Ziare.com

Gunoiul din Romania ar putea alimenta cu energie electrica 320.000 locuinte

Luni, 14 Iulie 2008, ora 14:35

   

Gunoiul din Romania ar putea alimenta cu energie electrica 320.000 locuinte
Potentialul energetic al gunoaielor din Romaniei se ridica la aproximativ 800 GWh anual, echivalentul a 1,5% din consumul national de energie electrica. Aceasta cantitate de energie ar fi suficienta pentru alimentarea unui numar de 320.000 de locuinte timp de un an intreg, sustin specialistii.

Pentru a se putea obtine energie electrica din deseuri, acestea ar trebui mai intai reciclate selectiv.

"Ca sa se poata produce energie din deseurile menajere, in Romania trebuie sortate deseurile pe grupe, plastic, sticla, hartie, pentru ca apoi acestea sa fie transportate si depozitate separat", apreciaza Marian Dobrin, seful Departamentului Studii si Finantare Proiecte din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).

Pe linga materiile organice din deseurile produse in orase, din care se obtin gaze cu putere calorica mare ce pot fi folosite sub forma de combustibil de centralele electrice, mai pot fi folosite la producerea biogazului dejectiile marilor ferme de animale si malul din statiile de epurare.

Un MWh de energie produsa din biogaz este evaluat la costuri ce variaza intre 25 si 190 de euro, conform Strategiei Energetice a Romaniei.

La nivel european, cea mai mare cantitate de energie electrica din biogaz a fost produsa in Germania, cu 7,3 TWh, urmata de Marea Britanie, cu 4,99 TWh GWh si Italia, cu 1,23 TWh, conform datelor Eurostat referitoare la anul 2006.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Selectati deseurile (nu le numiti gunoaie).

Unde locuiesc eu,am container pentru;hartie,+plastic+ cutii de suc si bere,si un alt container pentru deseurile menajere.Saptamanal,la o anume zi,firma contractuala vine cu doua masini mari care le colecteaza separat. La depozitul deseurilor menajere exista tractoare cate le niveleaz,peronal care instaleaza tevile si gurile de captare a biogazului,precum si masini ce aduc pamant cu care se acopere deseurile. Pe gurile de captare sant racordate conducte pentru utilizatori de gaz si guri de suprapresiune unde se arde biogazul in exces. Nu sant tigani nicaieri la groapa de gunoi si nici la colectarea de acasa ci oameni ALBI. Ce i-i opreste pe romani sa faca la fel ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor