Transparency International: Parlamentul nu isi indeplineste rolul de for legislativ

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 13:36
1666 citiri
Transparency International: Parlamentul nu isi indeplineste rolul de for legislativ

Raportul National asupra Coruptiei pe 2009 al Transparency International constata grave probleme in ceea ce priveste activitatea Parlamentului roman, ce nu isi indeplineste rolul principal, acela de a fi for legislativ, a declarat, la TV Ziare.com, Victor Alistar, liderul Transparency International Romania.

"Parlamentul si-a intarit rolul de control asupra Guvernului prin comisiile de ancheta speciale, insa nu si prin comisiile permanente, si nu si-a indeplinit misiunea de baza de for legislativ. Peste 90% din actele aprobate de Parlament sunt aprobarea unor Ordonante de Urgenta", a declarat Victor Alistar, adaugand ca, in peste 50% din cazuri, criteriul de "urgenta" pentru actele normative nu este indeplinit.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Victor Alistar, liderul Transparency International Romania.

Lantul ordonantelor de urgenta nu se va opri, adauga Victor Alistar, in conditiile in care Parlamentul, ca si componenta, este slab.

"Avem un Parlament slab, in general cei mai puternici oameni din partide se afla in Executiv si gestioneaza resursele, si nu in Parlament, ca in tarile vestice (...). La noi acolo nu sunt cei mai puternici oameni din partide, si, firesc, se va legifera intr-o frenezie pentru ca este cea mai netransparenta metoda de a legifera", a declarat Alistar.

Concluzia raportului este ca, in perioada iunie 2008 - septembrie 2009, in Romania s-a produs "o deteriorare dramatica a climatului de integritate publica din Romania, marcata de o lipsa de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale".

Se constata ca, in perioada de campanie electorala, perioada de referinta este "marcata de o lupta pentru resurse intre principalii actori ai scenei politice", potrivit raportului.

In plus, se constata ca "a doua jumatate a anului 2008 a dus la o stagnare a oricaror progrese in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei, iar anul 2009 a fost marcat de politici si decizii care destructureaza sistemul national de integritate".

In plus, presiunea pusa asupra Guvernului de conditiile economice a dus la o scadere a transparentei decizionale, in special in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor publice si criteriile prioritare ale alocarilor bugetare intre ministere.

"Acordul cu FMI a fost incheiat in conditii de totala netransparenta, desi toti cetatenii vor plati dobanda la cele 20 de miliarde de euro", a declarat Victor Alistar.

Lupta impotriva coruptiei s-a bagatelizat

O problema serioasa o constituie decredibilizarea si "bagatelizarea" luptei impotriva coruptiei, in conditiile in care aceasta este utilizata ca instrument in campania electorala, declara Alistar.

"Aceasta excesiva telejustitie si propaganda, si utilizarea justitiei ca arma impotriva coruptilor lor, in contrast cu coruptii nostri, a dus la o slabire a tot ceea ce inseamna lupta impotriva coruptiei si la decredibilizare", a declarat Victor Alistar.

Raportul mai constata si faptul ca partidele folosesc exclusiv votul pentru a stabili cine va ocupa functiile. Liderul Transparency International da ca exemplu si functiile de la serviciile deconcentrate, care au fost deasemenea politizate.

In ceea ce priveste functiile de prefecti si subprefecti, desi Romania si-a luat angajamentul fata de UE sa depolitizeze functiile, acestia au fost schimbati in 2009.

"Acestia au fost in totalitate schimbati din functii, fiind inlocuiti de noi prefecti numiti pe criterii politice, dintre care 90% nu mai lucrasera in administratia publica", constata raportul.

80% din investigatiile ANI sunt anulate de instanta

In ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate, Alistar sustine ca institutia si-a consolidat capacitatea administratica si a devenit o structura operationala, in ciuda faptului ca nu a reusit inca sa numeasca un vicepresedinte, iar 80% din sanctiunile date si contestate in instanta sunt anulate din pricina unor vicii de procedura.

"Una dintre cauzele care conduce la nulitatea investigatiilor realizate de catre ANI este secretizarea procedurii jurisdictional-administrative, fapt ce contravine Conventiei Europene a Drepturilor Omului, lipsind astfel de rezultat investigatiile realizate", se arata in raportul Transparency International.

"Orice act este lovit de nulitate si e posibl sa le scape cazuri in care i-au prins cu mata in sac", a declarat Alistar.

Codul civil a legalizat camataria

Potrivit Transparency International, ce reclama modalitatea netransparenta de a adopta codurile Civil si Penal, intrarea in aplicare a Codului Civil ar legaliza camataria.

"Efectul Codului Civil este ca a legalizat camataria. S-au unificat Codul Civil cu Codul Comercial intr-o viziune holistica si nu mai avem modalitati de a diferentia intre contractele civile de cele comerciale si vor aparea o serie de contracte cu aparenta legala", a declarat Victor Alistar.

Mai precis, imediat dupa debutul crizei economice au aparut anunturi privind creditele de la operatori privati, iar acestea urmeaza sa fie legalizate si impozitate.

Transparency International a semnalat problemele care au aparut in alcatuirea codurilor, si s-au subliniat zonele vulnerabile si in care "s-au servit anumite interese".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Alistar, #parlament rol legislativ, #raport coruptie 2009, #coruptie 2009 Transparency , #stiri Nationala Romaniei