Scandalul "Spiru Haret" pune in pericol recunoasterea diplomelor romanesti in UE

Marti, 21 Iulie 2009, ora 08:17
4981 citiri
Scandalul "Spiru Haret" pune in pericol recunoasterea diplomelor romanesti in UE
Foto: Studentie.ro

Doua uniuni nationale studentesti au inaintat o scrisoare deshisa presedintelui Romaniei, Guvernului, MECI, Parlamentului Romaniei si celui European in care le solicita institutiilor ca Universitatea Spiru Haret sa intre in legalitate.

Demersul este motivat de teama ca diplomele romanesti, indiferent de la ce universitate provin, nu vor fi recunoscute in UE. Uniunea Nationala a Studentilor din Romania si Uniunea Studentilor din Romania cer oficialitatilor "sa nu cedeze" si sa forteze Universitatea Spiru Haret sa intre in legalitate.

In conditiile in care scandalul incepe deja sa fie relatat de presa din strainatate si European University Association a inceput sa se intereseze cu privire la situatia universitatii, studentii cer ca problema sa fie rezolvata inainte ca ei sa fie afectati, informeaza Romania Libera.

"Suntem ingrijorati de lejeritatea cu care se promoveaza examenele. Suntem consternati de numarul foarte mare de studenti inmatriculati. Va avertizam ca diplomele noastre risca sa nu mai fie recunoscute in strainatate. Nu vrem sa fim asimilati unui invatamant de proasta calitate. Vrem sa fim mandri ca studiem in Romania", se spune in scrisoarea deschisa semnata de cele doua mari organizatii studentesti nationale, care avertizeaza ca vor instiinta Comisia Europeana despre neregulile de la "Spiru Haret".

Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, sustine ca posibilitatea ca UE sa nu mai recunoasca diplomele din Romania este una reala, desi este vorba despre o procedura de lunga durata.

"Intr-un scenariu pe care nici nu vreau sa il gandesc, da, Romania risca chiar sa nu ii mai fie recunoscute diplomele universitare. Este o procedura de mai lunga durata, dar nu imposibila. Intrarea in legalitate este absolut cruciala", ne-a declarat prof. univ. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, presedintele Comisiei de Invatamant de la Presedintia Romaniei.

Scandalul de la "Spiru Haret" a debutat dupa ce Ministrul Educatiei condus de Ecaterina Andronescu a scos din ordonanta care cuprinde lista cu universitatile acreditate Universitatea, pe motiv ca aceasta a cerut sa fie eliminata in urma unui proces.

"Spiru Haret" nu s-a mai supus de ani de zile controalelor Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, singura institutie abilitata prin lege sa faca evaluarea universitara si sa reacrediteze din cinci in cinci ani orice universitate care functioneaza legal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studiile recunoscute strainatate, #scandal Spiru Haret , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii