Leul la un nou maxim al ultimei luni - 3,6082 lei/euro

Luni, 02 Iunie 2008, ora 14:48
1217 citiri
Leul la un nou maxim al ultimei luni - 3,6082 lei/euro

Moneda nationala s-a apreciat cu 0,36%, pana la un curs de referinta de 3,6082 lei/euro, ca urmare a datelor pozitive despre cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an, care au atras ordine semnificative de cumparare de lei in schimbul valutei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 25 aprilie, cand era de 3,6055 lei/euro. Cursul afisat, vineri, de BNR a fost de 3,6213 lei/euro, informeaza NewsIn.

"Leul s-a apreciat inca de luni dimineata, in principal ca urmare a anuntarii cresteri peste asteptari a produsului intern brut. La nivelul de 3,61 lei/euro apar destul de multe ordine de vanzare de valuta, iar 3,60 lei/euro pare un suport puternic, mai ales ca se inregistreaza miscari destul de puternice de depreciere a valutelor tarilor din regiune, ceea ce nu lasa leul sa treaca hotarat sub 3,60 lei/euro", a declarat, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat usor de la 1,5566 la 1,5515 dolari/euro, dupa care si-a pierdut din avant, depreciindu-se pana la 1,5568 dolari/euro.

Dupa ora 12:00, ora Romaniei, dolarul si-a reluat tendinta de apreciere, iar la 14:00, euro era cotat la 1,5538 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,89% pe an, usor mai scazut decat cel de 9,93% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,39% pe an, de la 10,43% pe an, cat era vineri.

Banca centrala a organizat, luni, licitatia saptamanala pentru atragerea surplusului de lichiditate in depozite la o saptamana, dar bancile nu s-au aratat intersate de dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, de 9,75% pe an pe care o ofera BNR la astfel de depozite pentru ca dobanzile interbancare erau putin mai ridicate decat aceasta, a mai spus Birle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#leu, #euro, #apreciere, #PIB, #maxim, #Banca Nationala a Romaniei , #stiri Nationala Romaniei