele doua tari se reflecta si in sprijinul pe care Franta il acorda Romaniei in diferite dosare internationale.

"In plan international, Franta sprijina Romania in instantele europene si de fiecare data cand i se solicita, ii acorda sustinere. Este vorba si de cazul particular privitor la cererea adresata Republicii Moldova de a relua relatiile de buna vecinatate cu tara dumneavoastra, compromise de acuzatii nedrepte", a spus Henri Paul, atragand atentia ca Franta este tara drepturilor omului si doreste ca in vecinatatea Europei situatia drepturilor omului sa fie mentinuta si garantata.

Henri Paul a evocat realizarile din zona de business

Totodata, relatia bilaterala este intarita si de rezultatele companiilor franceze prezente in Romania, a evidentiat ambasadorul.

"Companiile franceze, cu siguranta, sufera din cauza crizei, dar isi mentin perspectivele de investitii si mizeaza inca pe redresarea pe care o asteptam cu totii", a punctat diplomatul.

"Guvernul dumneavoastra, domnule presedinte, ca si Guvernul francez, a profitat de aceasta perioada pentru a accelera si amplifica ritmul reformelor: simplificare administrativa, reducerea birocratiei inutile, perspectiva unei mai bune absorbtii a fondurilor europene. Franta va face toate eforturile, in special datorita cooperarii noastre bilaterale, mentinuta si amplificata in ciuda dificultatilor bugetare pe care le cunoastem, pentru a va fi alaturi", a asigurat Henri Paul.

Initiative de succes in domeniul energetic

Un alt domeniu de colaborare important dintre cele doua tari este cel energetic.

"Franta doreste, de asemenea, sa lucreze impreuna cu Romania pentru a o ajuta sa-si amelioreze independenta energetica. Profit de aceasta ocazie pentru a saluta decizia curajoasa, domnule presedinte, de a alege tehnologie europeana EPR (European Power Reactor, de 1.600 MW, dezvoltat in comun de Franta si Germania - n.r.) pentru viitoarea centrala nucleara romaneasca si de a progresa astfel catre independenta energetica", a declarat Henri Paul.

"Pentru mine, acest dosar este simbolic pentru cooperarea stransa care ne anima, se inscrie in durata, este parteneriala, creeaza valoare, stimuleaza cercetarea, formarea si se sprijina pe calitatea si expertiza echipelor si a intreprinderilor din cele doua tari. Este si un mesaj de speranta pe care doresc sa il lansez : Franta si Romania lupta impreuna impotriva crizei economice", a subliniat diplomatul francez.

In incheiere, ambasadorul Henri Paul i-a multumit presedintelui Traian Basescu si Guvernului Romaniei "pentru calitatea acestor legaturilor bilaterale si increderea" acordata Frantei.

"Domnule presedinte, acum 20 de ani Romania punea capat unui regim care a provocat multe suferinte si nenorociri cetatenilor dumneavoastra. Nu uit acest lucru. Dar vad si progresele pe care le-a realizat in asa putin timp: ea este astazi pe deplin democratica, europeana si doreste sa gaseasca modalitatile, impreuna cu Franta, pentru a participa la schimbarea lumii. Puteti conta pe noi", a conchis ambasadorul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ziua Frantei Bucuresti, #ambasador Franta Basescu , #stiri Nationala Romaniei