Romanii acumuleaza datorii pe cardurile de credit

Marti, 07 Iulie 2009, ora 12:48
1701 citiri
Romanii acumuleaza datorii pe cardurile de credit
Foto: Reuters

Romanii au acumulat datorii mari pe cardurile de credit, de 4,5% din total, in luna martie a acestui an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In martie 2009 existau 2,75 de milioane de carduri de credit in circulatie, reprezentand 20% din totalul cardurilor valide, relateaza Ziarul Financiar.

Insa, valoarea creditelor acordate prin card are o pondere redusa din totalul creditelor de consum. Pe de alta parte, creditele cu valoare mai reduse cauzeaza si cele mai multe probleme bancilor.

"Comportamentul de neplata este mai pregnant in cazul creditelor de mica valoare, de sub 20.000 de lei, rata restantelor atingand 4,3% in martie 2009. Aceste credite sunt, in general, destinate consumului si sunt negarantate.

Cauzele aparitiei restantelor sunt diferite, dar pot sa se manifeste simultan: incapacitatea obiectiva de onorare a serviciului datoriei - ca urmare a unor socuri de dobanda, de curs de schimb sau ca urmare a diminuarii venitului; gradul mai redus de cultura financiara a debitorilor in privinta mecanismelor de recuperare a creantelor, alaturi de alti factori de natura psihologica, precum inexistenta unor garantii ce pot fi executate imediat confera debitorului iluzia imposibilitatii de a fi tras la raspundere de catre creditor", se arata in raportul BNR.

Cei mai mari debitori sunt persoanele cu venituri de pana la 1.500 de lei, ce reprezinta 61% din totalul sumelor restante, respectiv 80% din numarul creditelor restante.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#datorii carduri credit, #datorii credite romani , #stiri Nationala Romaniei