Manastiri celebre din Romania (Galerie Foto)

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 08:20
15209 citiri
Manastiri celebre din Romania (Galerie Foto)

Romania poate fi descrisa ca o frumusete naturala, cu locuri legate de Contele Dracula, plaje, traditii clasice si populare, partii de schi, statiuni balneare si peisaje rurale fascinante, care alcatuiesc principalele obiective istorice nationale.

Tara noastra atrage insa foarte multi turisti prin minunatele manastiri si schituri pe care le are. O parte importanta a Romaniei care merita vizitata este Moldova. Regiunea este vestita pentru frumoasele manastiri care se gasesc la tot pasul. In Moldova se regasesc nu mai putin de 180 de manastiri.

Dintre cele mai importante amintim: Manastirea Voronet, Manastirea Moldovita, Manastirea Humor, Manastirea Sucevita, Manastirea Arbore si Manstirea Putna.

Manastirile din Moldova nu sunt pentru amatorii de distractie si mondenitati, ci pentru cei care vor sa se reculeaga, sa se bucure cu adevarat de natura si culoare. Este un loc in care poti reveni mereu si pe care-l percepi de fiecare data mai intens decat inainte.

Asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Putna (foto1), prima si cea mai importanta ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, strajuieste de peste cinci veacuri tinutul legendar al Bucovinei.

Invaluita in mister, ea pastreaza ascuns si astazi adevarul intemeierii ei. Una dintre legende spune ca Stefan cel Mare ar fi construit manastirea in urma unei infrangeri. Ratacind ar fi dat de batranul Daniil care l-a primit in chilia lui, l-a hranit si l-a miezul noptii i-ar fi aratat un loc sfant, de unde s-ar fi vazut ingeri. Acesta, i-a spus ca trebuie sa construiasca o manastire acolo, daca vrea sa ii invinga vrajmasi. Tot legenda spune ca Stefan a fagaduit constructia manastirii si a doua zi s-a dus la lupta, de unde, ar fi plecat victorios.

Chiar daca intemeierea manastirii Putna, e la limita dintre legenda si adevar, un lucru sigur e ca vegheaza aceste tinuturi de peste cinci secole, timp in care a trecut prin numeroase incercari.

Valoarea manastirii Putna este data intr-o oarecare masura, si de mormintele unor personalitati care au influentat istoria neamului. Dintre acestea amintim mormantul lui Stefan cel Mare, Maria de Mangop (a doua sotie a voievodului), Bogdan al III lea (fiul lui Stefan cel Mare), doamna Maria (sotia lui Petru Rares).

Incarcata de o multime de evenimente istorice Manastirea Putna este si va fi in continuare un important loc de rugaciune si pelerinaj, continuand in acelasi timp sa uimeasca si sa trezeasca admiratie in sufletele tuturor ce o viziteaza.

Manastirea Voronet (foto 2) este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai patru luni si jumatate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Biserica face parte dintre putinele monumente de arhitectura religioasa din nordul Moldovei care-si pastreaza in mare masura forma initiala.

Frescele care decoreaza exteriorul si interiorul, originalitatea picturilor si nu in ultimul rand culoarea albastra, denota genialitatea artistilor moldoveni care cu un acut simt artistic au facut din Voronet simbolul Moldovei.

Splendidul "albastru de Voronet" continua sa ramana o enigma. Compozitia culorii, care ii confera o prospetime si stralucire iesita din comun, a fost pierduta odata cu moartea autorului ei.

Manastirea Neamt (foto 3) este o manastire ortodoxa de calugari din Romania, situata in comuna Vanatori-Neamt, satul Manastirea Neamt, judetul Neamt. Este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova, fiind atestata documentar din 1407, insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in veacul al XII-lea.

In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului. Specific este Aghiazmatarul circular din fata manastirii, unde se face sfintirea apei la hram. in biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel, facatoare de minuni.

Insa nu doar Moldova are Manastiri care atrag prin incarcatura lor istorica si arhitecturala. In orasul linistit Curtea de Arges, in vechea curte a Valahilor de pe malul raului Arges, se afla una din cele mai faimoase manastiri din Romania.

Manastirea Curtea de Arges (foto 4) a fost data in conducerea regelui Basarab I, stiut si sub numele de Basarab Inima Neagra. Dar biserica nu este cunoscuta doar pentru frescele ei, mai degraba pentru legenda mesterului Manole. Regale Basarab a ordonat arhitectului Manole construirea bisericii. S-a spus ca regele a vrut sa construiasca cea mai frumoasa biserica care a fost construita vreodata.

Manole s-a apucat de treaba, dar tot ceea ce era construit peste zi se darama noaptea. Teamandu-se de mania regelui, Manole si colegii lui au cosultat un oracol care le-a spus ca pentru ca biserica sa reziste are nevoie de un suflet omenesc. Pentru acest motiv, daca vroiau ca biserica sa reziste trebuia sa zideasca in perete prima persoana care se apropia de biserica la rasarit.

Inima lui Manole a impietrit cand a vazut ca prima persoana care a aparut in fata bisericii ziua urmatoare odata cu primele raze ale soarelui era sotia lui insarcinata. Manole a trebuit sa-si sacrifice sotia.

Dar legenda nu se termina aici. Cand biserica a fost terminata, regele a dat ordin ca Manole si mesterii lui sa fie inchisi intr-unul din turnurile manastirii. Manole si-a construit o pereche de aripi si a incercat sa scape sarind din turnul in care a fost condamnat sa moara. Zborul a fost scurt. A reusit sa zboare cativa metri, dar apoi s-a prabusit si a murit.

Se spune ca in locul unde el a murit a izvorat o fantana. Cine viziteaza manastirea, ii va fi aratat locul unde a fost zidita sotia mesterului Manole si fantana care a izvorat din locul unde arhitectul si-a gasit sfarsitul.

Despre intemeierea Manastirii Namaiesti (foto 5) a carei biserica esta sapata in stanca nu se cunosc date exacte. Aceasta se afla intr-o zona cu stravechi urme istorice si de un pitoresc deosebit, ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m, la 5 km NE de orasul Campulung.

Legenda spune ca niste ciobani, pascand oile prin aceste locuri si adormind deasupra stancii, au auzit in vis batai de clopote si rugaciuni bisericesti si au vazut un inger care spunea: "Aici, in sanul acestei stanci sta de multe veacuri o icoana a Maicii Domnului, zugravita dupa chipul ei cel adevarat. Sculati-va, apucati poteca pana la ea, sapati in piatra adanc si ridicati lacas de inchinaciune".

Ciobanii, dand ascultare visului, urmand poteca, au gasit icoana care stralucea in fundul unei pesteri, ca intr-un altar. Au sapat in acel loc, scobind piatra, au facut zid de intrare, au ridicat turla si astfel a luat fiinta biserica.

Manastirea Caraiman din Busteni (foto 6) a devenit vestita prin harul sau, mii de credinciosi poposind aici pentru a se ruga. Toti cei care au pasit peste pragul acestui lacas si au primit si binecuvantarea parintelui Gherontie Puiu s-au bucurat la scurt timp de implinirea dorintelor. Se pare ca nu este ruga sau gand bun care sa nu se indeplineasca. Asa spun oamenii din partile locului, care sfatuiesc sa nu ocolesti biserica de la poalele Caraimanului.

Parintelui Gherontie i-au trebuit ani buni sa se aseze aici, dar nu oricum, la intamplare, ci la povetele Maicii Domnului, care i s-a aratat de mai multe ori in vis, fiindu-i aproape in toate clipele grele. Calugarul spune ca inca de la venirea sa pe lume s-a aflat necontenit sub protectia Maicii Domnului, care l-a ales pentru indeplinirea unei sfinte misiuni: inaltarea unei manastiri, departe de tumultul omenesc.

Dupa mai multe cautari, in cele din urma, parintele Gherontie si-a vazut visul cu ochii, incepand in sa construiasca in poiana Palanca un lacas de cult pentru calugari, precum si o biserica. In mijlocul ei se afla un brad retezat de furtuna, ce are forma unui policandru urias. In varful acestuia exista o cruce alba ce se aprinde la lasarea serii, o data cu iluminatul public al orasului Busteni.

Imediat cum pasesti pragul asezamantului, simti o pace interioara, iar relele se risipesc. Dar, pentru ca dorintele si gandurile bune sa se indeplineasca, crestinii trebuie sa aprinda cate o lumanare, intai pentru cei morti, apoi pentru vii. Abia apoi pot sa se roage pentru cele numai de ei stiute si sa primeasca binecuvantarea parintelui Gherontie.

Manastirile din Romania pot fi vizitate ajungand cu trenul pana in orasele cele mai apropiate. De acolo sunt curse speciale de masini si microbuze particulare care au ca traseu tocmai drumul spre asezamintele religioase. Desigur, pentru cei care aleg masina personala, este mult mai usor sa-si aleaga singuri un program. In plus, cam toate agentiile de voiaj organizeaza excursii la manastiri.

Apasa butonul FOTO de mai jos pentru a vedea fotografiile

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#manastiri, #Romania, #Moldova, #Arges , #stiri Nationala Romaniei