Liberation: Coruptie - mainile necurate ale Romaniei

Joi, 24 Iulie 2008, ora 01:00
1573 citiri
Liberation: Coruptie - mainile necurate ale Romaniei

Sunt 42 si poarta un nume ciudat, "inspectori de integritate". Sunt angajatii unui organism nou creat de Romania pentru a lupta impotriva coruptiei: Agentia Nationala pentru Integritate (ANI), comenteaza Liberation.

Sarcina lor este de a verifica minutios declaratiile de avere ale oficialilor romani si apoi de a le confrunta cu realitatea.

Daca exista dubii privind veridicitatea declaratiilor, inspectorii se adreseaza justitiei, care poate pune sechestru pe o parte din bunuri.

In special din cauza opozitiei Parlamentului, Agentia si-a inceput munca in februarie, cu un an intarziere fata de data prevazuta. Inceputurile nu sunt usoare.

ANI isi ia deocamdata informatiile din... presa. Oficialii agentiei indeamna la o mai buna colaborare cu celelalte organisme, si in special cu Ministerul de Interne, care ar putea furniza date interesante.

In afara de ANI, Romania mai are Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care ancheteaza de cativa ani afacerile dubioase ale oamenilor politici, scrie Liberation.

Bilantul este atenuat: in urma cu 3 ani, DNA a pus sub acuzatie mai multi fosti ministri. Pana acum niciun proces nu s-a finalizat.

Saptamana trecuta, DNA a abandonat, din lipsa de probe, investigatiile impotriva a doi fosti ministri banuiti de spionaj si de tradare.

Ministrul justitiei, scrie publicatia franceza, se bazeaza pe ajutorul altor tari membre UE. Astfel, Romania redacteaza o noua lege asupra responsabilitatii ministeriale impreuna cu magistratii francezi.

Cea care este acum in vigoare acorda prea multe privilegii fostilor titulari ai functiilor. In acelasi timp, magistratii germani ajuta la redactarea unui nou cod penal.

La 18 ani de la caderea regimului dictatorial, conchide Liberation, justitia din Romania functioneaza pe baza unor texte mostenite din epoca lui Ceausescu...

IHT: UE blocheaza aproape 500 de milioane de euro din ajutoarele pentru Bulgaria

Comisia Europeana a inghetat ajutoare de sute de milioane de euro pentru Bulgaria, acuzand statul de coruptie, crima organizata si nereguli in cheltuirea fondurilor, anunta International Herald Tribune.

Raportul a determinat un partid de opozitie din Bulgaria sa ceara un vot de neincredere impotriva guvernului condus de socialisti.

Comisia Europeana a blocat pe termen nedeterminat ajutoare de 486 de milioane de euro, si a trecut pe lista neagra doua agentii guvernamentale bulgare care administreaza fonduri UE.

Masura va ramane in vigoare pana cand "vor fi puse in aplicare structuri capabile de administrare financiara".

In Bulgaria au avut loc aproximativ 150 de crime in stil mafiot de la rasturnarea comunismului in 1989, dar nu au existat condamnari.

Votul de neincredere, asteptat saptamana viitoare, va fi cea de-a sasea motiune de cenzura impotriva guvernului, de la venirea sa la putere, in 2005.

UE a avertizat Romania sa accelereze reformele, dar nu a aplicat sanctiuni financiare. Bulgaria si Romania, scrie IHT, au aderat la UE in 2007 cu conditia sa implementeze reforme majore si sa actioneze impotriva coruptiei.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a declarat la o conferinta de presa ca, in pofida problemelor, "multe lucruri merg bine".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
#raport, #Comisia Europeana, #Justitie, #coruptie, #critici, #Bulgaria, #blocare fonduri , #stiri Nationala Romaniei