Despre Nelson Mandela

Nelson Mandela este simbolul international al luptei impotriva prigonirii persoanelor de culoare, fenomen cunoscut sub numele de Apartheid. Mandela a fost liderul Partidului Congresul National African.

Condamnat pe viata la 12 iunie 1964, a fost eliberat, dupa 27 de ani inchisoare, la 11 februarie 1990. Mandela sustine in continuare procesul de reconciliere dintre diferitele comunitati etnice sud-africane. Ca apreciere a activitatii sale, in 1993 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

Educatia

S-a nascut la 18 iulie 1918, la Mvezo, o localitate situata in districtul Umtata. Stramosii sai au fost conducatori ai tribului Thembu.

Pe cand avea noua ani, tatal moare de tuberculoza. Nelson Mandela este singurul membru al familiei sale care urmeaza o scoala. Aici primeste numele englez "Nelson", conform unei mode a timpului, numele sau de botez fiind Rolihlala.

Dupa incheierea pregatirii elementare, urmeaza diverse scoli ca: Clarkebury Boarding Institute, Healdtown Comprehensive School si apoi colegiul Wesley si universitatea Fort Hare University. O perioada, Mandela lucreaza la o firma de consultanta juridica, Witkin, Sidelsky and Edelman, timp in care isi completeaza studiile la University of South Africa prin corespondenta.

Isi continua studiile de drept la Universitatea din Witwatersrand.

Activitatea politica

Dupa victoria in alegeri a Partidului National Sud-African, sustinatoare a populatiei afrikaans si care deci sustinea Apartheid-ul si segregatia rasiala, Nelson Mandela ia decizia sa intre in politica.

Dupa ce  Congresul National African a castigat alegerile din aprilie 1994, Nelson Rolihlahla Mandela depune la 10 mai 1994 juramantul, devenind primul presedinte de culoare al Africii de Sud. In discursul sau inaugural, Mandela, care si-a petrecut 27 de ani din viata ca detinut politic al guvernului sud-african, a declarat ca a venit vremea "oblojirii ranilor".

Doua saptamani mai devreme, peste 22 de milioane de sud-africani iesisera la vot pentru primele alegeri parlamentare multirasiale din aceasta tara. O majoritate covarsitoare l-a ales pe Mandela si partidul sau, Congresul National African, la conducerea tarii.

Ca presedinte, Mandela a format Comisia pentru adevar si reconciliere, pentru a investiga incalcarile drepturilor omului sub apertheid si a avut numeroase initiative menite sa imbunatateasca standardul de viata al populatiei de culoare din Africa de Sud.

In 1996, a ratificat o noua constitutie a Africii de Sud. Mandela s-a retras din politica in iunie 1999, la varsta de 81 de ani. A fost urmat in functia de presedinte de Thabo Mbeki, din partea aceluiasi partid.

Premii si distinctii

In afara Premiului Nobel, Nelson Mandela a primit peste 250 de distinctii si medalii.

In noiembrie 2009, Adunarea Generala a Natiunilor Unite proclama ziua de 18 iulie (ziua sa de nastere) ca fiind Ziua Mandela.

Mandela Nelson
Mandela Nelson

Data nasterii: 18 iulie 1918

Cariera:  lider sud african, luptator antiApartheid

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Nelson Mandela, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.