Romania si-a asumat cresterea pretului la gaze in 2001

Marti, 19 Februarie 2008, ora 17:24
1353 citiri
Romania si-a asumat cresterea pretului la gaze in 2001

Preturile la gaze trebuie aliniate la nivelul celor din Uniunea Europeana, sustine presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Gergely Olazs. Contrar reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor, presedintele ANRE spune ca Romania si-a asumat in fata UE inca din 2001 alinierea preturilor la gaze.

"In privinta pretului gazelor naturale din productia interna, in tratatul de aderare a Romaniei la UE nu este inclus niciun angajament pentru alinierea acestuia la pretul gazelor din import", arata MEF printr-un comunicat la sfarsitul lunii ianuarie.

Conform declaratiilor lui Gergely Olazs, Romania trebuia, incepand cu 2001, sa mareasca anual pretul gazelor din productia interna cu 25 de dolari ca sa ajunga la un nivel comparabil cu cele din UE, anunta The Money Channel.

Pana in 2007, tara noastra trebuia sa ajunga la o marire cu 140 de dolari a pretului ce nu s-a realizat din cauza fluctuatiilor mari de pe pietele internationale.

"Daca piata ar fi fost lasata libera, fara interventiile ANRE, cresterea ar fi fost brusca, de 70%, si de nesuportat pentru populatia din Romania", a declarat presedintele ANRE in cadrul audierilor.

Pentru anul 2008 cresterea a fost stabilita la 10 dolari, mai precis cei 8,5%, procent stabilit de ANRE la sfarsitul lui ianuarie. Cel mai mare impact al pretului il are cererea distribuitorilor care au obtinut o crestere de 5% din cei 8,5%.

Potrivit presedintelui ANRE, Romania trebuie sa alinieze pretul gazelor din tara la cel din import pana in 2010. In momentul de fata pretul gazelor din productia interna e 200 de dolari pe mia de metrii cubi, in timp ce gazul din import e 370 dolari.

In doi ani, Romania ar trebui sa realizeze un decalaj de 170 de dolari intre pretul din piata interna si cel din import, daca fluctuatiile de pe piata internationala nu vor fi foarte mari. Cererea UE vine din ratiuni pur concurentiale - Romania nu poate producegaze la un pret mai mic decat al celorlalte companii din uniune.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gaze, #scumpire, #E On Gaz, #aliniere, #preturi, #Romania, #UE , #stiri Nationala Romaniei