UEFA elogiaza nationala Romaniei din anii '80

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:42
4479 citiri
UEFA elogiaza nationala Romaniei din anii '80
Foto: UEFA

Site-ul UEFA si-a adus aminte de nationala de fotbal a Romaniei din anul 1983, care pe data de 30 noiembrie a aceluiasi an a obtinut o performanta rasunatoare, calificarea la turneul final al Campionatului European din Franta 1984.

In articolul intitulat "Romania a erupt" se arata ca "Au trecut 30 de ani de cand Romania a terminat la egalitate scor 1-1, cu Cehoslovacia, la Bratislava, rezultat care i-a permis sa ajunga pentru prima data la un Campionat European."

"Dupa Cupa Mondiala din 1970, era pentru a doua oara dupa al Doilea Razboi Mondial, cand Romania obtinea o calificare la un mare turneu, iar acest succes i se datoreaza lui Mircea Lucescu, unul dintre jucatorii care au fost prezenti la Mondialul din Mexic", scrie in continuare autorul articolului care-l citeaza pe Ion Geolgau, autorul golului de la egalul istoric de la Bratislava.

Se aminteste apoi, ca in 1981, cand Lucescu a preluat nationala Romaniei la varsta de 36 de ani, a arucat in lupta trei jucatori tineri Rednic, Andone si Gabor, care au obtinut medalia de bronz la Mondialul de juniori din Australia din acelasi an.

"Lui Lucescu i-a placut sa deschida mintea jucatorilor. Intotdeauna a crezut ca educatia si cultura sunt esentiale. La fiecare partida din deplasare, programa o vizita la muzeu sau o ruta turistica si ne spunea mereu ca si rivali nostri erau oameni ca noi", se mentioneaza in articol despre tehicianul de atunci al tricolorilor.

Dupa ce se arata ca sortii la grupe au fost nefavorabili pentru romani, care au cazut intr-o grupa cu Italia, campioana mondiala, Cehoslovacia, locul trei la EURO 1980, Suedia si Cipru, se remarca ca Lucescu a beneficiat si de jucatori de valoare in frunte cu capitanul Costica Stefanescu, Ilie Balaci si Rodion Camataru, care au ajuns in semifinalele Cupei UEFA cu echipa lor de club, Universitatea Craiova.

"Trecand peste acel, 0-0, la Florenta si victoria cu, 1-0, cu Italia la Bucuresti care au facut inconjurul lumii, infranagerea 0-1 de acasa cu Cehoslovacia, i-a adus pe romani cu picioarele pe pamant. Dar echipa lui Lucescu a reintrat in joc cu victoriile din deplasare cu 1-0 la Stockholm cu Suedia si la Limassol cu Cipru, si avea nevoie sa nu piarda la Bratislava in ultimul meci, ceea ce s-a si intamplat", noteaza site-ul forului continental.

Concluzia este ca "chiar daca la Turneul Final din Franta s-a obtinut un punct, faptul ca nationala Romaniei a fost prezenta acolo a fost un mare succes".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#UEFA elogiaza nationala Romaniei, #UEFA nationala Romaniei , #stiri Nationala Romaniei