Senatorii au decis desfiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii

Luni, 02 Februarie 2009, ora 19:11
1464 citiri
Senatorii au decis desfiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii
Foto: oron.ro

Plenul Senatului a respins luni ordonantele de infiintare a Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, insa statutul fostei ANRCTI va fi stabilit de Guvern dupa ce actele normative trec si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

OUG nr. 106/2008, prin care s-a decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii prin reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si prin reorganizarea prin divizare a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti, a fost respinsa de senatori cu 71 de voturi pentru, 12 impotriva si sase abtineri, informeaza agentia NewsIn.

De asemenea, OUG nr. 211/2008, care modifica OUG nr. 106/2008, a fost si ea respinsa cu 97 de voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri.

Prin aceasta a doua ordonanta, noul organism, ANC a trecut din subordinea Camerei Deputatilor in cea a Guvernului, sub coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria sa.

Cele doua ordonante au primit rapoarte de respingere de la comisia economica a Senatului saptamana trecuta, dupa ce Comisia Europeana a declansat impotriva Romaniei prima etapa a procedurii de infringement deoarece ar fi incalcat acquis-ul comunitar prin reorganizarile repetate ale institutiei de reglementare in comunicatii.

Comisia Economica a sustinut in raportul sau ca ordonantele trebuie respinse pentru ca diminueaza autoritatea si independenta acestei autoritati.

Dupa votul din Senat, ANC nu redevine insa ANRCTI, statutul autoritatii urmand a fi stabilit dupa ce ordonantele vor fi respinse si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

De altfel, dupa ce actele normative au fost votate, reprezentantul Ministerului Tehnologiei si Comunicatiilor a precizat ca in maxim doua luni Executivul va veni cu un act normativ prin care statutul autoritatii sa fie clar reglementat.

Senatorul PDL Iulian Urban a dorit sa stie ce se intampla cu conducerea acestei institutii dupa respingerea acestor OUG, iar secretarul de stat din Ministerul Comunicatiilor a precizat ca Liviu Nistoran, actualul presedinte al ANC, ramane in functie pana dupa respingerea ordonantelor si de Camera Deputatilor.

Tot luni, senatorii au respins si o reexaminare a presedintelui Traian Basescu, prin care acesta retrimitea Parlamentului proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 134/2006 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Basescu a invocat, la momentul respectiv, faptul ca ANRCTI se afla doar in subordinea unui singure Camere, respectiv cea a Deputatilor, in loc sa fie sub control ambelor camere.

Pe motiv ca cererea de reexaminare si-a pierdut obiectul, intrucat ordonanta respectiva fusese deja abrogata, senatorii au respins solicitarea lui Basescu.

ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.

In luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supravegherea pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#senatorii romani, #Parlamentul Romaniei, #ANC, #ordonanta de infiintare, #respingerea ordonantei ANC , #stiri Nationala Romaniei