Neagu Djuvara critica constructia unei moschei la Bucuresti: E o crima

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 22:15
10682 citiri
Neagu Djuvara critica constructia unei moschei la Bucuresti: E o crima
Foto: Realitatea Tv

Istoricul Neagu Djuvara a criticat in termeni duri constructia unei moschei la Bucuresti, un proiect avizat de Guvernul condus de Victor Ponta.

"E o mare greseala (...) Cu toate ca acest individ pe care nu pot sa-l sufar, domnul Victor Ponta, a fagaduit asa - a incasat statul roman, o fi incasat si el ceva, ca sa se faca o mare moschee la noi - e o crima. Am avut noroc cu Dunarea, care a aparat Europa de musulmani si acum facem la noi un fel de punct de dezvoltare a islamismului in Europa. Doamne fereste!", a precizat istoricul Neagu Djuvara, intr-un interviu acordat postului Realitatea TV.

In plus, el a criticat faptul ca intelectualilor din Romania nu li s-a cerut parerea cu privire la realizarea proiectului.

"N-a fost intrebat nimeni. Sunt convins ca daca ar fi fost intrebat Andrei Plesu sau Liiceanu sau Patapievici sau cativa din intelectuali... ca - slava Domnului! - avem cativa intelectuali de foarte mare calitate", a comentat istoricul.

Scandalul moscheii

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de guvern.

Scene inedite la Guvern: Petitie impotriva mega-moscheei depusa de... Mickey Mouse

Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman si Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe langa cladirea propriu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care vor functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Primul pas pentru infiintarea proiectului a fost facut pe 28 iulie 2015, cand s-a semnat protocolul de predare-preluare a terenului.

Moscheea din Bucuresti, tot mai aproape de realitate: S-a semnat protocolul de predare-preluare a terenului (Video)

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania este la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara aflandu-se in Dobrogea.

Critici peste critici

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre cei mai vocali critici ai proiectului, sustinand in repetate randuri ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile demersului.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, afirma ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat "intr-o polemica".

La randul sau, Patriarhia Romana a cerut acestuia "lamuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul si impactul" noii moschei care ar urma sa fie construita in Bucuresti.

Patriarhia cere "lamuriri oficiale" despre moscheea de la Bucuresti

In luna iulie, premierul Victor Ponta a explicat ca proiectul reprezinta punerea in aplicare a unei intelegeri intre statul roman si statul turc, care a fost discutata inclusiv de fostul presedinte Traian Basescu cu oficialii de la Ankara.

Proteste inedite

Catalin Berenghi a incercat sa pangareasca terenul pe care va fi ridicata mega-moscheea, ingropand carcase de porc si a asezat o cruce pe acelasi teren, gest criticat de Patriarhia Romana, pentru care s-a ales cu plangere penala.

Protest cu porci pe terenul viitoarei moschei: Cum reactioneaza Patriarhia Romana

Mai mult, el a depus la registratura Guvernului Romaniei o cerere de anulare a Hotararii de Guvern nr. 372/2015, care prevede trecerea unui imobil-teren din domeniul privat al statului si administrarea Regiei Autonome "Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat" in domeniul public al statului, administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte si folosinta gratuita a Muftiatului Cultului Musulman din Romania.

Scene inedite la Guvern: Petitie impotriva mega-moscheei depusa de... Mickey Mouse

El si-a pus urechi de Mickey Mouse cand a facut acest demers, aluzie la porecla primita de Victor Ponta in timpul campaniei electorale de anul trecut.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Neagu Djuvara moschee Bucuresti, #Neagu Djuvara moschee , #stiri Neagu Djuvara
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
S-a pripit Ponta, bulibasul Arabiei Saudite a oferit mai mult