Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Intact cere daune de 500.000 de euro de la Adevarul, pentru "Enigma Otiliei"

Sambata, 22 August 2009, ora 15:58
1335 citiri
Intact cere daune de 500.000 de euro de la Adevarul, pentru "Enigma Otiliei"

Editurile Intact si Litera International cer Tribunalului Bucuresti sa oblige Adevarul Holding sa plateasca daune morale de 500.000 de euro pentru prejudiciul adus prin publicarea romanului "Enigma Otiliei" dupa ce, in iunie, au oprit Adevarul Holding sa mai editeze romanul lui George Calinescu.

Editurile Intact si Litera International cer, in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti pe 28 mai, daune morale in valoare de 500.000 de euro de la Adevarul Holding, pentru prejudiciul adus prin publicarea romanului "Enigma Otiliei" cu incalcarea drepturilor de autor si pentru concurenta neloiala.

In cererea de chemare in judecata depusa in instanta, reprezentantii editurilor Intact si Litera spun ca, prin distribuirea neautorizata de catre Adevarul a romanului "Enigma Otiliei" , precum si prin articolele defaimatoare la adresa lor aparute in publicatia trustului Adevarul Holding pe aceasta tema, li s-a produs un grav prejudiciu de imagine.

Astfel, explica reprezentantii Intact si Litera, Adevarul si Adevarul Holding se fac vinovate atat de incalcarea drepturilor de autor asupra romanului lui George Calinescu, cat si de concurenta neloiala.

Mai mult, in actiunea inaintata instantei, cele doua edituri cer acoperirea unui prejudiciu material in valoare de 200.000 lei de catre Adevarul si Adevarul Holding. Intact si Litera precizeaza ca pierderea suferita este, de fapt, profitul obtinut de Adevarul din vanzarea romanului lui Calinescu.

In fapt, editurile Intact si Litera sustin ca, in luna ianuarie 2009, Editura Litera si COPYRO au incheiat un contract de cesiune neexclusiva a drepturilor de autor asupra romanului "Enigma Otiliei" de George Calinescu, prin care, in urmatorii doi ani, Litera putea publica romanul in maxim 150.000 de exemplare. Acest contract a fost suplimentat, in luna martie 2009, cu 100.000 de exemplare.

Potrivit reprezentantilor Intact, COPYRO, Societatea de gestiune colectiva a drepturilor de autor, detine drepturile de autor asupra romanului lui Calinescu, in baza Legii 8/1996, a drepturilor de autor, avand in vedere ca sotia scriitorului, Vera Calinescu, a murit in anul 1993, aceasta fiind ultimul detinator al drepturilor de autor asupra operelor lui Calinescu, inclusiv asupra romanului "Enigma Otiliei".

Reprezentantii Intact arata in continuare ca au incheiat un contract cu editura Litera, de asigurare a distributiei, impreuna cu "Jurnalul national", a exemplarelor editate si tiparite din roman. In plus, se mai spune in actiune, COPYRO nu a incheiat si alte contracte de cesiune pentru romanul lui Calinescu, astfel incat Adevarul Holding a editat si a importat de la o tipografie italiana "Enigma Otiliei", prin incalcarea drepturilor de autor.

In ceea ce priveste acuzatiile de concurenta neloiala, Intact si Litera spun ca Adevarul Holding si-a schimbat programul de editare a cartilor distribuite impreuna cu ziarul "Adevarul" pentru a aduce pe piata romanul "Enigma Otiliei" inainte de "Jurnalul National".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Jurnalul National Enigma Otiliei, #Intact Adevarul Enigma Otiliei, #publicare Enigma Otiliei , #stiri Nationala Romaniei