Presedintele Ungariei in Harghita: Ce bine e sa fii maghiar!

Sambata, 14 Martie 2009, ora 17:07
4862 citiri
Presedintele Ungariei in Harghita: Ce bine e sa fii maghiar!
Foto: Antena3

"Imi aduc aminte cum, dupa o sarbatoare a Zilei Nationale a Ungariei din anii trecuti, am auzit un om batran spunand: Ce bine e sa fii maghiar! Acelasi lucru il spun si eu aici, in fata dumneavoastra", a declarat presedintele Ungariei Laszlo Solyom in deschiderea discursului sau tinut in localitatea harghiteana Cozmeni.

Aflat in vizita privata in Romania, seful statului vecin a facut referire in discursul sau tinut in fata sutelor de maghiari prezenti la ceremoniile aniversare ale Zilei Ungariei la incercarea nereusita a autoritatilor romane de a impiedica sosirea sa in tara noastra.

"Nicio autoritate din lume nu poate interzice o sarbatoare nationala", a spus acesta, in traducerea Realitatii TV. Au urmat aplauzele participantilor la ceremonie.

"Numai noi putem preda caldura acestor sarbatori copiilor nostri. Atata vreme cat sarbatorim din inima 15 martie, ramane amintirea anului 1848", a mai spus seful statului ungar la Cozmeni.

Acesta a omagiat "sangele varsat pentru libertate si autonomie" care, in opinia sa "va da roade bune".

Totodata el a facut referire si la crucea ridicata in 1849 pe dealul de la Cozmeni, in fata careia si-a tinut discursul, spunand ca ii saluta pe toti cei care s-au strans astazi langa ea, "sa sarbatoreasca liber aceasta zi".

"Petofi Sandor a numit acest loc Termopille secuiesc, aici ne amintim de spartani. Multi respecta pe cei cazuti in Sparta, acum mai bine de 2.000 de ani. Ei sunt sarbatoriti si in ziua de astazi. Si aici si acum ne amintim ca exista situatii in care nu putem sa ne retragem", a mai declarat seful statului vecin, subliniind - in traducerea Antena 3 - ca "anul trecut, la Cluj, am spus ca este nevoie de dezvoltarea economica a judetului. Anul acesta spun ca este nevoie de unitatea natiunii".

Dupa cuvantarea presedintelui maghiar, a fost randul liderului UDMR, Marko Bela, de a spune cateva cuvinte celor prezenti. "Orice vreme proasta se termina odata. Presedintele Ungariei si-a spus discursul, a iesit soarele", si-a inceput liderul UDMR discursul in limba maghiara.

Mesajul lui Marko Bela s-a axat pe ideea de solidaritate: "Ziua Nationala a Ungariei poarta un mesaj al libertatii, al solidaritatii. Trebuie sa stim sa ne infratim atunci cand este cazul".

Sute de persoane, oficiali din Harghita si Covasna, membri ai formatiunilor politice maghiare s-au strans, sambata, in localitatea harghiteana Cozmeni, pentru a-l intampina pe presedintele ungar Laszlo Solyom.

Printre cei prezenti au fost si presedintele UDMR, Marko Bela, europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba.

Pregatirile la Cozmeni au inceput inca de sambata dimineata, pe langa drapelul in culorile Ungariei au fost arborate si steagurile Romaniei si Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Laszlo Solyom Romania, #vizita presedinte Ungaria , #stiri Nationala Romaniei