Romanii vor fi impiedicati sa ia credite in valuta

Vineri, 09 Mai 2008, ora 07:31
2286 citiri
Romanii vor fi impiedicati sa ia credite in valuta

Banca centrala cauta noi metode pentru a descuraja acordarea de credite in alte monede decat cea nationala. "Ne gandim in continuare si la alte masuri de descurajare a creditelor in valuta si vizam in acest sens o cooperare cu bancile comerciale", a declarat Mugur Isarescu, citat de "Evenimentul Zilei".

Si bancile comerciale se gandesc cum sa restrictioneze acordarea de credite in valuta. Seful Erste, actionarul majoritar al BCR, Andreas Treichl, a gasit si o solutie: incheierea unui acord intre bancile centrale si cele comerciale care sa aiba ca efect franarea la maximum a creditului de consum in valuta.

Si alti bancheri s-au mai gandit la o astfel de abordare. Radu Ghetea, presedinte al CEC Bank, a propus la inceputul anului ca bancile sa-i imprumute pe romani numai in moneda in care isi incaseaza veniturile. Cu alte cuvinte, cu mici exceptii, numai in lei.

Atat CEC, cat si BCR ar fi avantajate de o astfel de abordare a creditarii in valuta, deoarece dispun de resurse importante in lei. Alte banci ar fi dezavantajate.

Evident cei mai pagubiti ar fi clientii intrucat se stie ca un credit in lei este mai scump decat unul in valuta.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#credite, #valuta, #euro, #stop , #stiri Nationala Romaniei