Ziare.com

Voronin nu vrea stema asemanatoare cu a Romaniei

de Irina Olteanu
Vineri, 21 Decembrie 2007, ora 08:35

   

Voronin nu vrea stema asemanatoare cu a Romaniei
Presedintele moldovean Vladimir Voronin este dispus sa schimbe stema tarii, pentru a contribui la consolidarea statalitatii si intarirea sentimentului national, relateaza cotidianul Flux, in editia online.

Potrivit lui Voronin, actuala stema, care seamana foarte mult cu cea a Romaniei, a fost adusa pe usa din dos. El a explicat ca, in 1990, la insistentele politicienilor care doreau unirea Moldovei cu Romania, Parlamentul de la Chisinau a aprobat un nou steag si un nou imn, care erau identice cu tricolorul si cu imnul de stat al Romaniei.

Totodata, schitele stemei moldovenesti au fost selectate de o comisie speciala si trimise la Bucuresti, ca sa primeasca aprobarea Comisiei de Stat, care se ocupa de heraldica Romaniei.

In 1994, noul Parlament de la Chisinau a votat pentru schimbarea imnului si a renuntat la "Desteapta-te, romane!". Acum, Vladimir Voronin si-a exprimat convingerea ca stema, ca si simbolica de stat si imnul, trebuie sa reflecte independenta si suveranitatea tarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3890 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Istoria Basarabiei

Teritoriul cuprins intre Prut, Nistru, Bratul Chilia, Marea Neagra si nord-estul Bucovinei, denumit Basarabia, a facut parte integranta, pana in anul 1812, din statul Moldova, care includea si teritoriile cuprinse intre Prut si Carpatii Orientali.
Denumirea de Basarabia a fost data teritoriilor mentionate in anul 1812. Initial ea se referea doar la o regiune restransa, la nord de Delta Dunarii, si facuse parte din Tara Româneasca pana la 1418, cand a intrat in componenta Moldovei. Denumirea de Basarabia, vine de la familia domnitoare in acea perioada in Tara Romaneasca, Basarab. Denumirea a fost extinsa la intreaga zona dintre Prut si Nistru in 1812, dupa ocuparea Moldovei si Tarii Romanesti, de Rusia tarista, dupa razboiul ruso-turc. Rusia a impus Turciei, cedarea Basarabiei, parte componenta a Moldovei. Acest fapt a constituit o incalcare a Tratatului din 1711 dintre Moldova si Rusia, prin care tarul Petru cel Mare se obliga sa nu incalce suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei. In conformitate cu tratatele vremii, Turcia nu avea dreptul sa instraineze aceste teritorii, care nu-I apartineau. Moldova se bucura in acea vreme, de o larga autonomie din partea Imperiului Otoman.
Dupa anexare, intregul teritoriu dintre Prut si Nistru a fost denumit de autoritatile tariste Basarabia. Prin Tratatului de la Tilsit, din 1807, incheiat intre Napoleon si Alexandru I, Rusia se obliga sa-si retraga trupele din Moldova si Valahia. Reprezentantii tarului la tratativele ulterioare de la Paris, pentru a putea mentine trupele rusesti in teritoriile anexate, au sustinut ca Basarabia nu este mentionata in Tratatul de la Tilsit si, astfel, o importanta parte a Moldovei a putut fi inglobata Imperiului Tarist.
In 1829, prin Tratatul de la Adrianopol, Rusia a anexat Delta Dunarii si Insula Serpilor. In 1856, dupa razboiul Crimeii, prin Tratatul de la Paris, trei judete din sudul Basarabiei au fost retrocedate Moldovei. Prin Protocolul din 1857, Delta Dunarii si Insula Serpilor au trecut sub suveranitatea Turciei. Sudul Basarabiei a fost cedat de Romania in 1878, prin Tratatele de la San Stefano si Berlin, care au incheiat razboiul ruso-turc. (Moldova se unise cu Tara Romaneasca in 1862, dupa venirea pe tronul celor doua principate a lui Alexandru Ioan Cuza in 1859). Statul roman participase la acest razboi, pentru a obtine independenta fata de Turcia. In urma razboiului, Dobrogea si Delta Dunarii reveneau Romaniei prin tratatele de pace. Rusia tarista a practicat o crunta politica de deznationalizare asupra populatiei majoritare romanesti din teritoriile anexate, incepand cu 1812.
In urma prabusirii Imperiului Tarist, in 1918, Sfatul Tarii din Basarabia a proclamat independenta acestui teritoriu la 24 ianuarie, pentru ca la 27 martie sa hotarasca Unirea cu "mama sa Romania". In decembrie 1919, Parlamentul Romaniei, care cuprindea si reprezentanti ai noilor provincii, a confirmat Unirea Basarabiei cu statul roman, iar in octombrie 1920 s-a semnat la Paris tratatul prin care Anglia, Franta, Italia si Japonia au recunoscut aceasta unire (documentul nu a fost ratificat de Japonia). In ciuda unor repetate tratative si a semnarii de catre Romania si URSS a Protocolului de la Moscova din 1929 si a Conventiei de la Londra cu privire la definirea agresiunii, din 1933, Rusia sovietica nu a recunoscut niciodata Basarabia ca teritoriu romanesc.
La 23 august 1939 s-a semnat Tratatul de neagresiune dintre Germania si URSS (Pactul Ribbentrop-Molotov). Protocolul aditional secret al acestui tratat specifica la paragraful 3: "In privinta Europei sud-estice, partea sovietica accentueaza interesul pe care-l manifesta pentru Basarabia. Partea germana isi declara totalul dezinteres politic fata de aceste teritorii".
In conditiile prabusirii frontului aliat in Vest, sub loviturile Germaniei naziste, URSS a adresat doua note ultimative României, in 26 si 27/28 iunie 1940, prin care a cerut "inapoierea cu orice pret" a Basarabiei si "transmiterea" Bucovinei de Nord statului sovietic, ca "mijloc de despagubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuita URSS si populatiunii Basarabiei prin dominatiunea de 22 de ani a Romaniei in Basarabia". Guvernul roman a fost constrans sa raspunda la 28 iunie 1940, dupa ce sovieticii au refuzat orice tratative:
"Guvernul roman, pentru a evita gravele urmari pe care le-ar avea recurgerea la forta si deschiderea ostilitatilor in aceasta parte a Europei, se vede silit sa primeasca conditiile de evacuare specificate in raspunsul sovietic". Trupele sovietice au ocupat imediat teritoriile mentionate incalcand termenii propriului ultimatum prin anexarea teritoriului Herta, care nu fusese revendicat prin notele ultimative.
Asa cum rezulta din datele statistice folosite de Molotov, in discursul sau din Sovietul Suprem, la o luna dupa invazia sovietica, prin ocuparea Basarabiei, URSS a câstigat un teritoriu de 44.ooo km2, cu 3,2 milioane locuitori. Populatia totala a Basarabiei se cifra la 2,8 milioane locuitori, dintre care 1,6 milioane romani, 0,35 milioane rusi, 0,31 milioane ucraineni si ruteni, 0,2 milioane evrei, 0,16 milioane bulgari, etc.
La 2 august 1940 s-a infiintat RSS Moldovenesca, in cadrul URSS, din teritoriile rapite Romaniei, sub amenintarea agresiunii militare. Fostele judete romanesti Hotin, Cetatea Alba si Ismail au fost desprinse de Basarabia si incluse in RSS Ucraineana, aceeasi soarta avand-o si nordul Bucovinei.
La 20 iulie 1940, A. Gorkin, transmite secretarului CC al PCUS, Malenkov, date referitoare la populatia RSS Moldovenesti, diminuata ca urmare a transferului de teritorii catre Ucraina: 2,53 milioane locuitori (se include aici si populatia din teritoriile din stanga Nistrului, alipite Moldovei sovietice). Dintre acestia, 1,55 mil. (61,34%) erau moldoveni (conform apelativului folosit in document), 0,26 mil. rusi, 0,27 mil. ucraineni si 0,44 mil., alte nationalitati.
La 22 iunie 1941, Germania nazista a declansat razboiul impotriva URSS. Romania a participat la razboiul antisovietic, avand ca obiectiv recuperarea teritoriilor smulse prin amenintarea cu agresiunea militara de catre statul sovietic, reusind pentru scurta vreme sa le elibereze. Ele au fost reocupate de URSS, in partea a doua a razboiului, apartenenta lor la statul sovietic fiind recunoscuta prin Tratatul de Pace de la Paris, din 10 februarie 1947. Acest tratat, semnat de Romania, specifica in articolul 1: "Frontiera sovieto-romana este astfel fixata in conformitate cu Acordul sovieto-roman din 28 iunie 1940 si cu Acordul sovieto-cehoslovac din 29 iunie 1945".
Statul moldovean si-a proclamat suveranitatea la 23 iunie 1990, si si-a schimbat denumirea oficiala la 23 mai 1991. La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a proclamat independenta statului moldovean.

 

SPERANTA

Tatal meu, Dumnezeu sa-l odihneasca a murit ca ostas al Armatei Romane in 1941 in timpul luptelor pentru redobandirea Basarabiei.Eu cred ca va veni ziua in care Basarabia se va uni cu PATRIA MAMA ,ROMANIA. Mai e putin,dar trebuie ca Rusia sa fie obligata sa-si revizuiasca politica expansionista. Si acest lucru il vor face AMERICA si NATO.

da

pai da voronine,iti sugerez eu cum sa-l modifici....mai intai elimina culorile galben si albastru dar lasa rosul....apoi extinde rosul pe tot steagul si pune in mijloc un o rat de porc,nu o secera si un ciocan galbene...si cam asta ar putea fi,daca nu prea esti hotarat uita-te la steagul transnistriei si inspira-te de la el....bafta la pictat taran comunist ce esti...stai de fapt taran comunist e pleonasm..sorry,nu chiar era indicat ca moldova sa-si schimbe steagul ca prea multe tari sunt cu steagul romaniei....ciad,andora,m si parca mai era una....

 

Capul de bou (nu bour) al lui Voronin.

Oare Voronin vrea sa inlocuiasca si capul de bour cu un cap de "bou" (al lui)?.Sau un cap de vorona/cioara.Unirea/Reun cu Romania e ca vorba aia:"It's the economy,stupid"!.Cand in Romania se va trai bine (mai bine decat "sa traiti bine") moldovenii vor veni cu caciula'n mana:vrem unire!.Eu spun ca asta se va intampla cam peste 5 (shinshi) ani.Voronin va emigra la Moskva.

 

Dobitocul de Voronin

Ce atitea probleme din cauza gunoului asta uman? Tragetii fratilor un glonte in cap slugoiului asta rus si terminati oadata povestea asta.Ce piz...da masiii il tot lasati pe nenorocitul asta sa-si bata joc de Romania? Arunca afara diplomatii, schimba imnul, schimba stema, nu da conform uzantelor internatioanlae local pentru consulatul Romaniei, interzice importurile de produse agricole din Romania, ne acuza de imixtiuni in treburile interne etc etc. Cu ce drept vosrbeste acest dobitoc de imixtiune cind Moldova este un stat ilegal, artificial creat de sifiliticul de Stalin prin ciopirtirea ilegala a Romaniei? Oare dobitocul asta betivan De Voronin a auzit de Pactul Ribbentrop Molotov? Un nemerinic comunist jigodia asta imputita de Voronin , puneti-l drakului la zid si terminati cu el ca deja a inceput sa calce toata lumea pe nervi. Deageaba face jocul murdar a lui Putin ( direct raspunzator de situatia din Translivania cu autonomia tinutului Secuiesc) ca tot linsat o sa moara ori de romani ori de transnistreni. Praful si pulberea sa se aleaga de el , de tot neamul lui si de toti care il sustin. Asa sa dea bunul Dumnezeu.Amin

 

Bravo Lentila Zeiss

Felicitari din toata inima pentru excelentul comentariu-document . L-am citit pe nerasuflate. Sa dea Dumnezeu ca tara sa aiba citi mai multi oameni culti si patrioti ca DVs. Jos palaria dle Zeiss si toate respectele mele. Un adevarat roaman.Sa aveti parte de tot binele din lume.

 

un rus dobitoc

Pe asta care il chinuie creieri plin de *** ,chiar nu-i da nimeni la cap .Marioneta asta isi ia zilnic doza de diversiune
la adresa ROMANIEI ,de la rusi.Ce ar trebui si necesar de facut
de toti Romani din lume ,boicotare la orce produs rusesc si denigrare la toate nivele in special politice si economice.Si influentati alte nati sa faca acelasi lucru , nu aveti nimic de pierdut.
Eu unul personal nu cumpar sau folosesc nimic de provenienta rusa.Nu am nici o legatura de afaceri care sa fie vreo varianta
de rus inplicata
Tot ce va pot asigura daca aceste lucruri se pun in aplicatie
si se mediatizeaza pe masura acest popor de *** numit rusi
ne vor lasa in pace si vor da inapoi tot ce-au furat plus dobanzi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor