Lificiu (ANRE): Gazele din Romania sunt pe sfarsite si extractia costa tot mai mult

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 14:03
1874 citiri
Lificiu (ANRE): Gazele din Romania sunt pe sfarsite si extractia costa tot mai mult
Foto: Arhiva

Seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu, subliniaza ca gazele din Romania sunt pe sfarsite si extractia lor costa din ce in ce mai mult.

"Aceste gaze din Romania sunt pe sfarsite si extractia incepe sa coste din ce in ce mai mult. Pretul gazelor din Romania nu este cel real, daca vreti, comparativ cu celelalte tari ale Uniunii Europene. Producatorii din Romania, la recomandarea ANRE au mentinut un pret rezonabil, desi din punct de vedere al comertului liber, ar fi putut sa creasca acest pret.

Dar atat Romgazul, cat si Petromul pe de alta parte au mentinut un pret rezonabil, tocmai pentru ca Romania, fiind privilegiata cu productie proprie de gaz metan sa aiba acest beneficiu.

De altfel, Romania are cel mai mic pret din toata Uniunea Europeana la gazele naturale, respectiv are 5,2 euro pe gigajoule, asta inseamna mai putin de un leu pe normal metru cub", a declarat Lificiu la RFI.

Pe de alta parte, Lificiu subliniaza ca gazele nu se vor scumpi foarte curand, ci doar in momentul in care costurile de productie vor fi mai mari decat veniturile.

"Nimeni nu spune ca vor creste preturile la gazele naturale, iar in strategia noastra de reglementare pe anul acesta si pe anii urmatori ar fi ca pretul la gaze sa ramana constant, cu conditia ca si costurile sa poata fi acoperite. Pana in acest moment, costurile au putut fi acoperite, iar noi suntem in continuare in analiza. (...) Daca analizam costurile, putem spune ca nu foarte curand se va umbla la tarife, ele vor ramane nemodificate o perioada de timp, nimeni nu poate sa spuna cat, astea sunt prognoze, e mai greu de prognozat si decat vremea", a mai subliniat el.

Seful ANRE a mai precizat ca Europa nu ne impune preturile la gaze ci este vorba despre principiile de piata libera si trasparenta in operarea cu energie si gaze.

"Nu ne spune Europa niciodata ce preturi sa punem si cum sa ne aliniem, ne spune doar ca trebuie sa avem concurenta reala, transparenta in tranzactiile de gaze si piata concurentiala cat mai mare", explica Lificiu.

Acesta considera ca infiintarea celor doua companii energetice aprobata recent in CSAT va avea un efect benefic asupra preturilor pe termen mediu si lung, " pentru ca cele doua companii mari vor putea tine piept unor mari companii din strainatate care asa se organizeaza, in acest fel".

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#extractie gaze romania, #pret gaze, #scumpire gaze, #cost extractie gaze, #resurse gaze Romania , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii