Mirel Radoi, despre planurile Romaniei la EURO 2019

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 22:01
2678 citiri
Mirel Radoi, despre planurile Romaniei la EURO 2019
Foto: frf.ro

Selectionerul reprezentativei de tineret, Mirel Radoi, a declarat, miercuri, comentand grupa dificila in care a fost repartizata Romania la Campionatul European de fotbal Under-21 din 2019, ca pentru a ajunge cei mai buni jucatorii sai trebuie sa se joace impotriva celor mai puternici adversari.

"Poate ne-am fi dorit o grupa mai usoara. Dar ca sa ajungi sa fii cel mai bun, trebuie sa te bati cu cei mai buni. Am cazut cu adversari puternici (n.r. - Anglia, Franta si Croatia), dar pana la urma tot trebuia sa jucam si cu cei buni. Din punctul meu de vedere acestea sunt meciuri din care jucatorii nostri au numai de castigat. Eu vad turneul final ca pe o sansa pentru ei. Nu au nimic de pierdut. Orice s-ar intampla au numai de castigat. Probabil ca vor fi probleme si vom suferi in astfel de meciuri, dar eu cred ca acesti jucatori numai asa vor putea sa faca pasul spre prima echipa, infruntand adversari cat mai puternici. Sunt foarte multi jucatori talentati, dar cand anume vor face pasul la echipa mare va decide numai Cosmin Contra. E clar ca ei au valoare sa joace la echipa mare, dar in acest moment ei au mare nevoie de meciurile de la Campionatul European. Asa le va fi mai usor sa faca pasul la prima echipa a Romaniei", a spus selectionerul intr-o conferinta de presa.

"Este o declaratie indrazneata sa spui ca Romania va castiga titlul european. Periculoasa nu poate sa fie. Dar declaratia asta stiti cum vine... dupa o calificare reusita dupa 20 de ani acum ne vedem castigand Campionatul European. Cred ca mai intai ar trebui ca aceste calificari sa devina o obisnuinta, iar dupa aceea putem sa ne punem obiective cat mai mari. Chiar daca in acest moment vorbim de calificarea mai departe, adica de semifinale. Desi in momentul asta pare ca noi si croatii ne batem pentru locurile 3 si 4, eu spun ca la un turneu final nu se stie nimic dinainte. Si echipele care vor juca impotriva noastra, si ma refer la Franta si Anglia, cu siguranta vor avea viata grea cu noi", a adaugat Radoi.

Reprezentativa Angliei este cel mai puternic adversar din grupa, sustine antrenorul. "La momentul asta, si nu luandu-ne dupa pretul sau valoarea lotului, cred ca Anglia este cea mai completa echipa. Dar e un singur meci si se poate intampla orice. Pana la urma este important cate puncte vom face in aceasta grupa, pentru ca vorbim despre iesirea din faza grupelor. Eu mi-as fi dorit sa fim in grupa B, acolo unde a cazut Serbia. Evident ca jucand primele doua meciuri cu cele doua echipe care sunt si favorite la castigarea Campionatului European toata lumea ne vede outsideri. Dar eu sunt sigur ca, indiferent de adversari, jucatorii isi vor depasi conditia si vom face meciuri frumoase acolo", a precizat el.

Mirel Radoi sustine ca nationala Frantei nu va folosi la Campionatul European jucatorii sub 21 de ani care fac parte din prima reprezentativa. "Daca ne referim la Mbappe (n.r. - Kylian Mbappe), eu nu cred ca francezii vor risca sa foloseasca la tineret jucatori campioni mondiali la seniori. Din ce am reusit sa aflu si eu, nu se pune decat problema lui Coman (n.r. - Kingsley Coman, jucator la Bayern Munchen) daca sa fie in lotul pentru Campionatul European de tineret. In rest, ceilalti jucatori vor ramane la echipa mare a Frantei. Nationala de tineret a Frantei se bazeaza pe multi jucatori de la Lyon, nucleul este de acolo. La Lyon este acum cea mai buna academie din Franta. Dar eu cred ca jucatorii de la Lyon vor intra altfel la turneul final. Adica nu vor fi la fel de montati ca aseara, in Liga Campionilor, cu Manchester City, in meciurile cu Romania sau Croatia. De asta sunt 100% sigur, indiferent cat de profesionisti ar fi ei. Incercam sa transformam acest lucru intr-un mic atu si sa-i surprindem, pentru ca, repet, noi nu avem nimic de pierdut", a precizat Radoi.

Referitor la faptul ca jucatorul Florinel Coman, component al selectionatei U21 a Romaniei, este comparat de finantatorul Gigi Becali cu francezul Kylian Mbappe, Radoi a afirmat in gluma ca ar fi dispus sa faca un schimb. "Nu cred ca vine Mbappe la Campionatul European, dupa cum spuneam. Dar, probabil ca la un moment dat l-as pune pe Florinel sa mearga la echipa Frantei si sa il luam noi pe Mbappe. Glumesc, bineinteles. Legat de Florinel Coman, dupa incidentul de la Iasi (n.r. - in care i-a adresat injurii colegului sau de la FCSB, Lucian Filip), ma gandeam daca sa intervin sau nu, desi incidentul nu a avut loc la echipa nationala. Ma gandeam daca sa il sun si sa ii dau un sfat, ca nu e normal sa adreseze acele vorbe colegului sau. Chiar daca el isi permite asemenea lucruri cu Filip, el nu trebuie sa aiba comportamentul acesta fata de un coleg. Nu l-am sunat pentru ca inca nu sunt decis daca e bine sa fac eu asta. Pentru ca s-a intamplat la echipa de club si ar trebui sa se lamureasca acolo", a precizat Radoi.

Selectionerul a afirmat ca si-ar dori ca Ianis Hagi si Dennis Man, jucatori despre care se intereseaza cluburi din strainatate, sa plece numai la echipe unde vor putea juca: "Eu sunt multumit de evolutiile lor in campionatul intern. Daca vor alege sa faca pasul in strainatate, singura conditie pe care as putea sa le-o cer este sa aiba continuitate, adica sa joace. Mai departe, eu nu ii pot directiona spre o echipa sau alta. Singura mea conditie este aceea de a juca acolo unde merg. Ei sa puna in plan secund partea financiara pentru ca in momentul de fata trebuie sa aiba posibilitatea sa joace pentru ca sunt tineri. Iar avand continuitate, mai tarziu vor aparea si salariile mari".

Tehnicianul regreta ca jucatorii tineri de la Dinamo nu au avut continuitate in ultimul timp pentru a-i putea folosi la nationala U21. "Imi pare rau de jucatorii de la Dinamo pentru ca au inceput acum un an si jumatate sa joace cateva meciuri la rand, dupa care o perioada de timp au fost lasati pe banca de rezerve. Iar la ei chiar se cunoaste acest lucru. Si nu ma refer doar doar la partea psihologica, ci chiar si ca minute si intensitate", a spus el.

In acelasi timp, selectionerul a precizat ca nu e exclus ca in lotul pentru turneul final sa se regaseasca si jucatori care au evoluat putin in preliminarii. "Se poate intampla orice, chiar si sa mearga la turneul final jucatori care nu au prea jucat in preliminarii. Noi avem o arie de selectie larga. Chiar am vazut niste critici ca enumeram cate 40 de jucatori... Asta pentru ca fiecare are sansa lui. Deci se poate intampla orice in aceste 6 luni", a mentionat Mirel Radoi.

Selectionata Romaniei a fost repartizata in Grupa C a Campionatului European de fotbal Under-21 din 2019, alaturi de Anglia, Franta si Croatia, potrivit tragerii la sorti efectuate in 23 noiembrie, la Bologna.

Turneul final se va disputa in perioada 16-30 iunie 2019, in cinci orase din Italia si in San Marino: Bologna, Reggio Emilia, Cesena, Trieste, Udine si Serravalle.

Potrivit programului, Romania ar urma sa debuteze pe 18 iunie, contra Croatiei, pe 21 iunie va infrunta Anglia, iar pe 24 iunie va avea loc meciul cu Franta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania euro 2019 , #tineret