Djuvara: Romanul de azi nu mai stie ce a fost acum 200 de ani

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 14:13
2397 citiri
Djuvara: Romanul de azi nu mai stie ce a fost acum 200 de ani

Neagu Djuvara a fost prezent, joi, la lansarea editiei ilustrate a volumului sau "Intre Orient si Occident", volum care reflecta un moment crucial din istoria tarii noastre, cand, intr-o singura generatie, s-a trecut la civilizatia occidentala.

Filosoful si scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat ca aparitia acestei editii ilustrate a cartii "Intre Orient si Occident" reprezinta modul in care editura Humanitas si-a dorit sa-l omagieze pe istoricul Neagu Djuvara la implinirea varstei de 97 de ani, informeaza Mediafax.

"Cred ca putini intelectuali din Romania, in clipa de fata, se bucura de aceasta afectiune publica de care are parte domnul Neagu Djuvara. E un om monument. Si cum puteam sa-l omagiem mai frumos decat scotandu-i, in conditii de lux, una dintre cartile minunate pe care le-a scris", a declarat directorul Humanitas.

De asemenea, Gabriel Liiceanu a precizat ca "nicio tara din Europa n-a trecut de la o tipologie de civilizatie la alta cu atata viteza. (...) In doua generatii, Romania si-a schimbat fata orientala si a inlocuit-o cu una a Occidentului".

La randul sau, Neagu Djuvara a spus ca i-a fost greu sa se documenteze pentru a scrie aceasta carte, intrucat se afla in Africa in acea perioada.

"Eram obsedat de un lucru, ca romanul de azi - si cred ca ramane valabil ce gandesc - nu mai stie ce a fost acum 200 de ani, (...) cand oricine care avea mijloace putea sa plece sa vada Occidentul si sa revina de acolo cu studii. Este un moment crucial, cand, intr-o singura generatie, intelectualii romani sar dintr-odata la alta civilizatie", a completat istoricul.

Neagu Djuvara a precizat ca a scris aceasta carte pentru francezi, pentru occidentali in general, si ca ea este singura scrisa din initiativa proprie, celelalte lucrari fiind scrise la indemnul altora.

In context, el a amintit de volumul "Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri", carte scrisa la indemnul regretatei traducatoare Irina Nicolau, tradusa in sase limbi si vanduta in Romania in 60.000 de exemplare.

"Banuiesc ca acesti straini au vazut ca aceasta este o istorie cinstita, autentica, onesta, unde spun care cred eu ca a fost adevarul. Asa se explica ca sase limbi straine au copiat aceasta carte", a adaugat Djuvara.

"Neagu Djuvara e in clipa de fata istoricul care i-a ajutat pe romani sa stie cel mai mult despre istoria lor, tocmai fiindca a stiut s-o povesteasca", a comentat Gabriel Liiceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Djuvara Intre Occident si Orient, #lansare carte Neagu Djuvara , #stiri Neagu Djuvara