Urmasi ai lui Sherlock Holmes, made in Romania

Marti, 03 Martie 2009, ora 08:06
2658 citiri
Urmasi ai lui Sherlock Holmes, made in Romania

Avocati, inspectori de securitate, fosti angajati in domeniul sigurantei nationale, dar si studenti la jurnalism sunt urmasii lui Sherlock Holmes, 100% made in Romania.

Cursurile de detectivi care se tin la scoala lui Vasile Cires, veteran al serviciilor secrete, se fac in serii de cate 20 de cursanti. In medie, un sfert dintre cursanti sunt fete, informeaza Gandul.

"Ca speta, avem una din studente care are o firma de curatenie. Ei, aceasta societate de curatenie are foarte multe facilitati si posibilitati de a penetra in anumite medii.

Daca e interesata de o societate sa culeaga informatii, ceva, prin niste oameni angajati personal de curatenie, are acces in incaperi, la pereti, la documente, se uita, duce cosul cu gunoi. In cos poti sa gasesti anumite documente foarte interesante despre societatea respectiva", povesteste Cires.

"La locul de fumat, angajatii poarta discutii profesionale sau mai intime si personalul de curatenie poate sa traga cu urechea, sa intercepteze anumite conversatii de interes pentru persoana respectiva.

V-am zis, de-aia si face cursul, ca i s-a parut interesant, ca avand o firma de curatenie poate sa penetreze in locuri care o vor interesa. Si nu trebuie sa faca un contract pe un an de zile, ci unul pe o luna-doua cu o anumita societate sau persoana, ca inclusiv la familii se poate asa ceva, mai ales ca apropierea se realizeaza foarte rapid intre gazda si personalul de curatenie", a adaugat veteranul serviciilor secrete.

"Inspectorul de securitate in centrele comerciale are o foarte mare raspundere. Daca e pregatit informativ-contrainformativ la scoala noastra, el poate sesiza anumite aspecte din mediul respectiv ca apoi sa le treaca subordonatilor sai in fisa postului anumite sarcini informative-contrainformative.

Un angajat de rand nu are niciun interes sa-l toarne pe colegul lui, dar daca fisa postului concretizeaza acest segment si cu un stimulent financiar la salariu, o premiere, inspectorul poate sa-si creeze o retea de oameni care sa urmareasca anumite activitati de interes ca sa rezolve raul societatii.

Angajatul respectiv va avea obligatia ca la sfarsitul lunii sa completeze o nota raport, s-o inainteze inspectorului cu securitatea si sa-l informeze despre aspecte de interes ca loialitatea altor angajati, seriozitatea lor, ce fac ei la lucru, daca-s amabili cu clientii", potrivit profesorului de detectivistica.

Sursa a adaugat ca "sunt anumite subterfugii pe care angajatii incearca sa le foloseasca in interes propriu. In cazul casierilor, trebuie sa observe daca susotesc intre ei sau daca pe tura unui casier vine un prieten si face cumparaturi in magazinul respectiv si la casa prietenul il taxeaza la produse din doi in doi sau din trei in trei".

Dintre toate probele, cel de filaj ridica cele mai mari problemle urmasilor lui Sherlock Holmes. O ora de practica seamana cu "hotii si vardistii" din copilarie, in varianta auto:

"Sunt trei masini. In cea din fata o parte sunt oamenii nostri, ca persoane urmarite, iar in a doua si a treia masina, in prezenta formatorilor nostri, sunt opt cursanti care au sarcina de a urmari prima masina si pe ocupantii ei folosind anumite siretlicuri.

Detectivii reali din prima masina, bazandu-se de experienta pe care o au pana-n prezent, incearca sa piarda urmaritorul pe anumite trasee. La un moment dat, cineva din masina urmarita sare din masina la semafor si in masina urca altcineva.

Dintr-una din masinile de urmaritori coboara un elev care trebuie sa ia urma urmaritului pedestru, in timp ce masinile isi continua filajul, cu mai multe ronduri de sens giratoriu, cu schimbari bruste de banda si succesiuni de deplasari pe traseu cu viteze marite si viteze reduse".

"Cel din fata da coltul, isi intoarce geaca de pe fata pe dos, din galben in rosu, isi scoate din buzunar o sapca, o pune pe cap, iar daca avea ceva in mana, abandoneaza ce avea in mana, ca cel din spate sa-i piarda semnalmentele pe care le avea intiparite in memorie si care i s-au predat la plecarea in traseu, in misiune. Asta e plasa cea mai deasa pe care o iau cursantii pe sectiunea de filaj", a povestit Vasile Cires

Care este, insa, intrebarea pe care, inevitabil, o pune fiecare cursant? "Intr-o misiune de filaj, sa zicem ca stau la panda in masina si nu pot sa ies sa ma duc la toaleta fiindca m-as deconspira, ce fac?".

Fostul lucrator la serviciile secrete baga atunci spaima in ei, vorbindu-le de interesul superior al ducerii cazului la bun sfarsit si de camaraderia care-i leaga pe detectivi: "inclusiv necesitatile fiziologice se fac in masina in astfel de momente. Se scoate bidonasul si faci ce e de facut in bidonas sau in punga. In clipe de-astea trebuie sa fie doi barbati, ca daca e baiat si fata este o chestiune mai complicata.

Intre baieti se pot suporta aceste nevoi care trebuiesc facute. Un echipaj trebuie sa fie foarte coagulat si inchegat. Cand sunt blocati in masina, daca unul are pachetelul cu mancare mai mare, celalalt ia de la el, fumeaza unul de la altul. Sunt o echipa care trebuie sa stea umar la umar la greu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sherlock Holmes Romania, #detectivi Vasile Cires, #studenti detectiv , #stiri Nationala Romaniei