La multi ani, harmalaie nationala!

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 12:07
4023 citiri
La multi ani, harmalaie nationala!

Tara asta nu-i o Dacie, sa-i ciocanim doi pumni in cap ca sa mearga. Chiar daca pare parcata unde intorc troleibuzele si are un pic de deranj la burtica - de-acolo glasuiesc cei mai vrednici dintre noi, ca sunt cocotati in politica sau in propria viata, unde se simt in plus - tara asta are suflet.

Are fatalitati. Douazeci de milioane si ceva. Si nu le dai un sut in fund ca sa faca un pas inainte. Nu te comporti lipsit de delicatete cu masina lumii, chiar daca unii sunt de parere ca asa se produce optimizarea. Ci iei fatalitatile de mana, ca asta e tot ce-si doresc, si le spui: a, b, c.

In primul rand, sa mergem sa votam. Care nu stim ce, sa aflam. Tertium non datur. Apoi sa stam un pic, pentru ca am facut un efort de gandire, si in fine, sa punem mana pe lopata. Sa ne depasim conditia, pentru ca acum suntem pe bicicleta medicinala. Pedalam, pedalam, si desi ecranul arata golde realizari, n-am ajuns nicaieri, pentru ca n-am pornit din dormitor. Instrumentul n-are lant. Ca si cu asta avem o problema. Romanul cand vede un lant si-l pune la gat, ca sa para metrosexual, nu la roata.

Dar daca ne gasim un pic de timp - si o facem cel putin o data pe an, de Ziua Nationala - poate realizam ca putem fi mai atenti cu ce se intampla in jur, pentru ca avem o legatura.

Lenesul mai mult alearga

Deocamdata, in tara asta a mea nu apuca sa se faca verde ca te claxoneaza partenerii de trafic, iti arata semnul electoral. Daca s-ar intampla altfel ne-am transforma in fraieri? Pai daca nu suntem, cum ne cheama?

Lauda merita cel care ajunge primul, nu cel care pune osul, aceasta e boala de care suferim. Pana la urma, e o chestiune de identitate. Dumnezeu ne-a lasat romani, nu chinezi, dar daca tot ne-a lovit cu Carpatii in cap, de ne intrebam mereu cam ce sa facem cu dansii, hai sa ne gandim sa nu ne mai uram "serviciu usor", ci "spor la treaba".

De Ziua Nationala, care e si a putorilor, sa ne fixam in minte cum sa spargem mai iute un car cu lemne. Sa nu ne mai chinuim cu un topor cu coada scurta. Sa ne trezim cu jumatate de ora mai repede, sa facem doua genoflexiuni si sa ne desenam o harta a eficientei.

Sa nu ne multumim sa respiram. Sa tragem aer in piept si sa nu-l lasam brusc, c-am putea sparge stratul de ozon. Sa-l impartim cu minte, fara graba, ca sa ne ajunga toata ziua.

Si maine sa o luam de la capat, dar de aceasta data sa inspiram in reprize, sa dozam efortul. Si uite-asa, ne vom trezi intr-o dimineata ca inhalam fara sa ne propunem. Atunci vom iesi, in sfarsit, din dormitor.

Sa-i crestem tarii coronita

Ne suparam uneori pe tara ca ne-a respins, ca ne-a trimis sa ne cautam alte patrii. Dar cine e de vina ca o privim tamp si nu stim ce sa facem cu ea? De ce confundam incapacitatea de-a ne inalta cu o natura bleaga, amorfa ca un muschi caruia i-am abandonat functiunea desi nu suntem paralizati?

Sa incercam sa-i dam, sa nu-i mai cerem eforturi de magie, pentru ca noi suntem si bratele, si creierul, si picioarele in fund. Si bancurile cu Bula, si sperantele de-a castiga la loto, si buzunarele goale de-atata lene.

S-o pleznim peste falci cu sete, fara sa ne plangem ca ne doare. La un moment dat se va obisnui cu lacrimile de furie pe care le vom varsa incercand sa ne depasim lehamitea (comod adapost!) si incapatanarea de-a ne considera damnati, dar din clipa cand ne vom invinge natura ii va creste pe frunte o coronita de premianta.

Ca pana la urma, un presedinte duce cu el peste granite, cand trebuie sa ne reprezinte, forta poporului sau. Si deocamdata, poporul canta din fluier atat de tare incat n-aude ca imnul se cheama "Desteapta-te, romane!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ziua nationala sarbatoare romani , #stiri Nationala Romaniei