Romanii vor avea numere de telefon scurte pentru serviciile sociale

Marti, 12 Februarie 2008, ora 14:44
1905 citiri
Romanii vor avea numere de telefon scurte pentru serviciile sociale

Romanii vor avea numere de telefon scurte, universal valabile in UE si pentru unele servicii sociale, iar apelurile vor fi gratuite. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a supus consultarii publice proiectul de decizie privind alocarea si utilizarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european: numerele nationale pentru servicii armonizate cu caracter social de forma 116(xyz) si numerele nationale pentru servicii de informatii privind abonatii de forma 118(xyz).

Numerele nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social vor avea lungimea de 6 cifre, fiind de forma generala 116(xyz), unde xyz identifica un anumit serviciu.

Numerele au o identitate paneuropeana, fiind utilizate pentru aceleasi servicii in toate statele membre ale Uniunii Europene. Serviciile furnizate prin intermediul acestor numere raspund unor nevoi sociale specifice, contribuind la bunastarea si siguranta cetatenilor sau ajutand persoanele aflate in dificultate.

Prin intermediul acestor numere se va asigura fie accesul la informatii sau asistenta, fie un instrument de comunicare pentru cetateni, fie o combinatie a acestor elemente. Apelurile catre numerele de forma 116(xyz) vor fi gratuite.

Anexa la Decizia Comisiei Europene 2007/116/CE defineste pana acum doar 3 numere scurte pentru servicii armonizate cu caracter social, iar acestea vor fi disponibile pentru alocare si in Romania: 116000 - pentru serviciul "linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti", disponibil non-stop; 116111 - pentru serviciul "linii de asistenta telefonica pentru copii"; 116123 - pentru serviciul "linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional" - destinat persoanelor care se confrunta cu dificultati de ordin personal si au nevoie de sprijin moral sau se gandesc la suicid. Numarul 116112 nu va fi alocat, pentru evitarea unor confuzii cu numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Numerele de forma 118(xyz) sunt utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii. In Romania, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului vor putea oferi prin intermediul numerelor de forma 118(xyz) atat servicii de informatii privind abonatii, cat si servicii conexe acestora, precum informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului sau informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.

Dupa ce decizia va intra in vigoare, ANRCTI va publica pe propria pagina de internet numerele de forma 116(xyz) deschise pentru alocare, precizand si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca serviciul furnizat prin intermediul acestor numere, asa cum sunt reglementate in anexa la Decizia Comisiei Europene 2007/116/CE.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#numere de telefon scurte, #servicii sociale , #stiri Nationala Romaniei