Tv Ziare.com Un sit subacvatic de la Portile de Fier poate deveni patrimoniu UNESCO

Joi, 11 Martie 2010, ora 13:33
1598 citiri
Tv Ziare.com Un sit subacvatic de la Portile de Fier poate deveni patrimoniu UNESCO

Secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Serban Ursu, a declarat joi la televiziunea Ziare.com ca au fost pregatite si depuse aproximativ 12 dosare pentru adaugarea de noi monumente din Romania in patrimoniul mondial, printre care se afla si un proiect comun cu Serbia.

"UNESCO aproba mai usor dosare de patrimoniu care contin bunuri care apartin mai multor state. Noi avem un asemenea proiect cu Serbia, adica Portile de Fier. Este vorba de un sit al patrimoniului mondial subacvatic pentru ca acolo se regasesc vestigiile romane. Dar nu este vorba doar despre asta, lista este mult mai lunga", a previzat acesta.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Serban Ursu.

Serban Ursu a spus ca organizatia din care face parte se straduieste sa dezvolte contributia Romaniei la patrimoniul mondial al UNESCO, atat cel material, cat si cel imaterial.

"Romania are in lista 12 monumente, iar printre ele se afla ansamblul lui Brancusi de la Targu Jiu, Parcul national Vanatorii de la Neamt, dosarul Sibiu a fost depus in 2005 si inca se lucreaza. Dar mai este si dosarul Sucevita si de asemenea sunt presiuni mari de a fi inscris si situl de la Rosia Montana.

Colinda de ceata barbateasca este propusa sa fie inclusa pe lista UNESCO a patrimoniului mondial de bunuri imateriale, iar noi speram sa fie introdusa", a declarat secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Serban Ursu a mentionat insa ca succesul acestor actiuni depinde si de vointa politica a ministrului Culturii, care trebuie sa ajunga si el la concluzia ca trebuie adusa la zi aceasta "lista tentativa pentru a o face mai viabila".

"La cetatile dacice problema de fond este ca ele au fost cuprinse intr-un parc national si ministerul Mediului trateaza problematica din punctul de vedere al protectiei naturii, iar noi din punctul de vedere al monumentelor. In consecinta apar suprapuneri de legislatii care nu au fost inca rezolvate. Este facut un plan de management pentru sit, dar trebuie sa fie aprobat de ministerul Mediului", declarat acesta.

Romania are nevoie de o lege a patrimoniului

Secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO a precizat ca UNESCO nu poate pune fonduri de o asemenea dimensiune in reabilitarea cetatilor dacice pentru ca este vorba de milioane de euro.

"In Bucuresti nu sunt monumente de patrimoniu mondial, dar sunt cladiri in patrimoniul european. Toate prevederile referitoare la patrimoniu ar trebui incluse intr-un singur cod care sa aiba prevederi mai stricte.

In Romania ne lipseste un act normativ esential care sa cuprinda un plan de protectie si gestiune al patrimoniului mondial. Valorificarea acestuia este o actiunea grea, mare, patriotica, de interes national la care opinia publica are un rol extraordinar", a mai spus acesta.

Serban Ursu a declarat ca "se cauta sa se incheie un nou protocol cu ministerul Culturii pentru a crea un produs turistic cu patrimoniul mondial din Romania".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#patrimoniu UNESCO Romania Serbia, #sit subacvatic Portile Fier , #stiri Nationala Romaniei