Romania, reclamata la UE pentru distrugerea unor zone protejate

Joi, 11 Martie 2010, ora 09:01
2709 citiri
Romania, reclamata la UE pentru distrugerea unor zone protejate
Foto: Arhiva

Trei organizatii de mediu din Romania au depus plangeri la Comisia Europeana (CE), in care acuza autoritatile romane ca permit distrugerea unor zone protejate ale Romaniei, printre care si o zona imensa de padure virgina din vestul Carpatilor Meridionali.

Agent Green, Milvus si Carpatina Ardeleana au prezentat noua cazuri, despre care spun ca sunt violari grave ale mediului, scrie Evenimentul Zilei.

Astfel, Agent Green sustine ca "proiectul de constructie a drumului national DN 66A, care traverseaza partea de sud-est a Peisajului Forestier Virgin Retezat - Godeanu - Tarcu, ameninta cel mai vast habitat natural pentru speciile de mamifere mari urs, lup si ras, arii semnificative de paduri virgine, specii rare si altele pe cale de disparitie".

Padurea, intinsa pe circa 100.000 de hectare, dintre care 18.000 de hectare de paduri virgine, este unul dintre putinele Peisaje Forestiere Intacte din Europa.

Directorul Parcului National Domogled-Valea Cernei, Ioan Gaspar, spune ca plangerile ONG-urilor, la institutiile din Romania si la cele europene, sunt nefondate. "Drumul exista, din 1999 a fost delimitat ca drum national. Este doar o problema de legislatie, deoarece, in evidenta Directiei Silvice Mehedinti, acesta inca figureaza ca drum forestier".

Dupa ce administratia parcului si-a dat acordul pentru realizarea tronsonului, Agent Green a dat in judecata institutia. O decizie finala in acest caz va fi luata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

Romania este singurul stat membru al Uniunii Europene care a tratat cu neseriozitate ariile protejate, incalcand conditiile de aderare, a aratat raportul privind protectia mediului, prezentat in decembrie 2009, cu ocazia Conferintei de la Copenhaga. Daca nu va remedia aceasta situatia, tara noastra nu va primi fondurile europene pentru protectia acestor zone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#distrugere arii protejate, #Rezervatie naturala Romania, #Parc national Retezat , #stiri Nationala Romaniei