Presa de azi: DNA drege "Caltabosul" cu "palinca" DGIPI si DGA

Joi, 26 Martie 2009, ora 07:16
2871 citiri
Presa de azi: DNA drege "Caltabosul" cu "palinca" DGIPI si DGA

Primul sef de serviciu secret bagat la beci, titreaza Jurnalul National. Seful Directiei de Informatii a Internelor si seful Diviziei Operatiuni al aceleiasi institutii au fost retinuti de procurorii DNA. E prima data in istoria recenta a Romaniei cand seful unei structuri departamentale din siguranta nationala ajunge la beci.

Impreuna cu cei doi se afla in ancheta dezvoltatorul imobiliar Puiu Popoviciu, fostul rector de la Agronomie Nicolae Alecu, judecatorul Gheorghe Cuzuc si alte cateva personaje de mai mica importanta.

Cei vizati in principal sunt, dupa cate se pare, ofiterii de informatii. Pentru ca acestia trebuie sa raspunda mai multor acuzatii.

Una este legata de traficul de influenta asupra unui anchetator, in scopul inchiderii dosarului penal privind transferul de terenuri de la Agronomie catre firmele lui Popoviciu. Alta acuzatie este permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nepublice.

Serviciul de informatii al maharilor, scrie Evenimentul Zilei. Sefia "Doi s'un sfert". Aceasta ar fi fost, potrivit unor surse judiciare, spaga promisa de Puiu Popoviciu comisarului-sef Cornel Serban in schimbul "ingroparii" dosarului in care omul de afaceri era cercetat de procurorii anticoruptie pentru "tunul" imobiliar "Baneasa Rezidential".

Prin intermediul acestui proiect, Popoviciu a dezvoltat un minioras pe 224 de hectare, preluate de la Universitatea de Agronomie.

Ancheta care a zdruncinat din temelii cele mai importante directii ale Ministerului Administratiei si Internelor a fost inceputa de procurori in decembrie anul trecut, in baza denuntului unui ofiter al Directiei Nationale Anticoruptie.

Devenit acum principalul martor in acest dosar, politistul le-a marturisit anchetatorilor cum Serban - pe atunci director adjunct al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) - si subalternul sau Petru Pitcovici, seful Serviciului "Operatii", i-au oferit nu doar o suma importanta de bani, ci si un post in MAI pentru a-i ajuta sa rezolve problema lui Popoviciu.

Gardianul anunta ca DNA drege "Caltabosul" cu "palinca" DGIPI si DGA. O sticla de palinca, una de whisky, o sapca si o agenda inscriptionata cu sigla si denumirea Directiei Generale Anticoruptie.

Aceasta este acuzatia adusa de procurorii DNA ofiterului DGA Petru Pitcovici, retinut marti seara alaturi de seful DGIPI, Ilie Cornel Serban.

In privinta acestuia din urma, DNA ar fi punctat ca a primit drept foloase necuvenite o sticla de palinca, in schimbul careia ar fi furnizat unui italian apropiat al omului de afaceri Puiu Popoviciu informatii referitoare la posesorul unei cartele telefonice.

Al doilea ofiter MAI retinut, Petru Pitcovici, seful Diviziunii "Operatii" din DGA, este acuzat de DNA de favorizarea infractorului. In luna decembrie 2008, acesta s-ar fi deplasat la sediul DNA pentru a-i face o vizita politistului Ion Motoc, ofiter care lucreaza in dosarul privind afacerea cu terenuri incheiata intre Baneasa Investments si USAMV.

Pitcovici i-ar fi inmanat lui Motoc o sticla de whisky, una de palinca, o sapca si o agenda. Bautura ar fi trebuit sa ajunga la procurorul Marin Nicolae pentru a da NUP in acest dosar.

Din Gandul aflam ca Basescu, Tariceanu, Videanu au pus umarul la afacerea Baneasa. Inainte de a fi desfiintat, DGIPI - serviciul de informatii al Ministerului de Interne (fosta UM 0215) - este din nou in mijlocul unui scandal.

DNA a retinut, marti noaptea, patru persoane, printre care seful in functie al DGIPI, Cornel Serban, dar si cunoscutul om de afaceri Puiu Popoviciu. Acesta, potrivit procurorilor, ar fi incercat, prin intermediul lui Serban, sa isi puna o pila la DNA intr-un dosar in care era cercetat pentru o afacere cu terenuri din zona Baneasa.

Numele lui Popoviciu se incruciseaza si cu numele catorva politicieni: Traian Basescu (cel care a semnat proiectul de tragere a retelei de apa si canal chiar pentru cartierul rezidential din Baneasa), Adriean Videanu (in mandatul caruia municipalitatea a pus umarul la crearea infrastructurii din acelasi cartier) si Calin Popescu Tariceanu (care si-a construit un nou sediu pentru compania sa de automobile pe terenul aceluiasi cartier).

Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga", titreaza Ziua. Gabriel Popoviciu, zis si Puiu, este ginerele fostului prim-vicepremier Ion Dinca de pe vremea lui Ceausescu - poreclit Dinca "Te leaga" pentru ca aresta pe loc - si a intrat in afaceri imediat dupa evenimentele din Decembrie 1989. In 2003, Popoviciu a fost inclus in "Top 300 Capital", cu o avere estimata la circa 100 de milioane de dolari.

El controleaza indirect un important grup de firme, din care cel mai valoros activ este proiectul Baneasa, evaluat la cel putin doua miliarde de euro.

Popoviciu controleaza alaturi de partenerii sai, potrivit estimarilor din piata imobiliara, peste 50.000 de metri patrati de spatii comerciale prin companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, numele cu cea mai mare rezonanta printre bucuresteni fiind magazinul Big Berceni sau Pavilion H din parcul Herastrau. Actualul sediu central al Petrom este detinuta tot de omul de afaceri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#DNA palinca caltabos, #DNA DGIPI DGA, #retinuti scandal , #stiri Nationala Romaniei