FMI trimite 200.000 de romani in plus in somaj?

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 10:38
2340 citiri
FMI trimite 200.000 de romani in plus in somaj?

Intre 70.000 si 120.000 de persoane ar putea sa-si piarda locurile de munca in urmatoarele noua luni, ceea ce ar urca numarul total al somerilor din Romania pana la 550.000-600.000 de persoane, sustin reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Estimarile vin sa contrazica afirmatiile facute la inceputul saptamanii trecute de Marian Sarbu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, institutie in subordinea careia se afla ANOFM. Potrivit reprezentantului guvernamental, la sfarsitul anului in Romania vor exista 800.000 de someri.

Marian Sarbu a preluat cifra de la oficialii FMI, care au prezis o rata a somajului de 8%, in contextul in care Romania va raporta o crestere economica negativa de 4%.

"Estimarea privind un numar total al somerilor la sfarsitul anului 2008 de 800.000 de persoane apartine FMI, care a prognozat ca rata somajului va ajunge la 8% in Romania, ca urmare a contractiei economice din acest an. Eu nu cred ca se va ajunge la aceasta cifra si cred ca numarul total al somerilor nu va depasi 600.000 de persoane", a declarat Silviu Bian, presedintele ANOFM.

Existe totusi sanse ca numarul somerilor sa urce de la 477.860, cifra oficiala de la sfarsitul lunii februarie, la 800.000 pana la sfarsitul anului. Cresterea numarului de someri cu aproximativ 70% in urmatoarele trei trimestre ar putea deveni o certitudine daca Executivul condus de Emil Boc nu s-ar grabi sa aplice programul de masuri pentru stimularea economiei, dupa cum sustine Romulus Nita, vicepresedintele "Cartel Alfa".

Desi acordul de finantare externa cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va permite bancii centrale sa elibereze lichiditati in piata, ceea ce va conduce teoretic la relansarea creditarii, autoritatile de la Bucuresti nu cred ca intreprinderile care au anuntat disponibilizari vor reusi sa-si reia activitatea.

In acest context, Marian Sarbu a solicitat suplimentarea bugetului Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu 500 milioane lei la prima rectificare, bani cu care se vor plati ajutoarele de somaj si formarea profesionala pentru cele 200.000 - 250.000 de persoane care ar putea intra in somaj in plus fata de estimarile initiale.

La sfarsitul lunii februarie, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,3%, mai mare cu 1,1 puncte procentuale decat cea din luna similara a anului trecut si cu 0,4 puncte procentuale decat cea din luna ianuarie a anului 2009.

Din totalul numarului de someri inregistrati la finele lunii februarie, de 477.860 persoane, 202.470 au fost someri indemnizati si 270.286 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a crescut cu 27.617 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati cu 5.336 persoane fata de luna precedenta.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ANOFM, #rata somaj, #Silviu Bian, #fmi, #Marian Sarbu , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
I
Ieseanul
rank 1
conspiratia crizei