Managerii romani preconizeaza noi concedieri

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 23:45
1549 citiri
Managerii romani preconizeaza noi concedieri
Foto: Deloitte

Managerii din Romania sunt printre cei mai optimisti din Europa Centrala in privinta evolutiei economiei nationale in urmatoarele sase luni, potrivit unui studiu al firmei de audit si consultanta Deloitte.

Romania se afla pe locul al doilea din punctul de vedere al optimismului, 38,5% din managerii companiilor fiind de parere ca va exista o redresare a situatiei, se arata in prima editie a "Indicelui de incredere al mediului de afaceri din Europa Centrala" al Deloitte, remis Ziare.com.

Romania este depasita doar de Polonia, unde 51,2% din manageri cred ca lucrurile se vor schimba pozitiv in urmatoarele sase luni.

In schimb, liderii companiilor romanesti sunt cei mai pesimisti in ceea ce priveste perspectivele financiare ale propriilor firme. Doar 15,4% din acestia se asteapta la o imbunatatire, in timp ce 23,1% cred ca firmele pe care le conduc vor avea o situatie mai proasta.

In comparatie, media pe zona este de 45,8%, in sensul pozitiv, si 15,3%, in cel negativ. Polonezii sunt cei mai optimisti din acest punct de vedere, 76,7% din manageri fiind de parere ca afacerile vor functiona mai bine in perioada urmatoare.

La nivelul intregii regiuni, 38,4% din sefii de companii cred ca va exista un echilibru intre aspectele negative si cele pozitive.

In urmatoarele 12 luni, 38,5% din managerii din Romania estimeaza ca vor avea venituri in crestere, iar 23,1% cred ca vor fi mai mici. Inca o data, polonezii sunt cei mai optimisti, 74,4% din ei fiind de parere ca le vor creste veniturile din vanzari. Cei mai pesimisti, in acest sens, sunt cehii, 38,7% asteptandu-se la o evolutie negativa.

Banii vin usor de la banci, dar nu si de la UE

Contrar asteptarilor, economistii vorbind despre o criza a creditarii, oamenii de afaceri din Europa Centrala ii contrazic. Aproape 58% din managerii din Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania, tarile in care a fost efecutat studiul, au declarat ca le este usor sa obtina imprumuturi de la banci.

Cea mai buna situatie este in Polonia, 72,1% din respondeti accesand usor credite, iar cea mai proasta in Ungaria, cu un procentaj de 35,5.

Romania se afla la mijloc, 53,8% din manageri avand cale libera la imprumuturile bancare, in timp ce 30% spun ca accesul nu este atat de facil.

In schimb, doar 1,2% din managerii din Europa Centrala au declarat ca fondurile din partea Uniunii Europene sunt usor de accesat. Cea mai mare parte (30,4%) spun ca fondurile sunt destul de greu de accesat, iar 21,1% au declarat ca le este foarte greu sa obtina bani de la UE. Un procentaj destul de mare, 16,8%, s-au aratat neinteresati de finantarea europeana.

Romanii au cele mai mari dificultati in accesarea fondurilor, cred 69,2% din manageri. Doar 11,5% din ei s-au declarat multumiti de modul de obtinere a fondurilor europene.

Potrivit studiului Deloitte, in perioada 2009 - 2010, fondurile UE disponibile pentru Europa Centrala se vor majora semnificativ, in vederea dezvoltarii infrastructurii, fiind un factor pozitiv pentru regiune, avand in vedere ca putine alte zone din lume beneficiaza de asemenea resurse financiare.

Accesarea fondurilor europene ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania, spun analistii, mai ales in aceasta perioada, cand lipsa finantarii afecteaza investiile si intarzie multe proiecte.

Radu Kubinschi, manager in cadrul Grants & Incentives, departamentul Deloitte Romania specializat in accesarea fondurilor structurale, a declarat ca numarul cererilor a crescut sustinut, in ultimul an, urcand cu 38% fata de 2008.

"Data fiind criza economica, multe companii s-au reorientat catre retinerea angajatilor si restructurarea organizatiei, tendinta care se reflecta si in destinatia fondurilor structurale din acest an: 90% pentru proiecte de resurse umane, restul fiind distribuit intre proiecte pentru IMM-uri si cooperare transfrontaliera (cate 5%). Comparativ, 80% din proiectele de finantare de anul trecut vizau investitii in echipamente, proiecte turistice (5%) si proiecte pe resurse umane (15%)", a spus Kubinschi.

Mai putini someri, mai multe produse noi

Peste jumatate din managerii intervievati estimeaza ca forta de munca a companiilor pe care le conduc se va majora usor, in urmatoarele 12 luni, iar 31,6% cred aceasta se va diminua usor.

In Romania, 42,3% din respondenti estimeaza o evolutie negativa a pietei muncii, iar 7,7% se asteapta la crearea unor noi posturi de munca.

In aceste conditii, 61,5% din managerii romani spun ca vor lansa produse si servicii noi in urmatorul an, media zonei fiind de 56,8%.

"De notat ca firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor. De exemplu, majoritatea respondentilor cred in relansarea economiei si pregatesc noi produse si servicii, anticipand, totodata, o reducere a cheltuielilor de capital si noi reduceri de personal.

Pe de alta parte, insa, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor, in urmatorul an, si lanseaza un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene", a spus George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Indice incredere afaceri, #studiu afaceri Europa Centrala, #studiu Deloitte , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
tot inainte la concedieri....si la citi mai multi baroni si baronese inrudite in parlament...