Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Djuvara a ramas socat de cat de mult beau romanii: Erau betivi toata ziua

Sambata, 12 Martie 2016, ora 17:01
10241 citiri
Djuvara a ramas socat de cat de mult beau romanii: Erau betivi toata ziua
Foto: Arhiva (Digi 24)

Neagu Djuvara a povestit ca, atunci cand s-a intors in Romania, dupa 45 de ani de viata in strainatate, l-a surprins faptul ca romanii beau incontinuu si aratau cu totul altfel fata de cum ii stia el.

"Cand am venit aici, am avut totusi un soc, fiindca n-am mai gasit acelasi roman. Am stat 45 de ani plecat. Este o viata de om. Cand plecasem eu din tara, romanul pe care-l cunosteam, de pilda taranul de la mosia din judetul Braila, era imbracat in alb, cu garnitura la marginea manecii camasii. Era curat, era respectuos fata de cineva mai invatat decat el, nu ca era boier, dar ca era mai invatat", a spus Djuvara intr-un interviu acordat Agerpres si publicat sambata.

Pe langa modul in care se imbracau romanii pe care ii redescoperea Djuvara, istoricul a fost socat de cat de mult beau acestia.

"M-am intors si am gasit un taran mai intai imbracat ca Mao Zedong, in haine gri. Chiar fata lui m-a speriat, de betiv. Romanul de pe vremea copilariei mele era un om care mai trantea o tuica exagerata duminica, dar restul saptamanii era treaz.

M-am intors dupa 40 de ani si am vazut ca erau betivi toata ziua, de dimineata pana seara. Prin urmare, asta strica o natie. Asta transforma o populatie rurala in niste brute. Am devenit foarte pesimist", a punctat acesta.

Pornind de la acest pesimism, istoricul si-a adus aminte de un aspect care il nemultumeste la tinerii care pleaca sa studieze in afara tarii, si anume faptul ca aleg sa nu se mai intoarca in tara.

Neagu Djuvara, dezvaluiri din tinerete: De la calarit, la parasute

"In plus, un alt motiv de pesimism este ca tineretul - ca avem totusi un tineret inteligent -, de indata ce capata o bursa in strainatate, pleaca si nu se mai intoarce. In tineretea mea, cu totii am plecat in strainatate ca sa facem studii superioare, dar niciunul nu statea acolo. Toti se intorceau in tara.

De indata ce capatam o diploma de la Londra, de la Paris, de la Washington, ne intorceam in tara. Era sfant, era normal. Acum, domne', capeti o bursa Fulbright sau alta, dus esti din tara. Concluzia mea este ca tara e pierduta", a mai spus Djuvara.

Neagu Djuvara: Aoleu, s-a schimbat natia!

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Djuvara romani betivi, #Djuvara romani bautura, #Djuvara studii strainatate , #stiri Neagu Djuvara