Record de tergiversare: Sentinta in cazul lui Neculai Ontanu, nemotivata de 471 de zile

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 10:41
19129 citiri
Record de tergiversare: Sentinta in cazul lui Neculai Ontanu, nemotivata de 471 de zile
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Judecarea procesului fostului primar al Sectorului 2, Neculai Ontanu, treneaza, deoarece prima sentinta data in acest caz nu este motivata de aproape 1 an si 3 luni. Toate partile au facut apel, dar cazul nu poate ajunge la Inalta Curte pana cand nu este redactata motivarea.

Magistratul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti a decis pe 10 iulie 2017 ca faptele pentru care era judecat Neculai Ontanu s-au prescris. Era vorba de acuzatia ca ar fi luat mita un teren de 4,2 milioane de euro. Procesul a incetat in cazul edilului, iar acesta a scapat de raspunderea penala.

Doar doua persoane din dosar au fost condamnate pentru spalare de bani la o pedeapsa cu suspendare. Minuta integral poate fi consultata pe portalul instantelor.

Procurorii DNA au sustinut atunci ca termenul de prescriptie inca nu era indeplinit. Motivarea deciziei nu a fost data nici pana in prezent. Din 10 iulie 2017, pana pe 24 octombrie 2018, sunt 471 de zile.

Codul de Procedura Penala stabileste un termen de 30 de zile pentru redactarea motivarii.

Exista riscul ca si infractiunea de spalare de bani din acest dosar sa se prescrie, daca apelul nu este judecat mai repede.

Inalta Curte ar trebui sa decida definitiv daca faptele din acest dosar s-au prescris, ce se intampla cu imobilele care ar fi fost date ca spaga in acest dosar si cu aproape 1,8 milioane de euro, bani care au fost confiscati in baza primei sentinte.

Potrivit programului informatic al Curtii de Apel Bucuresti, pe 22 octombrie 2018, unul dintre apelantii sentintei a facut o cerere de urgentare a redactarii motivarii.

Sursa: Programul Ecris, dosarul lui Neculai Ontanu

"Sunt probe la dosar suficiente"

Magistratul Damian Dolache i-a surprins pe 10 iulie 2017 pe reprezentantii partilor, inainte de a citi sentinta in cazul edilului, prin faptul ca si-a motivat oral decizia de prescriere a infractiunilor. "S-a format un denunt la noua ani de la comiterea faptelor", explica Dolache.

"A fost unul sincer. Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizatie de constructie. Asta dovedeste ca partile se cunosteau intre ele. Fapta secretarului primariei este distincta de dosar. Acuzatiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi", a spus Dolache. Dosarul era pe masa judecatorului Damian Dolache din iunie 2016.

Neculai Ontanu a fost arestat in acest caz in perioada 25 martie - 15 iulie 2016.

In acelasi proces, judecatorul a dispus achitarea lui Toma Sutru, fost secretar general al Primariei Sector 2, acuzat de luare de mita si spalare de bani.

Condamnarile

Pe de alta parte, in cazul avocatei Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, Dolache a decis incetarea procesului pentru infractiunea de luare de mita si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru spalare de bani.

Aceeasi condamnare a primit si Aurel Radu, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru spalare de bani si la efectuarea a 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Terenul a ajuns la fiica lui Oprea

Magistratul a mai dispus confiscarea a 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu si a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu.

Damian Dolache a decis ridicarea sechestrului asigurator de pe unul din terenurile despre care procurorii DNA sustin ca Ontanu l-ar fi primit ca mita si care este in prezent in proprietatea Anei Maria Tudor, fiica lui Gabriel Oprea.

Cand s-au prescris faptele?

Din 10 iulie 2017 nu s-a mai intamplat nimic in acest caz. Asta desi partile au declarat apel. Pe de o parte, este vorba de condamnari, de confiscari, dar este si o discutie privind prescriptia din acest dosar.

Faptele de care au fost acuzati cei implicati in acest dosar, potrivit DNA, sunt din perioada 2006-2007. Avocatii fostului edil au aratat in fata instantei, la ultimul termen de judecata, ca infractiunea de luare de mita s-a prescris. Infractiunea se pedepseste, potrivit noul Cod Penal, cu inchisoare intre 3 si 10 ani si se prescrie dupa 8 ani de la data savarsirii faptei.

DNA facuse alte calcule

Pe de alta parte, procurorul de sedinta a declarat in sala de judecata ca, in cazul lui Neculai Ontanu, trebuie sa se aplice legea penala mai favorabila, care ar fi noul Cod Penal si sa-i retina forma agravanta a infractiunii, in cazul functionarilor cu atributii de control, prevazuta de Legea 78/2000 de combatere a coruptiei. Aceste concluzii sunt si in cazul lui Aurel Radu si al Loredanei Radu.

In aceasta situatie, maximul infractiunii crestea cu o treime si ajungea la 13 ani si 4 luni. In acest caz, luarea de mita se prescrie dupa 10 ani, iar data de la care se calculeaza este de 13 noiembrie 2007.

Astfel, prescrierea intervenea pe 13 noiembrie 2017.

Spalarea de bani, prescrisa anul acesta

In cazul infractiunii de spalare de bani, pentru care au fost judecati Aurel Radu, Loredana Radu si Toma Sutru, limitele de pedeapsa sunt 3-10 ani. Termenul de prescriptie a raspunderii penale conform legii penale mai favorabile este de 8 ani.

Acest termen nu era implinit in momentul in care dosarul a ramas in pronuntare. Potrivit calculelor facute de DNA, aceste termene incep sa fie calculate la momentul epuizarii faptelor de spalare de bani retinute in sarcina celor trei (17 decembrie 2008 pentru inculpata Radu Loredana - incheierea contractului de vanzare-cumparare cu Oprea Gabriel; sfarsitul anului 2008 - ultimele retrageri in numerar efectuate de Radu Aurel din pretul incasat de la cumparatorul de buna-credinta; respectiv iulie 2010 pentru Sutru Toma - ultimele transferuri efectuate din sumele incasate de la Cristian Borcea).

Avocatii: S-ar fi prescris oricum

Initial, cazul ramasese in pronuntare pe 14 iunie 2017, insa judecatorul Damian Dolache a repus dosarul pe rol "in vederea punerii in discutie a incadrarii juridice referitoare la infractiunea de luare de mita".

Practic, s-a discutat daca in cazul lui Ontanu este vorba de retinerea formei agravante a infractiunii. Avocatii au explicat ca infractiunea oricum s-ar fi prescris.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit actelor de la dosar, Neculai Ontanu ar fi primit mita doua terenuri, unul de 1.000 de metri patrati, prin intermediul Loredanei Radu, si unul de 500 de metri patrati, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu, in valoare de 1,4 milioane de euro.

In schimb, primarul ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 de metri patrati pe raza Sectorului 2.

"Minciuni"

La ultimul termen de judecata, Ontanu a catalogat acuzatiile procurorilor ca fiind "minciuni" si a spus ca nu mai doreste sa revina in politica.

"A fost o acuzatie ca acum 10 ani as fi primit un teren, pentru ca as fi facilitat restituirea unor terenuri. Sunt doua minciuni, care au fost promovate de atunci. Eu nu am primit niciun metru patrat de la nimeni. Nu am acceptat nicio promisiune de la nimeni, iar restituirea de terenuri despre care vorbeste Parchetul nu a fost facuta de Primaria Sector 2, ci de comisia de la Prefectura Bucuresti. Acesta este adevarul", a spus Ontanu, care nu a vrut sa comenteze despre denuntul depus la dosar de Cristian Borcea.

PSD-UNPR-ADER

Neculai Ontanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2, in perioada in care a fost membru al PSD. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat in mai multe scandaluri.

In aprilie 2016, Ontanu a renuntat atat la candidatura, cat si la toate functiile politice din UNPR.

Fostul edil a pus anul acesta bazele unei noi organizatii politice, Partidul "Ader la Democratie, Educatie si Reconstructie" (ADER) .

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Neculai Ontanu sentinta, #Neculai Ontanu prescriere, #Neculai Ontanu incetare proces, #Neculai Ontanu mita, #neculai Ontanu spaga , #DNA