Managerii romani anticipeaza o crestere a preturilor

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 11:36
1378 citiri
Managerii romani anticipeaza o crestere a preturilor

Activitatea economica din Romania si preturile prodiselor de consum vor creste in trimestrul al treilea, potrivit unei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica realizate in randul managerilor companiilor romanesti.

Potrivit opiniilor exprimate in septembrie 2008 de managerii companiilor, pentru perioada septembrie - noiembrie 2008 se asteapta o crestere a activitatii din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul, servicii si o tendinta de stabilitate in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit INS.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +18%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile cu 250-499 de salariati (sold conjunctural +34%).

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +25%), intr-un ritm usor mai rapid decat in estimarea precedenta (sold conjunctural +24%).

Tot pentru trimestrul al treilea se prognozeaza o tendinta de stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (68% din total opinii exprimate, respectiv 69%). Tendinta de stabilitate se pastreaza si in ce priveste numarul de salariati, potrivit a 76% din estimari, in schimb, managerii vad o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +38%).

Potrivit estimarilor, vanzarile de marfuri, pe total activitate, urmeaza sa inregistreze o crestere conjuncturala cu 34%.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +24%. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se afla companiile mari (250-499 de salariati), la care soldul conjunctural inregistrat este de +49%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +37% si firmele mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +24%.

Conform estimarilor din luna septembrie 2008, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +28%). In sectorul serviciilor se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural 11%). De asemenea, managerii considera ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Importurile de cereale ale României au scăzut cu aproape 30% în 2023. Care a fost valoarea exporturilor
Importurile de cereale ale României au scăzut cu aproape 30% în 2023. Care a fost valoarea exporturilor
Exporturile de cereale ale României au scăzut în 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Țara noastră a exportat anul trecut cereale în valoare de 4,129...
#ancheta conjuncturala, #INS, #manageri companii romanesti, #estimari, #crestere economica, #crestere preturi , #stiri Nationala Romaniei