Necolaiciuc si alti fosti directori din CFR, trimisi in judecata de DNA

Luni, 16 Februarie 2009, ora 16:24
2675 citiri
Necolaiciuc si alti fosti directori din CFR, trimisi in judecata de DNA
Foto: Cotidianul

Fostul director al Companiei Nationale Caile Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, si alte cinci persoane au fost trimise in judecata de DNA, pentru achizitii publice nelegale.

Potrivit NewsIn, care citeaza un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, au fost trimisi in judecata Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane (CN CFR), in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata; Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata;

Viroca Olaeru, fost director al Directiei Economice din cadrul CN CFR, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata; Vasile Dragos Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare din CN CFR, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata; Ilie Vladut, fost functionar in cadrul Serviciului Aprovizionare din CN CFR, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata;

Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii al Serviciului Aprovizionare, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR, a semnat un numar de 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucuresti.

Aceste comenzi au fost semnate cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind neautorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana (AFER - organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor desemnat sa asigure autorizarea si supravegherea tehnica a furnizorilor interni de produse si servicii in domeniul feroviar).

Potrivit DNA, comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, sustin procurorii, Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55.676.765.698 ROL, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

In demersul sau, Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Dragos Vasile Vladut si Alexandru Nicolae, prin diverse activitati nelegale.

In aceasta modalitate, CN CFR a fost prejudiciata cu suma de 71.628.080.358 ROL, suma cu care CN CFR s-a constituit parte civila in cauza.

Comenzi ilegale catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu

De asemenea, arata procurorii, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, in mod nelegal, Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plata in valoare totala de 25.230.049.630 ROL, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret. Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CN CFR le-a receptionat si platit.

In acest context, Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai, Mihail Gabriel Misir, Dragos Vasile Vladut, Ilie Vladut si Alexandru Nicolae, care au actionat in diferite modalitati.

In aceasta modalitate, CN CFR a fost prejudiciata cu suma de 61.909.121.680 ROL.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a doua imobile(teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitate Busteni, Judetul Prahova) apartinand lui Ilie Vladut. Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Deoarece Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfasurate in alte doua dosare penale, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Mihai Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale, in 1 februarie 2008 si 24 iunie 2008.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mihai Necolaiciuc, #trimitere judecata, #director CFR , #stiri Nationala Romaniei