Romanii apeleaza cel mai des la medicul de familie si la primarie

Luni, 31 Martie 2008, ora 17:56
1232 citiri
Romanii apeleaza cel mai des la medicul de familie si la primarie

Cele mai solicitate institutii de catre romanii care vor sa-si rezolve diferite probleme sunt medicul de familie si primaria, releva un studiu realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni.

Potrivit evaluarilor, pachetul social (sanatate, asistenta sociala, pensii sau protectia copilului) este prioritar in ierarhia nevoilor de informare ale romanilor, peste jumatate dintre ei preferand sectorul social de informare, iar restul fiind distribuit egal intre cei care nu manifesta nevoi de informare in ceea ce priveste relatia cu institutiile publice si cei care prefera pachetul de dezvoltare (invatamant si cursuri de calificare/recalificare, credite sau protectia consumatorului).

Potrivit studiului, la medicul de familie au apelat cei mai multi dintre romani, in masura mai mare femeile decat barbatii si persoanele peste 55 de ani, mai ales pensionarii. Serviciile cel mai frecvent cerute au fost medicamente compensate si gratuite (57% din populatie) si consultatii sau servicii spitalicesti (37%). Doar 9 procente au cerut informatii privind plata asigurarilor de sanatate, 3% au solicitat adeverinte sau alte documente si sub doua procente au cerut informatii diverse.

La primarie au apelat, in ultimii doi ani, peste doua treimi din populatia tarii, cel mai adesea persoane cu varsta intre 55 si 64 de ani, cu capital cultural scazut si care provin din gospodarii cu venituri reduse. Locuitorii din Crisana, Maramures, Muntenia si Moldova s-au adresat primariilor in proportie de 80%, in timp ce doar 38% din locuitorii din Dobrogea s-au dus la primarie.

La Administratia Financiara a apelat aproape un sfert din populatia tarii, in general persoane cu studii superioare, antreprenori, angajati cu functii de conducere sau cu ocupatii intelectuale. Totodata, cei care care au mers la Fisc provin din gospodarii bine echipate cu mijloace de informare si au venituri ridicate, formate in special din salarii, profit din afacere sau au venituri din proprietati si investitii.

Potrivit studiului ANBCC, la serviciile politiei comunitare a apelat, in ultimii doi ani, 24% din populatia tarii, in majoritate tineri intre 18 si 24 de ani, cu capital cultural ridicat sau persoane care au calatorit si au muncit in strainatate. Serviciul cel mai cerut a fost cel de eliberare sau preschimbare a buletinului sau a pasaportului, urmat de diverse infractiuni, violenta in familie, litigii sau pentru eliberarea permisului auto.

La casele de pensii a apelat 17% din popultia Romaniei, cele mai multe persoane cu varsta peste 55 de ani, care s-au interesat, in principal, despre conditiile de pensionare. Celelalte servicii solicitate la casele de pensii au fost intocmirea dosarului pentru pierderea capacitatii de munca, informatii privind pensionarea medicala, obtinerea ajutorului de inmormantare, recalcularea sau mutarea pensiei si biletele de tratament.

Peste zece procente dintre romani s-au adresat, in ultimii doi ani, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, cei mai multi dintre acestia fiind persoane cu varsta intre 18 si 44 de ani si care isi cauta un loc de munca sau care lucreaza ca muncitori necalificati, la negru. Majoritatea celor care au apelat la agentiile de ocupare s-au interesat de gasirea unui loc de munca, dar si de cursurile de calificare, ajutorul de somaj sau de actele necesare pentru intocmirea dosarelor pentru venitul minim garantat.

La directiile generale de asistenta sociala a apelat doar 5 procente dintre romani, majoritatea interesandu-se de serviciile dedicate persoanelor cu dizabilitati, dar si pentru acte de violenta in familie, abuz si neglijarea copilului sau incalcari ale drepturilor copilului.

Studiul ANBCC releva faptul ca, din cei 94% din romanii care au apelat la o institutie in ultimii doi ani, aproape 40% au apreciat comunicarea cu acestea ca fiind "slaba" sau "foarte slaba". Principalele cauze ale acestei situatii sunt "birocratia foarte mare", "coruptia si incompetenta functionarilor", dar si "lipsa de informare a cetatenilor".

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Medic de familie, #primarie, #informare , #stiri Nationala Romaniei